Lenyomod a szezon egyik legnehezebb egynaposát, elsőként érsz át a célvonalon, felállsz a dobogóra, interjúkat adsz, de még két órával a verseny vége után sem lehetsz biztos a győzelmedben. Extrémnek hangzik, de hozzá kell szokni a gondolathoz, hogy ettől az évtől kezdve már egy rossz helyen eldobott kulacsnak is súlyos következményei lehetnek.


A videóbíró ugyanis mindent lát, és ez április 1-től hatványozottan igaz. Már korábban is írtunk az UCI 2021-re tervezett szabálymódosításairól, mostantól azonban mindent kész tényként lehet kezelni. Szép pirossal a szabálykönyvbe is bekerültek a módosítások, illetve a büntetési tételek.
1. Szemetelés
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
8 ÓRÁJA
Április 1-től a World Tour versenyeken a szervezők kötelesek legalább 40 kilométereként szemetelőzónákat kijelölni, ahol a versenyzők eldobhatják a feleslegessé vált hulladékokat. Aki rossz helyen szabadul meg a kulacsától, 200-től 1000 svájci frankig büntethető, levonnak tőle 20 UCI pontot, és az utólagos videózást követően akár el is vehetik tőle a győzelmét.
A többnaposokra három büntetési kategóriát szabott meg az UCI, ezek szerint vagy 30 másodperc vagy 2 perces időbüntetéssel sújtható, extrém esetben pedig ki is zárható a szemetelő versenyző.
"Mi lesz a következő, bevezetik a sebességkorlátozást?"- Profi versenyzők az UCI új szabályairól | Eurosport
Színesen kanyargó mezőny, tömegek az út szélén, és minden irányba repülő kulacsok. Ha a nemzetközi szövetségen múlik, ez már csak egy szép emlék marad. Ettől a szezontól kezdve ugyanis több, eddig megszokottnak számító dolgot megtiltanak a versenyzők számára. Nem lehet például Mohoric-stílusban, a vázra feküdve lejtmenetezni, mondván túl veszélyes.
2. A tiltott lejtmenetes technika
Szintén tiltott lesz a Mohoric és Froome-féle vázra fekvős lejtmenetezés (+ alkarral támasztani a kormányt tekerés közben), akinél ez két tény bizonyítható, ugyancsak kizárható az adott versenyről. 
3. Mit mond ki a 1.3.008-as szabály?
Az UCI erre hivatkozik a kerékpáron elfoglalt pozíciót illetően, a szabály szó szerint a következőket mondja: "A versenyzőnek normál esetben ülő testhelyzetben kell lennie a kerékpáron. Ez a pozíció megköveteli, hogy a lábak a pedálon, a kezek a kormányon, a kerékpáros pedig a nyeregben helyezkedjen el."
3. Kordonok a célnál
Ez legalább egy jó döntés, az úgynevezett könnyű szerkezetes, egymásba illeszthető kordonokat tilos kihelyezni az utolsó 400 méteren belül. Az UCI szabályai egyébként kimondják, hogy a célvonal előtti 300, és a befut utáni 100 méteres szakaszt kötelező lekordonozni.

000_8QD7EJ.jpg

Fotó: Eurosport

4. Mit szólnak a versenyzők?
Természetesen hatalmas a felháborodás, ljo Keisse, a Deceuninck-QuickStep kerékpárosa az elsők között reagált a szabályváltoztatásra. "Egészen döbbenetese, hogy meg akarják mondani a profi versenyzőknek azt, hogy lehet tekerni. Nincs szükségünk olyanok tanácsaira akik soha, vagy legutóbb 20 éve ültek kerékpáron. Az UCI-nál először meg kellene győződni arról, hogy tényleg minden rendben megy-e házon belül..."
AZ FDJ-ben tekerő Jacopo Guarnieri halkan megjegyezte, hogy Jakobsen bukása miatt ő még nem olvasott arról, hogy az UCI bármilyen formában felelősségre vonta volna a lengyel kör szervezőit, Michal Kwiatkowski pedig ennyit mondott a vázra fekvős lejtmenettel kapcsolatban:
"Hogy ez veszélyes lenne? Na már! Bocsi, de ezzel én nagyon nem értek egyet. Profi versenyzőként mindenki tudja milyen kockázatokkal jár ez a sportág, de azért tekerünk ezen a szinten, mert tudunk kerékpározni. Mi lesz a következő? Nem lehet majd elengedett kormánnyal ünnepelni? Vagy bevezetik a sebességkorlátozást? Talán azzal kellene foglalkozni, hogy biztonságosabb versenyeket rendezzenek."
Cyclingnews, HLN.be, Sporza
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
TEGNAP - 13:03
Kerékpár
Sár, bukások, Pieterse - újabb epikus dagonya a világkupában
TEGNAP - 11:17