Röviden: Kittelt és Rodríguezt elveszítettük, van viszont egy Pozzovivonk, aki a nagyok közül egyedül volt igazán bevállalós. Scarponi sérülés miatt elszállt összetettben, de marad. És segíti a nála jóval fiatalabb Arut. Basso ilyen tavasz után is ott van a legjobbak között, a BMC pedig bombaerős. Túl vagyunk kilenc szakaszon, éppen ezért kilenc pontban foglaljuk össze, hogy mit kell tudnunk eddig a 2014-es olasz kerékpáros körversenyről:
1. Rodríguez nem ezt a háromhetest fogja megnyerni
Tizennyolcadik nagy körversenyén indult Purito, de az emlékezetes montecassinói szakaszon ő is belekeveredett a bukásba. Bordatöréssel nem nehéz, szinte lehetetlen versenyezni…Rodríguez feladta a Girot (ne felejtsük el, a csapatidőfutam miatt egyébként is volt egy komoly hátránya), és már a következő feladatra koncentrál. Ez valószínűleg a Vuelta lesz, a Lombard kört úgyis ő nyeri:)
Kerékpár
Pinot: „Csak akkor megyek a Giróra, ha 100%-os leszek”
14 ÓRA
2. Kittel nagyon gyors
Két mezőnyhajrá, két sima győzelem. Marcel Kittel a világ egyik (ha nem a legjobb) sprintere. Ebben a mezőnyben nem volt ellenfele, és lehet a Touron sem lesz. Nem kell neki csapat, jó felvezetés, még tökéletes helyezkedés sem. Ő a legerősebb. A dublini befutó utolsó 250 méterét 16 másodperc alatt tette meg, vagyis 15,6 métert haladt másodpercenként. Huszonkét lábfordulat, 54/11-es áttétel mellett, és 73 km/órás csúcssebesség. Olyan erős, hogy csak ez egyik lábával képes lenne 200 kg súlyt kinyomni…
3. Erős BMC, erős kapitány
Cadel Evans vezet összetettben. Lehet, hogy csak az első 9 etapon vagyunk túl, de eddig egyszer sem került gondba. Rodríguez súlyosan bukott, Quintana a térdét fájlalja, Scarponi csúnyán beverte a jobb oldalát és teljesen elszállt. Közben Cadel szépen tekert a mezőny elején. Harminchét éves, de simán versenyképes (lásd trentinói kör). Az, hogy a montecassinói szakaszon szerencsés volt, nyilván nem csak a véletlen műve. Ahogy eddig a BMC dolgozott és védte a kapitányát, példaértékű.  Evans a korábbi két alkalommal (2002-ben alig ismert versenyzőként, majd 2010-ben már világbajnokként) mindig egy nap alatt elbukta a rózsaszín trikót, most viszont simán megtartotta. Quinziato, Oss, Bookwalter, Morabito segítsége minimum dobogót érhet.
4. Ulissi a meglepetésember
Nem így ismertük meg. Egynapos vagy egyhetes menőnek számított. Erre kilenc szakasz után a hetedik az összetettben. Úgy, hogy már kétszer nyert. Az olasz szurkolók máris az új világbajnokot látják Ulissiben, aki még mindig nincs 25 éves.  Edzője Michele Bartoli szerint eddig fejben voltak problémái. Egyszerűen nem hitte el magáról, hogy ott lehet a legjobbak mellett. Ez mostanra megváltozott. Érdekesség a Lampre versenyzőjével kapcsolatban, hogy nem véletlenül kapta a Diego keresztnevet. Az apukája ugyanis óriási Maradona-rajongó volt.
5. A legjobb csapat: az Orica
Megnyerték a csapatidőfutamot (és kihozták rózsaszín trikósnak a szülinapos Tuftot), a korábban sprinterként ismert versenyzőjük, Matthews 6 napig vezetett összetettben, a pihenőnap előtti utolsó etapot pedig behúzta az egyik hegyimenőjük. Weening sikere nem mindennapi. A vasárnapi győzelmét megelőzően ugyanis pont a Giron nyert legutóbb szakaszt. Még 2011-ben.

Ritkán sütött a nap az első héten

Fotó: Eurosport

6. A vártnál kevesebb az akció
Az eddigi 9 szakasz után egy igazán bevállalós támadásra emlékezhetünk: a Montecopiolon Pozzovivo lépett el a főmezőnytől, de senki nem reagált az akciójára. Lehet, hogy nem jó időfutammenő (bár a tavalyi Vueltán harmadik volt a Barbaresco-Barolo szakaszhoz hasonló távon) de veszélyes lehet bárkire. Ő a hegyekben igazán erős és azt láttuk, hogy van lába. Pozzovivo azt mondja, élete formájában teker. Látszik.
7. Scarponi: mentalitásból jeles
Összetettben elszállt, ez nem is lehet kérdés. De marad. Nem gondol arra, hogy feladja a Girot. Michele Scarponi az emlékezetes montecassinói bukás egyik legnagyobb áldozata. Azért igazolták, hogy Nibalit sárga trikóhoz segítse. A következő napokban viszont a fiatal Fabio Aru mellett láthatjuk. Tizenegy év a korkülönbség közük. Scarponi viszont szó nélkül beáll a sorba. És segít.
8. Jók a fiatalok
Majka, Aru, Kelderman. És talán Kiserlowskit is ide vehetjük. Kilenc szakasz után, mindannyian ott vannak a Top 10-ben. Nairo Quintanát szándékosan nem soroljuk ebbe a kategóriába, pedig életkor alapján beférne. Ő azért más kategória.
9. Basso is a legjobbak között
Kétszeres rózsaszín trikós, de ez az éve szörnyen alakult. Sem a Giro del Trentinon, sem a Romandie-n nem volt ott a legjobbak között. Most tizenegyedik, mindössze 2:01-es hátránnyal, csapat nélkül. Az olasz szakértők szerint ott lehet a dobogóért harcoló versenyzők között. Kétségtelenül, ő az egyik legtapasztaltabb a mezőnyben. Ivannak ez már a nyolcadik Giroja.
Vuelta a Valencia
Enric Mas nyerte a 3. szakaszt a valenciai körön
20 ÓRA
Kerékpár
„Engem megöl, ha nagy rajtam a nyomás, más meg imádja”
TEGNAP 07:40