Sok szempontból le sem tagadhatja, hogy francia, Julian Alaphilippe-nek azonban annyi flamand kötődése van, hogy akár tiszteletbeli belgának is elmehetne. Gondoljunk csak a csapatára, az ügynökére, vagy akár arra az emberre, aki felfedezte őt.


Az első győzelme


Alaphilippe legutóbbi győzelmét flamand földön szerezte tavaly októberben. Azt azonban talán kevesebbet tudják, hogy az első is ehhez a vidékhez kötődik, még 2009 decemberéből, igaz akkor még juniorként nyert, és nem az országúton, hanem cyclocrossban. 
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
19 ÓRÁJA
"A franciák ritkán versenyeztek nálunk, úgyhogy nem is nagyon ismertük őket" - mondta Laurens Sweeck, aki negyedikként zárt ezen a versenyen. "De emlékszem rá, elég meggyőzően tekert, majdnem egy perccel lenyomott mindenkit. Az sem múlott sokon, hogy néhány héttel később a világbajnokságot is megnyerje."

A felfedezője


Aki nem lepődött meg azon, hogy Alaphilippe megnyerte ezt a bizonyos cyclocross versenyt, az Johan Molly volt, aki korábban Patrick Lefevere nem hivatalos tippadója is volt. 
"Követtem a fiatalok versenyeit"
- mesélte
Molly
.
"Feltűnt nekem Julian, úgyhogy küldtem neki egy üzenetet Facebookon. Először vonakodott, ami persze érthető, hisz mégis mit kellett volna csinálnia, amikor ráírt egy ismeretlen belga? Idővel azonban kialakult egyfajta bizalom köztünk. Amikor 2011-ben egy térdsérülés miatt képtelen volt egy egész szezonon keresztül versenyezni, én folyamatosan biztattam őt."
Alaphilippe még mindig nem a Tour összetettjére pörög a legjobban | Eurosport
Az előző tél egyik slágerkérdése volt Julian Alaphilippe-pel kapcsolatban, hogy mi lesz vele és a Tourral. Nem véletlenül "találták be" ezzel a témával, hisz 2019-ben két hétig viselte a sárga trikót, és végül ötödik lett. A helyzet mostanra sem változott, az újságírók még mindig nem tudják elengedni, a 'mi lesz Alaphilippe-pel a Touron?'
"2012-ben már az egyik legjobb volt az U23-as csapatban. Nem is értem, miért nem vitték el őt akkor a franciák. Pedig mindent tudott. Az egyik nap harmadik lett a prológon, másnap szintén harmadik a mezőnyhajrában, utána meg megnyert egy hegyi szakaszt."
2013-ban a Quick-Step fiókcsapatában tekert. Azt, hogy a következő évben már ott volt a nagy csapatban, Molly-nak is köszönhette. Lefevere-nek Sénéchal és Alaphilippe között kellett döntenie.  
"A francia bajnokság után egyenesen Wevelgembe mentem és Juliant vittem magammal. Patrick még az íróasztalánál ült és gondolkodott. Mondtam neki, hogy ne várjon tovább, és akkor Alaphilippe aláírta az első profi szerződését."
"Köszönöm Molly"
- mondta neki akkor
Alaphilippe
.
"Tavaly még én vettem magamnak az energiaszeleteket, most pedig már a világ legjobb csapatánál tekerhetek."

Az ügynöke


Ahogy a dolgok kezdtek komolyra fordulni, Molly javaslatára Julian keresett magának egy ügynököt 2014-ben. Dries Smetsre esett a választása, aki ettől kezdve nem csak a szerződéseit, hanem az egyéb, szponzorokkal kapcsolatos dolgait is intézte. Az első sorból nézhette végig, hogy lett belőle a világ egyik legjobb kerékpárosa.
"Tudom, közhelynek hangzik, meg tipikus flamand duma, de a sikerek ellenére Julian ugyanaz az ember maradt, mint aki volt"
- mondta
Smets
.
Három emlékezetes pillanat, amit Alaphilippe világbajnokként hozott össze | Eurosport
Valakivel a komplett egy év során nem történik annyi minden szivárványban, mint Julian Alaphilippe-l most ősszel három hét alatt. Kezdésnek ott van a szóló győzelem Imolában, aztán az első verseny világbajnokként, és a korai ünneplés. Már ez is kellően emlékezetessé tett volna az új világbajnok 2020-as évét, de pár nappal később jött a Brabantse Pijl, ahol Alaphilippe megint korán emelte a kezét.

A csapata


Bár jó néhányan érdeklődtek iránta az elmúlt években, Alaphilippe hűséges maradt első csapatához. Wilfried Peeters, a Quick-Step egyik sportigazgatója Julian szinte valamennyi győzelmét közvetlen közelről látta.
"Ezer éve ismerem"
- mesélte
Peeters
.
"Ő egy elképesztő akrobata. Engem lepett meg a legjobban, amikor először nyert szakaszt a Touron 2018-ban. A Grand-Bornand-ba tartó lejtmenetben egy perccel volt gyorsabb, mint az üldözők. Nem hittem a saját szememnek. Voltak kanyarok, ahol a kerékpárjának csak az első kereke érte az aszfaltot. Elképesztő volt. Julian egyébként nagyon hálás is mindenért. Többször meghívott étterembe egye-egy edzőtábor előtt."

A helyettese


Alaphilippe és Dries Devenyns sokat versenyeznek együtt, és olyankor általában szobatársak is. A barátság a 2019-es Baszk körön kezdődött.
"A második szakaszon defektet kapott, én meg gondolkodás nélkül odaadtam neki a kerómat"
- mondta
Devenyns
.
"Nem veszített sok időt, és még így is megnyerte a szakaszt. Ez sokat jelentett neki és ezt ki is mutatta felém. Hasonló típusú versenyzők vagyunk, csak ő mindenben egy másik, egy jóval magasabb szint. Ha én elfogyok, akkor tudom, hogy ő még bőven tudja folytatni. Ő az első csapattársam, aki mindenben jobb nálam. Időfutamban, a hegyeken, sprintben és újabban még a kockaköveken is."

Julian Alaphilippe

Fotó: Eurosport

A bázisa


Devenyns Kwaremontban lakik és november óta félig-meddig szomszédok Alaphilippe-pel. Az otthona továbbra is Andorrában van, de néhány hónapja már Belgiumban is van főhadiszállása. 
"Mivel néha hosszabb időt is itt tölt, ezért vett egy lakást a környéken" - mondta Smets. "Julian szereti, ha saját lakása és kávéfőzője van, úgyhogy igyekszik kerülni a szállodákat. Egy ház mindig jobb befektetés, mint egy Ferrari."
"A covid miatt még nem voltam nála és ő sem jött át vacsizni" - mondta Devenyns. "De már sokat edzettünk együtt. Otthon érzi magát Flandriában és a barátnője, Marion szülei is csak másfél órányira laknak innen."
Alaphilippe annyi szálon kötődik a flamandokhoz, hogy egyszer a Flandriát is meg kell majd nyernie. 
Het Nieuwsblad
Kerékpár
Sár, bukások, Pieterse - újabb epikus dagonya a világkupában
21 ÓRÁJA
Tour de France
„A Tourt szívesen törölném az agyamból” – Enric Mas mélyről jött vissza a Vuelta-dobogóra
TEGNAP - 17:18