Már sorozatban a hatodik évben próbáljuk megválasztani az év legjobbjait a ti segítségetekkel. Idén is kiosztjuk a méltán híres és szakmai körökben igencsak elismert Aranypedál-díjat, melynek feltalálást nem másnak, mint Székely Dávidnak köszönhetjük :)

Ezúttal is öt kategóriában (év csapata, év versenyzője, év pillanata, év csalódása, év szakasz/versenye) hirdetünk győzteseket, és minden esetben öt-öt jelöltre lehet szavazni.
Az első részben arra keressük a választ: Szerintetek melyik volt a 2019-es szezon legjobb csapata?  Csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy tavaly ezt a címet a 73 győzelemig jutó Quick-Step szerezte meg.
Tour de France
Lefevere: "Nagyon szomorú, hogy harmincévesen valaki nem képes megmondani az igazat"
EGY ÓRÁJA
És akkor jöjjenek az idei jelöltek:

1. Deceuninck - Quick Step

Újabb kiváló szezon, a tavalyi 73 után, idén 68 győzelemig jutottak. A tavasz során Omloopot, Kuurnét, Strade Bianchét, Sanremót, majd E3-at, Roubaix-t és Fléche-Wallonne-t nyertek. A Girón ugyan nem volt győzelmük, de a Tourt 3 szakasszal zárták, és Alaphilippe 14 napig viselte a sárgát. Evenepoel a San Sebastiant, Viviani a hamburgi egynapost nyerte, majd jött a Vuelta, ahol (!) 5 győzelmük volt, négy különböző versenyzővel. Szépen zárták a szezont, hisz a távozó Enric Mas nyerte a Tour of Guangxi összetettjét.

2. Jumbo-Visma

Sem a minőséggel, sem mennyiséggel nem volt gond ebben a szezonban. Pedig messze nem dolgoznak annyi pénzből, mint például az Ineos. A két húzónév nyilván Roglic és Groenwegen volt, de az egyik legemlékezetesebb pillanat számukra talán Teunissen sárgát érő szakaszgyőzelme a Touron. A szezont összesen 51 győzelemmel zárták, Roglic mindenhol eredményes volt, hisz nyert háromhetest (Vuelta), több egyhetest (pl: Romandia) és egynapost (Tre Valli Varesine) is. A szlovén versenyző ráadásul két nagy körön volt  Top3-ban, ami nagyon komoly eredmény. És végre Kruijswijk is összehozott egy GT-dobogót. Groenewegen szintén erős évet futott, neki idén trikókkal együtt (!) 17 győzelme volt.

3. Bora

Már szó nincs arról, hogy Sagan-függő lenne a csapat, bár a "szokásos" zöld trikó azért csak meglett. Buchmann (TdF 4.hely) és Max Schachmann is kiváló évet futott, meg persze ott van Ackermann, aki két szakasz mellett a Giróról elhozta a ponttrikót. Mindhárom nagy körön volt győzelmük, talán csak egy igazán komoly tavaszi egynapos hiányzott.

075_widak-cyclingc191022_npJkX.jpg

Fotó: Eurosport

4. Ineos

Talán meglepő, hogy bekerültek, hisz nem volt olyan erős évük, mint 2017-ben vagy tavaly. De az év fő versenye megint az övék lett, ráadásul Bernal mögött Thomas lett a második összetettben. Ez volt a Sky/Ineos (!) hetedik Tour-győzelme 2012 óta. A sárga trikós csapata egyszerűen nem maradhatott ki a listából. Még akkor sem, ha a minőségi győzelmek nagy részét Bernal szállította. Azért Sivakov is nyert többnapost (Lengyel kör, Alps), és Ganna személyében van egy nagyon erős - és nem mellesleg fiatal - időfutam menőjük, aki vb bronzérmes lett Yorkshire-ban. 

5. Astana

Ne felejtsük el, a QS-el együtt uralták a tavaszi versenyeket, szinte verhetetlenek voltak. Összesen 37 győzelemig jutottak, volt több komoly egynapos és egyhetes első helyük, talán csak azt sajnálják, hogy Lopez egyik GT-n sem állt dobogón. Fuglsang talán élete legjobb évét futotta (LBL és Dauphiné győzelem), de igaz ez Lutsenkóra is. Még egy pici negatívum: idén nem sikerült szakaszt nyerniük a Touron.

Szerinted melyik volt a 2019-es szezon legjobb csapata?

Deceuninck - Quick Step36% (91 szavazat)Jumbo-Visma53% (136 szavazat)Bora5% (14 szavazat)Ineos4% (9 szavazat)Astana2% (6 szavazat)Összes szavazat: 256
Tour de France
Öt kritikus szakasz, ahol eldőlhet a 2021-es Tour
17 ÓRÁJA
Kerékpár
Cycling Show: Az Eolo Kometa drámai bemutatkozása a Giro d'Italián
EGY NAPJA