Romain Bardet szerint a változás jó dolog, ha okkal történik.
Amikor megkapta a kérdést arra vonatkozóan, hogy hogyan viszonyul a változáshoz, eléggé hosszan kivárt, és még mielőtt válaszolt volna, belekortyolt egy pohár jóféle sörbe.
„Úgy gondolom, a változás jó. De kell, hogy legyen oka, amiért változtatsz” mondta Bardet, aki megnyerte a pénteken befejeződött a Tour of the Alps-t. „Amikor sok időt töltesz el ugyanannál a csapatnál, ugyanabban a környezetben, valahogy elveszted azt az igényed, hogy kihívásokkal állítsd magad szembe.”
Giro d'Italia
Ciccone nagyot szólózott, Fetter Erik szökésben villogott a Giro 15. szakaszán
EGY ÓRÁJA
2021-ben Bardet pályafutása legkomolyabb váltását hajtotta végre. Elhagyta az Ag2R-t, ahol profivá válása óta versenyzett, és a DSM-hez szerződött. 30 évesen úgy érezte, változásra, új impulzusokra van szüksége.
Az elvárások súlya
21 éves korától ő volt az AG2R szép reményű tehetsége, az egyik olyan francia, akitől nem kevesebbet vártak, mint hogy egy napon nyerje meg a Tour de France-t. A sárga trikót ugyan nem sikerült megszereznie, de két dobogót igen, ráadásul összesen ötször zárt a top 10-ben, ami azért nem akármi.
„Nagy váltás volt eljönni az Ag2R-től. Kiléptem a komfortzónámból, hisz olyan volt, mintha a családomat hagytam volna ott. Ott csak a győzelmek számítottak, az eredmények. Persze büszke vagyok arra, amit velük értem el, de éreztem, hogy valami újra van szükségem. Egy olyan csapat kellett, ahol nem a korábbi Tour-második vagyok, hanem egy a többi versenyző közül.”
„Boldogan hagytam magam mögött a kapitányi szerepkört, nem volt kényelmes. Nem volt fair, ahogy a többiekhez képest kezeltek. Bizonyos dolgokat szabadon intézhettem, ugyanakkor bele kellett folynom a háttérmunkába is.”
https://i.eurosport.com/2022/04/23/3360288.jpg
A DSM-nél elkezdtek Bardet-val kapcsolatban nem a Tourra koncentrálni, hanem arra, hogy egy még komplettebb versenyzőt faragjanak belőle.
„Van egy ellentmondás velem kapcsolatban. Szeretem a szabadságot, szeretem megtörni a rutint, a versenyzés szempontjából azonban fontos számomra, hogy legyen egy struktúrája a dolognak. A DSM-nél figyelnek erre, így az életem könnyebb, mint korábban volt.”
„A csapat bízik bennem, és van egy tervük, hogy hogyan tudok fejlődni. Őszintén szólva nem volt másik olyan csapat, amely ugyanúgy gondolkodna az értékekről a munkamorálról. Találni akartam egy helyet, ahol a lehető legjobb kerékpáros lehetek. Biztos voltam benne, hogy a DSM egy ilyen hely lesz, és nem is csalódtam.”
Ez a szigorú, kompromisszumot nem ismerő rendszer nem feküdt mindenkinek. Michael Matthews, Warren Barguil, Tiesj Benoot és Jai Hindley például végül le sem szerződtek a csapathoz, vagy elmentek, mihelyt elmehettek. Bardet-nak azonban egyelőre működik a dolog. A meglévő keretek számára kellő szabadságot biztosítanak a fejlődésre, és új utakat nyitnak meg előtte.
https://i.eurosport.com/2021/08/28/3208665.jpg
2021-ben, hosszú idő után először végre nem a Touron indult, hanem a Girón, ahol hetedikként zárt. Maga mögött hagyhatta tehát a sárga trikós elvárásokat, melyről régóta tudta már, hogy csak egy álom.
„Jól akarok menni a háromheteseken, de nem akarok többé úgy felkelni reggel, hogy azon kattogjak: a pályafutásom egy kudarc, mert nem nyertem meg a Tourt. Mostantól nem úgy állok oda a nagy körökre, hogy nyerni akarok, hanem hogy ki akarom hozni magamból a maxot.”
„Fontos, hogy minden egyes nap boldoggá tegyen mindaz, amit csinálsz. Ha csak az eredményekre fókuszálsz, nem hiszem, hogy valaha is sikeres lehetsz.”
