Lefevere-nek, Bennettnek és Jakobsennek is nagy álma vált valóra, miközben Mark Cavendishnek fogalma nincs, fel tudja-e venni még a versenyt a legjobb sprinterekkel. Jöhet a Quick Step nagy durranása?


Ki ne emlékezne arra a pillanatra, amikor a 2020-as Gent-Wevelgem után Mark Cavendish a könnyeivel küszködve azt nyilatkozta, hogy könnyen lehet, ez volt az utolsó pillanat a pályafutásában? Akkor, október 11-én még úgy tűnt, a 35 éves Manxman a Bahrain-McLarenben eltöltött szenvedős évvel (a legjobb eredménye egy 12. hely volt a lengyel kör 2. szakaszáról) búcsúzik a mezőnytől.
A Deceuninck-Quick Step és Patrick Lefevere azonban mentőövet dobott Cavnek, aki egyrészt elkapta azt, másrészt rég nem látott elszántsággal készül az új szezonra. Az utóbbi idények mindenről szóltak vele kapcsolatban, csak épp nem arról, amiért annyian megszerették, hisz hol sérült, hol beteg, hol motiválatlan volt, az igazán jó eredményektől pedig 2016 óta messze jár: a legutóbbi háromhetesen elért sikerét a 2016-os Tour 14. szakaszán szerezte, egyébként pedig 2018. február 8-a óta nincs győzelme, akkor még a Dimension Data színeiben a Dubai Touron nyerte meg a 3. etapot. 
Tour de France
Pogačar megdöbbent, Roglič szinte ordított – nyilatkozatok a Tour őrült szakasza után
2 ÓRÁJA
Az azonban, hogy Chris Froome, Miguel Ángel López, Adam Yates, Marc Hirschi vagy épp Valter Attila átigazolásai mellett az ő csapatváltását várhatjuk az egyik legnagyobb izgalommal, magáért beszél.
Csak a kíméletlen őszinteség teheti Cavendish-t újra jó versenyzővé | Eurosport
Patrick Lefevere, a Quick-Step csapatfőnöke megerősítette, hogy Mark Cavendish 2021-es szerződése csak pénteken vált biztossá. A brit versenyzőnek ekkorra sikerült ugyanis előteremtenie azt a pénzt, ami lehetővé teszi, hogy visszatérhessen korábbi sikerei színhelyére. Ahogy arról beszámoltunk, Cav öt év után tér vissza a QS-hez.
Mint ahogy magáért beszél az a 30 Tour-szakaszgyőzelem is, amiből ugyan mindössze hármat szerzett a Quick Step mezében (2013 és 2015 közt volt a csapat versenyzője először, többek között ponttrikót nyert a Girón), mégis ezt az időszakot emeli ki leginkább az életéből. 
"A pályafutásom legjobb része volt az itt eltöltött három szezon, ekkor voltam a legboldogabb. Csak egyetlen egy csapatra gondoltam, amikor feljött a szó, hogy hova igazolhatnék. Az, hogy lehetőség adódott visszatérni, minden álmomat felülmúlta.
Kipróbáltam valami mást, valami újat az utóbbi években, de utólag azt kívánom, bárcsak egész karrieremben itt maradtam volna"
- kezdte kissé bánatosan a Costa Blanca-i edzőtáborban hatalmas jókedvvel tekerő Cav a Rouleurnek.
Nem titok, hogy Lefevere nélkül sosem jött volna össze a visszatérés. "Miután 2015-ben távoztam, nagyon-nagyon szoros kapcsolatban maradtunk Patrickkal. Számomra ő egy olyan vezető, aki bármikor inspirációt jelent. El nem tudjátok képzelni, mennyire büszke vagyok, hogy újra viselhetem ezt a mezt, és Patrick keze alatt tekerhetek." 
Lefevere erre válaszolva röviden vázolta, hogy egy percig sem gondolkozott. "Mindannyian tudjuk, hogy Marknak nehézségek adódtak a csapatkereséssel kapcsolatban. A szerencséjére és a mi szerencsénkre megtaláltuk a megoldást, az eredménylistája és a karizmája alapján pedig teljesen egyértelmű, hogy helye van a keretben."
Persze adódik a kérdés, hogy mire számíthatunk tőle. Ha összerak egy jó felkészülést, és megkapja az esélyt, könnyen lehet, hogy képes visszahozni valamit a régi énjéből, hiába kopott kissé a gyorsasága - ha más nem, felvezetőemberként tökéletesen stimmelhet a Quick Step-gépezetbe. 

ErxvzoiXUAEl5gP (1).jpg

Fotó: Eurosport

"Nincsenek illúzióim, reálisan látom a dolgokat. Álomvilágban élnék, ha úgy gondolnám, hat szakaszt akarok nyerni az idei Touron. Nem arra törekszem, hogy meseszerű búcsúmenetet járjak, egyszerűen tudni szeretném, hogy még mindig jó vagyok. Fogalmam nincs, milyenek a mezőny mostani jelenlegi legkiemelkedőbb sprinterei, hisz egyszer sem voltam közel hozzájuk tavaly, így nem is láthattam őket!"
Az sem mellékes, hogy a Touron zöld trikót nyerő Sam Bennett, valamint a horrorsérüléséből lassan, de biztosan visszatérő Fabio Jakobsen lehet a Quick Step vonatának utolsó embere, Álvaro Hodegről nem is beszélve. Cavendish érkezése azonban nem valószínű, hogy versenyhelyzetet vagy plusz nyomást és terhet jelent, sokkal inkább tanulni tudnak tőle a többiek.
Senki nem várja Cavendish-től, hogy hat szakaszt nyerjen a Touron | Eurosport
"Az eszem nemet, a szívem igen mondana rá" Ezt mondta még bő egy hónappal ezelőtt Patrick Lefevere amikor arról kérdezték, mennyi realitása van Mark Cavendish visszatérésének. Végül a szív győzött, Cav szerződést kapott a Quick-Steptől, ahol egyszer már eltöltött egy kifejezetten sikeres, három éves időszakot.
"Ő egy olyan ember, aki minden várakozást felülmúlt, és akivel kapcsolatban csalódást jelentett, ha egy háromhetesen "csak" kétszer nyert. Nagyon magasra tette a lécet, igazi mentorként tekintek rá" - mondta Bennett, majd Jakobsen rákontrázott: "Ő a Tour de France történetének valaha élt legjobb sprintere. Hatalmas motiváció az, hogy támogat."
Ha lehet hinni a belgák szavainak, Cavvel szemben semmiféle különös elvárás nem lesz, 19 GrandTour után (a legutóbbi a 2018-as Tour volt) megkaphatja az esélyt a huszadikon is, igaz, meg kell küzdenie a keretbe kerülésért, pláne egy olyan sorban, amely 39 győzelmet számlált 2020-ban.
A hangsúly azon lehet, hogy nincs rajta nyomás. Márpedig ha a 15. teljes WorldTour-szezonjára készülő Mark Cavendishen nincs nyomás, akkor számolni kell vele, teljesen mindegy, hogy 25 vagy 35 éves. Nem lennénk meglepve, ha látnánk őt saját győzelmét ünnepelni a következő hónapokban.
Rouleur
Tour de France
Van Aert maradt sárgában, Clarke nyerte a kockaköves káoszt - összefoglaló
3 ÓRÁJA
Tour de France
Káosz a kockakövön, pofozta az élet a Jumbót, a szökevények pedig hazaértek
4 ÓRÁJA