"Azért bíztam benne, hogy a nyári rezidenciámhoz közel, Forte dei Marmiban is lesz egy szakasz" - mondta szerényen, a jövő évi Giro prezentációját követően Oleg Tinkov. Nem sokkal azután, hogy felajánlott 1 millió eurót arra az estre, ha a Contador-Nibali-Froome-Quintana négyes mind a három nagy körön rajthoz áll. Tette mindezt úgy, hogy a 2015-ös Tour és Vuelta útvonalát még nem is ismerjük.
Kétszázötvenezer euró fejenként. Ennyit kapnának Contadorék, ha igen mondanak a kihívásra. Az összeg nagy, de ne felejtsük el, a világ legjobban kereső versenyzőiről beszélünk. Az 1 milliós felajánlás rengeteg kérdést felvet, de Tinkov úr szerint, már augusztusban sokakkal beszélt az ötletéről. Állítása szerint, Froome-ot például érdekli a dolog...
A Tinkoff Saxo csapatának tulajdonosa kétségtelenül az egyik legérdekesebb és legellentmondásosabb személyisége a mezőnynek. Mert sajnos vagy nem sajnos, a mezőny része. Az emlékezetes ”Contador ellenes” Twitter bejegyzés tette igazán híressé Oleg Tinkovot. Azt tudtuk róla, hogy imádja a kerékpárt, most viszont jobban is megismerhetjük.
Olympic Games
Döbbenetes utolsó körös fordítás az aranyért, és bukással eldőlő bronzmeccs a pályakerékpárosoknál
27 PERCE
"Egy szibériai kisvárosban születtem. Az édesapám egy bányában dolgozott, havi 100 rubelt keresett. Én nagyon szerettem volna egy motort, de az 200 rubelnél kezdődött. Világos volt, hogy erre nem lesz pénzünk. Szóval lejjebb adtam az igényekből. Akkoriban volt egy lehetőség a helyi kerékpáros csapatnál, hogy ha tag leszel, kapsz ingyen egy gyönyörű kerékpárt. Elmentem… minden így kezdődött”.

Ha úgy érzi, együtt edz a csapattal

Fotó: Eurosport

Oleg Tinkov szponzorként 2007 óta van jelen a sportágban, tavaly december óta már az egyik legerősebb csapat tulajdonosnak mondhatja magát (Bjarne Riistől vásárolta meg a WT licenszet).
"Tizenkét éves lehettem, amikor megnyertem az első versenyemet. Még arra is emlékszem, hogy nem sokkal a befutó előtt leesett a láncom. Jó és eltökélt voltam, igazi sprinter. Sok versenyt nyertem, és én voltam az egyetlen a csapaton belül, aki egyetlen edzést sem hagyott ki. Lett volna lehetőségem arra, hogy profivá váljak, de besoroztak. Ezt követően a civil szférában helyezkedtem el. A lelkesedés és a lendület nem csökkent. Talán nem is baj, hogy így alakult az életem. Egy korosztály vagyunk Cippolinivel, így őt kellett volna legyőznöm. Ez valószínűleg nem ment volna”. 
Az országúti kerékpár tehát már kiskorában rabul ejtette. Valószínűleg volt példaképe is.
"Eddy Merckxt nagyon szerettem. És Pantanit. Érte nagyon lehetett szorítani”.  A mostaniak közül van kedvenc?
"Cancellara. Ahogy edz, ahogy versenyzik, amilyen elkötelezett. Tetszik a stílusa is”. Tour vagy Giro? "Imádom az olasz kört. Van egy speciális hangulata, és csodálatos tájakon megy a mezőny. Ott van például a Cinque Terre...Idén 2000 kilométert letekertem a verseny útvonalán, jövőre is ott leszek. A Giro alatt három hétig szabadságon leszek".
Tinkov még hét évvel ezelőtt tűnt fel először a mezőnyben, mint szponzor. Ennek az idénynek már tulajdonosként vághatott neki. Szerények a céljai: szeretné felépíteni a világ legjobb csapatát. Ennek érdekében olyan versenyzőket szerzett meg az egyébként sem gyenge sora mellé, mint Sagan, Basso vagy Kiserlowski.
Határozott, és kiáll a véleménye mellett. Bár az idén, nem a Tinkoff-Saxoé lesz a legjobb versenyző és csapat cím (szinte biztosan Valverde és a Movistar zár az élen), a 2014-es évük kiválóan sikerült. Ott van Contador Vuelta győzelme, Majka két szakaszsikere és pöttyös trikója a Touron, vagy Rogers remeklése a Giron.
"Nagyon fontosnak tartom, hogy leüljünk az ASO és az RCS Sport vezetőivel, és végre beszéljünk a televíziós pénzek elosztásáról. Az nem normális, hogy egy előadásban, amit ők rendeznek, a főszereplőket nem díjazzák normálisan. Márpedig most ez a helyzet”. Megoldás? "Személy szerint addig is elmennék, hogy bojkottáljuk a Tourt. Ha ez kell a megegyezéshez...” 
Bár utóbbi nyilatkozatot Tinkov úr még a télen adta, talán ezt ő maga sem gondolja komolyan.
Annak ellenére, hogy igaza van.
De tőle havonta olvashatunk egy-egy extrém kijelentést.
Most például itt van ez az 1 millió eurós felajánlás.
Olympic Games
Ráfutott csapattársára, csúnyát bukott az új-zélandi
36 PERCE
Olympic Games
Bődületes hajrával és világcsúccsal hozták el az aranyat Gannáék
44 PERCE