Az Alpecin parádés évet zárt az idén, hisz nyertek klasszikust, és mind a három nagy körön behúztak minimum egy szakaszt. Utánajártunk, hogyan csinálták.

Amikor Tim Merlier 2019-ben az Alpecinhez (akkor Corendon-Circus) került, sokan felhúzták a szemöldöküket. Nem véletlenül, hisz Wout van Aert egyik legjobb barátjáról volt szó, ezért sokan attól tartottak, hogy majd infókat szivárogtat Mathieu van der Poel legnagyobb riválisának.
Volt azonban egy terv a háttérben. A csapat két tulajdonosa Christoph és Philip Roodhooft meg akarta nyerni a belga bajnokság mezőnyversenyét a Quick-Step-esek előtt, és Merlier alkalmasnak tűnt a feladatra. Némi trükközésre ugyan szükség volt, hogy megszerezzék őt, de megoldották, és Merlier valóban belga bajnok lett.
Kerékpár
Egy percig ne gondold, hogy egyszerű, szökni igenis művészet
EGY NAPJA
Két évvel később, 2021. május 9-én aztán ő volt az, aki megszerezte az Alpecin első győzelmét háromhetesen, a Giro második szakaszát sikerült behúznia. Másfél hónap múlva pedig a Touron nyert egy sprintbefutót.
Talán mostanra már senki sem gondolja azt, hogy az Alpecin csupán van der Poelról szól. Bár kétségtelen, a történet vele kezdődött, még 2014-ben. A fiatal holland friss junior országúti világbajnokként aláírta első profi szerződését egy akkor még kis belga cyclocross csapattal, a BKCP-Powerplusszal.
A következő években sorra hozta a győzelmeket, és bár mehetett volna máshová, ő 2018-ban is a csapattal maradt, bebiztosítva ezzel két fontos szponzort, a Corendont és a Circust. 2019-ben brutális erőt mutatva nyerte meg az Amstelt, egy évre rá fantasztikus csatában a Flandriát, idén pedig demoralizáló megindulással a Stradét. Aztán jött a Tour, ahol behúzta a második szakaszt és hat napig viselte a sárgát.
Az elmúlt évek sikereivel van der Poel húzta magával a csapatát is. Nélküle alighanem még mindig egy kis konti csapat lennének. Ehelyett 2019-ben ProTeam-licencet kaptak, jelenleg hetedik helyen állnak az UCI-rangsorban, megelőzve 14 World Tour-csapatot. Mindezt úgy, hogy szereztek 13 WT-győzelmet. De mégis hogyan?

Tim Merlier

Fotó: Getty Images

Amellett, hogy versenyeket nyer, Van der Poel komoly hatással van a csapattársakra is. Lehet, hogy ő van a figyelem középpontjában, de közben megváltoztatja a többiek versenyzéshez való hozzáállását is.
„A dolog nem úgy van, hogy mi bujkálunk, Mathieu meg egyszer csak támad és nyer” – meséli Silvan Dillier, aki az idén csatlakozott a csapathoz. „Mi igenis részt vállalunk a dologból, alakítjuk a versenyt, ha kell, felforgatjuk. Úgy megyünk neki, hogy show-t akarunk csinálni. Mintha egy rocksztár csapat lennénk.”
Van der Poel magára vonja a létező összes figyelmet, teret adva ezzel a többieknek. Miközben a riválisok a holland kiiktatásán fáradoznak, a többiek gyakran helyzetbe tudnak kerülni. Így nyerte meg például Merlier a Samyn sprintjét.
„Szeretek Mathieu-vel versenyezni, mert levesz egy kis nyomást rólam” – mondta Merlier. „Ő a világ talán legjobb versenyzője, úgyhogy normális, hogy a többiek rá figyelnek. Ez a csapat nagy erőssége.”
„A srácok szeretnek neki dolgozni, hisz így jó pozícióba tudnak kerülni, jó eredményt érnek el és boldogok. Közben pedig egyre jobbak és jobbak lesznek.”

