Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jonas Vingegaard 12 nap után végre elhagyhatta a kórházat

Eurosport Magyarország

Frissítve 16/04/2024 - 19:12 GMT+2

Az április 4-én történt lejtmenetes bukás után Jonas Vingegaard kedden végre elhagyhatta a vittoriai kórházat, ahol 12 napot töltött. A kétszer Tour-győztes dán versenyzőnek zúzódott a tüdeje, eltört a kulcscsontja és 7 bordája, illetve légmelle is kialakult. Arról még semmit nem lehet tudni, hogy Vingegaard mikor térhet vissza a mezőnybe.

Vingegaard a mentőben, Roglic és Evenepoel is hatalmasat esett

"Szeretnék köszönetet mondani a kórház teljes személyzetének azért, hogy így gondoskodtak rólam, illetve mindenkinek szeretném megköszönni a lelki támogatást is" – idézte a Visma csapatának Twitter oldala a dán versenyzőt azt követően, hogy 12 nappal a súlyos bukása után elhagyhatta a vittoriai Hospital de Txagorritxut.
Az emlékezetes baleset április 4-én a Baszk körversenyen történt, amikor a 4. szakaszon a céltól bő harminc kilométerre egy veszélyes lejtmenetben többen is elestek.
Bár Vingegaard pont nem az árokba csúszott be, láthatóan alig tudott mozogni, nem volt képes felállni, viszont végig magánál volt. A helyszínre érkező orvosok már az út szélén megkezdték a dán versenyző kezelését, majd oxigénmaszkkal és nyakmerevítővel szállították a vittoriai kórházba.
Az első hírek szerint Jonas Vingegaardnak a kulcscsontja és 7 bordája is eltört, majd másnap kiderült, hogy zúzódott a tüdeje, illetve légmelle is kialakult.
A biztonság kedvéért pár napot az intenzíven tartották, de a tüdejét ért sérülések miatt csak kedden, 12 nap után engedték haza.

Arról, hogy Vingegaard mikor kezdheti meg az edzéseket, illetve mikor térhet vissza a mezőnybe, még semmit nem lehet tudni, de a Visma sportigazgatója Merijn Zeeman elmondta, csak akkor indítják el a dán versenyzőt a Tour de France-on, ha 100%-os formában lesz.
Ami biztos, hogy a Dwars Door Vlaanderen nagyot bukó Wout van Aert kihagyja a Girót, őt majd Christophe Laporte pótolja. De a sérült Wilco Kelderman sem lesz ott a Visma 8 fős keretében, a holland versenyző helyére Koen Bouwman ugrik be.
Az április 4-én történt tömegbukás után (amiben többek között Roglič és Evenepoel is érintett volt) megszólalt Markus Lærum, a norvég a Safe Cycling vezérigazgatója, aki arról mesélt, hogy Vingegaard már januárban figyelmükbe ajánlotta a Baszk körverseny egyes lejtmeneteit.
„Tizenöt profi csapattal és körülbelül 20 versenyzővel találkoztunk januárban, köztük volt Jonas Vingegaard is. Sok mindent elmondott nekünk, tippeket adott nekünk arra vonatkozóan, hogyan tehetnénk még többet a biztonságért, és beszélt a szervezők felelősségéről. Jonas a példa kedvéért pár lejtmenetet a figyelmünkbe ajánlott, de arra már nem emlékszem, hogy erre a lefelére konkrétan kitért-e. Mindenesetre sokat beszélt Baszk körversenyről” - mondta Lærum.
„Mi azért vagyunk, hogy egy hidat képezzünk a versenyzők és a szervezők között, ezért nem hagyhattuk figyelmen kívül Vingegaard tippjeit. Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a Baszk kör szervezőivel, de egyik megkeresésünkre sem válaszoltak.”
Lærum elmondta, ők sokat elemeznek, kapcsolatban vannak a versenyszervezőkkel és próbálják a kerékpárosok meglátásait továbbítani az illetékeseknek.
"Évente körülbelül 200 versenyt elemzünk. Minden esetben megnézzük az útvonalat és felsoroljuk az aggályokat. Ezeket aztán megbeszéljük a versenyzőkkel, majd ők is elmondják a véleményüket. Az összesített infókkal aztán felkeressük a szervezőket.”
Vingegaard tehát 12 nap után elhagyhatta a kórházat, de a visszatérés időpontjáról érthető módon még semmit nem lehet tudni.
Azzal viszont, hogy Van Aert és Kelderman sérülés miatt kikerült a keretből, jelenlegi tudásunk szerint így néz ki a Visma 8 fős Girón induló csapata: Valter Attila, Olav Kooij, Cian Uijtdebroeks, Robert Gesink, Edoardo Affini, Jan Tratnik, Koen Bouwman, Christophe Laporte.
(Forrás: Cyclingnews, AS.com)

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés