Niki Terpstra hatalmasat bukott és komoly sérüléseket szenvedett június 16-án, amikor edzés közben egy libacsalád átballagott előtte az úttesten. Bő egy hónap elteltével a körülményekhez képest jól van, olyannyira, hogy reális esélyét érzi annak, hogy ott lehessen az októberi Flandrián és Roubaix-n.


A Total Direct Energie versenyzője már száz kilométereket teker naponta nagyjából 32-es átlaggal. Nem tart még ott, ahol szeretne, de már ennek is nagyon tud örülni.
"Jól megy, igen, bár messze vagyok még attól, ahová el akarok jutni" - mondta Terpstra. "Hosszú még az út, de az edzéseim lassan kezdenek úgy kinézni, ahogy a valamire való edzéseknek ki kell nézniük. Az első tekerés borzalmas volt. A feleségemmel, Ramonával mentem, és 23-as átlagra futotta."
Olympic Games
Evenepoel a mai nap után nem indítaná magát az időfutam vb-n
15 ÓRÁJA
Az ominózus baleset június 16-án történt, melynek következtében összeomlott a tüdeje, eltört a kulcscsontja és néhány bordája, elszakadt az izom a háta alsó részében és agyrázkódást szenvedett. 
"Hárman tekerünk egy robogó mögött egy töltésen. Ez jó, mert itt nincs forgalom, nem kell nagyon figyelni. Aztán egy libacsaládra lettünk figyelmesek, akik szépen áttotyogtak az úttesten, ami önmagában nem is lett volna baj. Voltak azonban ketten közülük, akik lemaradtak, így aztán a bukást már nem tudtam elkerülni."
"Addig mindenre emlékszem, amíg el nem altattak. Ezerrel vert a szívem, amikor ráestem arra a sziklára. Ezután mondjuk egy kicsit homályosabb a kép. Az oxigénszintem leesett, ami nyilván azért volt, mert összeomlott a tüdőm. Ziháltam és nagyon komoly fájdalmaim voltak. Bár a mentők hamar kiértek, az egész mégis óráknak tűnt."
Niki Terpstra: „A régi sikerek nem számítanak, újra bizonyítani kell" | Eurosport
Két kerékpáros van a mezőnyben, aki elmondhatja magáról, hogy nyert már Flandriát és Roubaix-t is, Niki Terpstra az egyik. Előbbit ráadásul tavaly sikerült behúznia. Ő mindezek ellenére, sokak meglepetésére úgy döntött, hogy a világ tán legjobb csapatából, a Quick-Stepből a Direct Energie-hez szerződik. Mint mondja, az élet egyéb területein is jellemző rá, hogy szembemenjen az uralkodó széliránnyal.
Iszonyatos érzés volt számára, amikor a családja bement őt meglátogatni a kórházba. Nehezen viselte, hogy a feleségének és a gyerekeinek ilyen állapotban kell látniuk őt.
"Ilyenkor az embernek már elege van, de nem tehet semmit. Ezek a pillanatok a családod számára is rendkívül nehezek, de szerencsére Ramona nagyon erős ezekben a helyzetekben. Kisebbfajta csoda volt, hogy öt nap után kiengedtek."
"Most már le tudok tekerni száz kilométert. Lépek kettőt előre, aztán egyet vissza. A fizioterápiának hála elég gyorsan javulok, mivel kifejezetten a nyeregben elfoglalt pozícióm optimalizálásán dolgozunk. Most jól állnak a dolgok, de ez egy hosszú folyamat még, és tudom, hogy az utolsó tíz százalék visszaszerzése lesz a legkeményebb feladat."

137a1240-cc26-11ea-9995-6a1c6501aba2_web_translate_0_0__scale_0.08483265_0.08483265__.jpg

Fotó: Eurosport

"Az ember folyamatosan keresi az egyensúlyt a kihívás és az ésszerűség között. Újra csúcsformába akarunk kerülni, és ilyenkor feltesszük magunknak a kérdést, hogy hogy juthatunk el oda, és milyen gyorsan. Állandóan figyelnünk kell a testünkre. Élsportolóként extrém dolgokat kell megtenni, és ez ebben az esetben sincs másként."
Terpstra fejében már a Flandria és a Roubaix gondolata pörög. Előbbit 2018-ban, utóbbit 2014-ben már sikerült megnyernie. A két nagy klasszikust az idén október 18-án, illetve 25-én rendeznek.
"Igen, határozottan úgy érzem, ez a két verseny reális cél lehet a számomra. Nem könnyű, amiben most vagyok, de lehetett volna sokkal rosszabb is."
Het Nieuwsblad
Olympic Games
Roglic nyerte az olimpiai időfutamot
EGY NAPJA
Olympic Games
Szlovén arany az időfutamon, Roglic egy percet adott Dumoulinnek
EGY NAPJA