Caleb Ewan jelenleg a világ egyik legjobb sprintere. Eddig összesen 46 győzelme van pályafutása során, melyek közül ötöt az elmúlt két Touron szerzett. Ráadásul van egy titokzatos képessége, hogy szinte mindig ki tudja húzni a fejét a hurokból, és lehetetlen helyzetekből is megtalálja az utat a győzelemhez. 


Abban nem nagyon lehet vita, hogy mostanság Ewan és Sam Bennett a két legmeggyőzőbb sprinter, esetleg még Arnaud Démare az, akit velük nagyjából egy szinten említhetünk. Az ausztrált azonban mindenképpen a többiek fölé emeli, hogy neki van a legtöbb Tour-győzelme, és hogy ő olyan csodákra is képes, mint amit a Tour harmadik szakaszának hajrájában, Sisteronban bemutatott. 
Háromszáz méterrel a vége előtt még csak valahol a 13-14. hely környékén tekert, de még 150-nél is jóval Bennett mögött volt. Messze volt az eleje, kerülgetnie kellett a többieket, de volt egy jó kis szembe szél, ami segített neki energiát spórolni. A végén egyre közelített Bennettre, majd az utolsó pillanatban egy zseniális manőverrel kibújt és megnyerte a szakaszt. A cikkcakkozás miatt az utolsó háromszázon ő jóval többet tekert, mint a többiek, de ezzel bebizonyította, hogy két pont között nem mindig az egyenes a legrövidebb út. 
Kerékpár
Súlyosak Egan Bernal sérülései, gerincműtétre volt szükség
7 ÓRÁJA
Azt, hogy Ewan iszonyatosan tehetséges és igazi győztes típus, jól mutatta, hogy már elég korán fel tudta venni a versenyt a legjobbakkal, sőt, a kisebb, szezon eleji versenyeken már le is tudta győzni őket. Beletelt azonban egy kis időbe, míg elég tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy ezt a nagy körökön is meg tudja tenni. 
"Már elég fiatalon meg tudtam verni a profikat. Nem voltam annyival jobb, mint egy átlag junior, de emiatt kiemelt figyelmet kaptam. Amikor aláírtam egy szerződést, mindig azt mondták: ha már 17 évesen ilyen jó, mi lesz belőle később?"
Első profi évében, 2015-ben 11 győzelmet szerzett, aminél többet azóta sem. Ezek többnyire kisebb versenyek voltak, de behúzott egy szakaszt a Vueltán is. Ahogy mesélte, nem is maga a sprint volt számára a legnehezebb, hanem, hogy megfelelő állapotban eljusson egyáltalán a hajráig.
Végre valami jó is történt a Lottóval - Ewan nyerte a Tour 3. szakaszát | Eurosport
Caleb Ewan nyerte a Tour hétfői szakaszát, vagyis a sok rossz után végre valami jó is történt a Lotto csapatával. Az ausztrál sprinter egy nagyon komoly manőver után nyomta le Bennett-et, aki pedig a korait nyitó Sagant kerülte ki. Alaphilippe gond nélkül lehozta a napot, vagyis maradt nála a sárga trikó.
"Ha valaki fiatalon gyors, az jórészt adottság kérdése. Éppen ezért nem ezen kell a legtöbbet dolgoznod, hanem az állóképességeden, hogy ott lehess a végén, és esélyt adhass magadnak a győzelemre. Valakinek persze mindkettőhöz van tehetsége, valamennyire nekem is. De a Vueltán nagyon szenvedtem, általában le is szakadtam. Egy nap tudtam, megjönni az élmezőnnyel, akkor meg is nyertem a szakaszt."
2017-ben szakaszt nyert a Girón, egy évvel később pedig már a Tourra is készen állt, akkori csapata, a Mitchelton azonban úgy döntött, nem viszi el őt a versenyre.
"Abban az évben már egész jó versenyző voltam, és az állóképességem is rendben volt. Végül aztán egy elég szar év lett, mivel egyik nagy körön sem vehettem részt. 2019-ben a Lottóval viszont nagyon megindult a szekér. Nyertem két szakaszt a Girón és hármat a Touron."
2020-at úgy fejezte be, hogy hat profiként eltöltött év után elégedett azzal, ahol éppen tart.
"Én vagyok az egyik leggyorsabb a világon, és még csak 26 éves vagyok. Vannak, akik 25 évesen vannak a csúcson, mások 30 évesen. Remélem, az én legjobb időszakom még előttem áll."
A legtöbb sprinternél megvan, hogy hogy szeret, és hogy tud igazán jól sprintelni. Ewan nagy előnye, hogy neki nem kellenek tökéletes körülmények ahhoz, hogy győzni tudjon. 
Ewan nem finomkodik, idén mindhárom nagy körön szakaszt szeretne nyerni | Eurosport
Miguel Poblet, Pierino Baffi és Alessandro Petacchi. Egészen jó kvízkérdés lenne, hogy mi a közös ebben a három versenyzőben? A válasz egészen egyszerű, főleg ha idézzük Caleb Ewan 2021-re vonatkozó terveit. "Ebben a szezonban szeretnék szakaszt nyerni mindhárom nagy körversenyen. Ha jól tudom, korábban ez nem sokaknak sikerült, szóval nagyon motivál, hogy megcsináljam.
"Van, akinek kell a jó felvezetés, van, aki szeret kibújni más sprinterek mögül, és van olyan is, aki például kifejezetten nem szereti, ha emelkedik a vége. Én jó vagyok síkon, emelkedőn, felvezetés mögül és a mezőnyből kibújva. Sokoldalú vagyok, talán az a legnagyobb erősségem. Jól alkalmazkodom az adott körülményekhez, amihez az kell, hogy a másodperc töredéke alatt tudjak jó döntést hozni. Ez az idei Touron is látszott. Mindkét győzelmemet úgy szereztem, hogy háromszázzal a vége előtt még lehetetlen helyzetben voltam."
Ewan nem feltétlenül a leggyorsabb, nem is a legerősebb. Nem ő adja le a legtöbb wattot és nem is ő kapja a legjobb felvezetést. Ő egész egyszerűen abban a legjobb, hogy megnyerje valahogy ezeket a sprinteket. 
Ewan számára minden adott volt ahhoz, hogy jó kerékpáros legyen belőle. Támogató szülők, kiváló edzéskörülmények. Érdekesség, hogy eleinte úgy tűnt, inkább hegyi menő lehet belőle.
"Alacsony voltam, vékony, és jól másztam hegyre. Aztán tizenévesen elkezdtem egyre több izmot építeni, és akkor már túl nehéz voltam hegyi menőnek. A fejlődésemhez minden biztosítva volt. Sokat jelentett az is, hogy van egy bátyám. Mindig vele versenyeztem, mindig őt akartam legyőzni. A versenyzést talán még magánál a kerékpárnál is jobban szeretem. Amikor majd visszavonulok, a versenyekre való felkészülés hiányzik majd a legjobban."
A legjobb versenyzés közben készült fotók nem szemből, hanem oldalról készülnek róla. Ez a híres aero-pozíciója miatt is van, ami még most is különleges, bár már nem annyira extrém már, mint néhány éve, amikor az orra lent volt szinte a kerekénél. Ha összehasonlítjuk a korábbi kiváló ausztrál sprinterrel, Robbie McEwennel, felfedezhetünk bizonyos hasonlóságokat. Mindketten alacsony termetűek, remekül improvizálnak a mezőnyhajrák során, de azért vannak alapvető különbségek is köztük. 