Az élet nem csak a kerékpárról szól
2020 februárjában Bardet apa lett. Az Ag2R-nél a szülőség és a versenyzés összehangolása nem tűnt reális alternatívának, azzal azonban, hogy DSM-nél lehullott róla a korábbi felelősség, lehetősége nyílt megtalálni az egyensúlyt a két feladat között.
„Amikor 2020-ban a covid miatt nem voltak versenyek, kifejezetten jól jött nekem a család szempontjából. Sokkal több időt tudtam velük tölteni. Az apaság meg is változtatott. Most, amikor leszállok a kerékpárról, vár rám egy újabb szerep, amit korábban nem csináltam. Felszabadító érzés, amikor rájössz, hogy más is van az életben a versenyzésen kívül.”
https://i.eurosport.com/2022/04/23/3360290.jpg
„Ugyanakkor van ebben egy ellentmondás is. Az apaság segít is összpontosítani, hisz most már nem csak magamért tekerek, hanem valaki másért is.”
A kerékpár után
Sok versenyző nem igazán tudja, mit is kezdjen magával, miután visszavonul. Bardet egy kicsit különbözik a többiektől, mert az egyik szemét ő mindig is az élet más dolgain tartotta.
Szerinte pont az lehet a sportág egyik legnagyobb gondja a jövőben, hogy mindenki már nagyon fiatalon be akar futni, vagy legalábbis sínre akar kerülni. Ami azzal jár, hogy más dolgokból szinte semmit nem tapasztalnak meg.
„Már a junior versenyzőknek is vannak ügynökei. Mindenki le akar csapni a következő Remco Evenepoelra. Fontos lenne pedig, hogy megfelelő háttérrel legyenek profik, szerezzenek diplomát is, tapasztalják meg, hogy nem csak a kerékpár létezik.”
„Remco miatt nem aggódom, de kíváncsi vagyok, hány fiatal gondolja most azt, hogy 17 évesen abbahagy minden mást, és profi kerékpáros lesz.”
Bardet mindig is készült a kerékpár utáni életre. Már a profi pályafutása előtt diplomát szerzett egy üzleti iskolában, és élte az egyetemisták életét. Csütörtök-péntek-szombat bulizgatott a barátaival, és igyekezett összeegyeztetni az edzéseket a másnapossággal.
https://i.eurosport.com/2020/04/21/2808936.jpg
Az, hogy nem címkézte fel magát azzal, hogy ’Romain Bardet kizárólag kerékpáros’, jelentősen csökkentette a karrierje utáni időszaktól való félelmét.
„Nem tudom, még mit akarok a kerékpár után csinálni, de tudom, hogy akár jövőre is abba tudnám hagyni, és nekem az is rendben lenne. Tudom, mi kell egy boldog élethez. Kényelmes helyzetben vagyok.”
„Sokan mindent irányítani szeretnének kerékpárosként, pedig mi csak szereplők vagyunk egy színdarabban, nincs kontrollunk minden felett. Az élet nagyobb kihívás lesz, de készen állok rá. Csak addig akarok tekerni, amíg versenyképes vagyok.”
Egy lakatlan szigeten
„Hogy mit vinnék? Hmm… biztos vinnék jó francia nótákat, mint a ’One more time’ a Daft Punktól, vagy az Angus & Julia Stone nevű ausztrál csapattól valamit, esetleg a Phoenix-től, amely egy indie popot játszó francia banda.”
„A könyv már keményebb dió. Valószínű, hogy nem francia klasszikust választanék, szóval nem mondjuk Sartre-t inkább görögöket, például Szókratészt.”
„Ha valami luxuscikket is kell mondanom, akkor egy üveg vörösbor mellett döntenék, amely folyamatosan újratöltődne. Amúgy Angliában sört iszom szívesen, a francia bisztrókban viszont elég szar söröket adnak, szóval inkább bort. Azok közül is a szűretlen, kevésbé feldolgozottakat keresem.”
Forrás: The Cyclist
Giro d'Italia
Carapaz bukott, Fetter Erik szökött, Ciccone szólóban nyert - Összefoglaló
2 ÓRÁJA
Giro d'Italia
Újra repült Ciccone szemüvege, szakaszgyőzelemre cserélte a rózsaszín trikót a Trek
2 ÓRÁJA