Ünneplés a Touron

Fotó: Getty Images

Egyre többen másolják van der Poelt abban, hogy a cyclocross-ból indulva érnek el sikereket az országúton. Ilyen volt Gianni Vermeersch, de talán még érdekesebb a 20 éves Ben Tulett, aki kétszeres junior cyclocross világbajnok, és aki 12. lett az idei Fléche Wallonne-on és 17. az Amstelen.
„Meg lehet mondani egy kerékpárosról, hogy van-e cyclocross vagy bármilyen off-road háttere” – mondta Tulett. „Akiknek nincs, azok gyakran idegesebbek a kerékpáron, és kevésbé érzik magukat komfortosan esőben vagy lejtmenetben. Egy cyclocross-ból érkező versenyző általában nyugodtabb és türelmesebb. Megtanuljuk, hogy egy mozdulat eldönthet egy versenyt, egy hiba elronthat mindent.”
Tulett szerint sokat számít a két főnök Christoph és Philip Roodhooft mentalitása is.
„Folyamatosan érezni, hogy hisznek benned. Ráadásul, amit akarnak, azt elérik. Tesznek érte, nem pedig csak hátradőlnek és várnak.”
Az Alpecin-es versenyzők szerint Christoph-ot gyakran látni kerékpárt takarítani vagy szerelni. Ezt el tudjuk képzelni mondjuk Sir Dave Brailsfordról? A Roodhooft testvérek egyszerre tulajdonosok, csapatfőnökök és sportigazgatók.
„Ez a hobbim” – mondta Christoph. „Meg jó, hogy tudok beszélni a mérnökökkel, ha gond van. A Canyon és a Shimano vezetőinek is bejön ez a hozzáállás.”
„Én inkább az íróasztal mögött teszem a dolgom” – mondta Philip. „Jó ott lenni a versenyeken, de hasznosabb vagyok, ha az üzleti ügyeket intézem.”

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

A testvérpár elképesztő munkát végez, hisz jelenleg öt csapatuk van, köztük egy női, amelyikkel ugyanaz a tervük, mint az Alpecinnel. És bár sok mindent csinálnak ők maguk is, megtanulták delegálni is a feladatokat. Nem véletlenül érkezett a csapathoz például a sporttudós Kristof de Kegel, akivel a versenyzők is rendkívül elégedettek.
„Nagyon előremutató és innovatív a gondolkodása” – mondta Tulett. „Mindenhol a fejlődési lehetőségeket keresi. Ő a világ egyik vezető sporttudósa, ami nagyon fontos nekünk, versenyzőknek, hisz mindannyian szeretnénk kihozni a legtöbbet magunkból.”
Érdekesség, hogy a csapat mostanában sok olyan versenyzőt szerződtetett, akik amolyan második esélyt kaptak tőlük a folytatásra. Úgy tűnik azonban, hogy ezek az igazolások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.
„Szerencsém van, hogy Petr Vakoc és én sok időt tölthettünk együtt” – mondta Tulett. „Nagyszerű csapattárs és jó barát is volt a számomra. Elég régóta volt már itt a mezőnyben, úgyhogy sokat tanultam tőle.”
„Ott van Alexander Krieger. A Leopradban tekert, de korábban sosem hallottam róla” – mondta Merlier. „Most pedig már ő az egyik legjobb felvezető ember a világon.”

Van Der Poel sárgában a Touron

Fotó: Eurosport

Az idén érkezett Jasper Philipsen, aki megnyerte a Scheldeprijst, és hat Tour-szakaszon végzett a top 3-ban. Plusz megtartották Marcel Meisent, aki inkább cyclocross-ban és inkább a szponzorok szempontjából lehet érdekes. És ha már szponzorok, az idei szezonnal, benne a kifejezetten extra Tour-bemutatkozással, ők is maximálisan elégedettek lehetnek.
„Ez a legjobb csapat, amelyben valaha voltam” – mondta Dillier. „Kisebb költségvetésből dolgozunk, de rendkívül hatékonyan. A csapatfőnökök valódi részei a csapatnak, és mindig jó példával járnak elöl. Nagyon jó a dinamika közöttünk. Érzed, hogy 100 százalékot kell nyújtanod a másik srácért, mert tudod, hogy ő is mindent belead érted.”
Az Alpecin számára ott kínálkozik a WorldTour, de érthető módon nem kapkodnak érte, hisz így is meghívást kapnak a legfontosabb versenyekre, viszont mentesülnek egy sor költséges kötelezettség alól.
Megvan a nyerő recept. Mégis miért változtatnának?
via Procycling Magazine
Kerékpár
Időt adott sztárjainak a Jumbo, győzelmekkel hálálhatják meg
TEGNAP 17:25
Kerékpár
Van der Poel olyan, mint Messi: akkor villan nagyot, ha önmaga lehet
TEGNAP 12:39