Caleb Ewan

Fotó: Eurosport

"Robbie centiről centire el tudta mondani, mi történt egy sprint során. Tudta, ki volt előtte, ki volt mellette. Nekem viszont teljesen üres a fejem közben, én ilyenkor automata üzemmódra váltok. Végtelenül nyugodt tudok maradni az olyan ideges helyzetekben is, amikor más pánikolna. Ösztönösen versenyzek, a pillanat töredéke alatt döntök, ezeken a döntéseken múlik a szakasz sorsa. Az agyam egyszerre van be és kikapcsolt állapotban. Egyszerre vagyok nagyon észnél, a fejem mégis üres. Bármi történjék, mindenre nyugodtan reagálok."
Miközben a kerékpáron teljesen ösztönösen és automatikusan teszi a dolgát, versenyen kívül rendkívül tudatos és megfontolt. 
"A közvélemény a legtöbb versenyzőt nem ismeri igazán. Tudjuk, mit kell mondanunk, lehetőleg mindig olyat, ami nem generál vitát. Ilyen értelemben nem igazán tudunk önmagunk lenni. Én nyugodt vagyok a magánéletben, de ez ne tévesszen meg senkit. A kerékpáron igenis van bennem kurázsi. Vagyok olyan harcias, mint Cavendish vagy McEwen. Ha valaki keményen odalép nekem, én is felveszem a kesztyűt."
Procycling
Kerékpár
Veszélyben a szezon? Busszal ütközött a Tour de France-győztes bringás
21 ÓRÁJA
Kerékpár
Sam Bennett: „Egy évet elpazaroltam, de k*rvára küzdeni akarok a zöld trikóért”
TEGNAP 11:39