Az Alpecin parádés évet zárt az idén, hisz nyertek klasszikust, és mind a három nagy körön behúztak minimum egy szakaszt. Utánajártunk, hogyan csinálták.

Amikor Tim Merlier 2019-ben az Alpecinhez (akkor Corendon-Circus) került, sokan felhúzták a szemöldöküket. Nem véletlenül, hisz Wout van Aert egyik legjobb barátjáról volt szó, ezért sokan attól tartottak, hogy majd infókat szivárogtat Mathieu van der Poel legnagyobb riválisának.
Volt azonban egy terv a háttérben. A csapat két tulajdonosa Christoph és Philip Roodhooft meg akarta nyerni a belga bajnokság mezőnyversenyét a Quick-Step-esek előtt, és Merlier alkalmasnak tűnt a feladatra. Némi trükközésre ugyan szükség volt, hogy megszerezzék őt, de megoldották, és Merlier valóban belga bajnok lett.
Tour de France
A Jumbo-Visma bedobta a gereblyét a Tour 4. szakaszán, Van Aert "berepült" a célba
2 ÓRÁJA
Két évvel később, 2021. május 9-én aztán ő volt az, aki megszerezte az Alpecin első győzelmét háromhetesen, a Giro második szakaszát sikerült behúznia. Másfél hónap múlva pedig a Touron nyert egy sprintbefutót.
Talán mostanra már senki sem gondolja azt, hogy az Alpecin csupán van der Poelról szól. Bár kétségtelen, a történet vele kezdődött, még 2014-ben. A fiatal holland friss junior országúti világbajnokként aláírta első profi szerződését egy akkor még kis belga cyclocross csapattal, a BKCP-Powerplusszal.
A következő években sorra hozta a győzelmeket, és bár mehetett volna máshová, ő 2018-ban is a csapattal maradt, bebiztosítva ezzel két fontos szponzort, a Corendont és a Circust. 2019-ben brutális erőt mutatva nyerte meg az Amstelt, egy évre rá fantasztikus csatában a Flandriát, idén pedig demoralizáló megindulással a Stradét. Aztán jött a Tour, ahol behúzta a második szakaszt és hat napig viselte a sárgát.
Az elmúlt évek sikereivel van der Poel húzta magával a csapatát is. Nélküle alighanem még mindig egy kis konti csapat lennének. Ehelyett 2019-ben ProTeam-licencet kaptak, jelenleg hetedik helyen állnak az UCI-rangsorban, megelőzve 14 World Tour-csapatot. Mindezt úgy, hogy szereztek 13 WT-győzelmet. De mégis hogyan?

Tim Merlier

Fotó: Getty Images

Amellett, hogy versenyeket nyer, Van der Poel komoly hatással van a csapattársakra is. Lehet, hogy ő van a figyelem középpontjában, de közben megváltoztatja a többiek versenyzéshez való hozzáállását is.
„A dolog nem úgy van, hogy mi bujkálunk, Mathieu meg egyszer csak támad és nyer” – meséli Silvan Dillier, aki az idén csatlakozott a csapathoz. „Mi igenis részt vállalunk a dologból, alakítjuk a versenyt, ha kell, felforgatjuk. Úgy megyünk neki, hogy show-t akarunk csinálni. Mintha egy rocksztár csapat lennénk.”
Van der Poel magára vonja a létező összes figyelmet, teret adva ezzel a többieknek. Miközben a riválisok a holland kiiktatásán fáradoznak, a többiek gyakran helyzetbe tudnak kerülni. Így nyerte meg például Merlier a Samyn sprintjét.
„Szeretek Mathieu-vel versenyezni, mert levesz egy kis nyomást rólam” – mondta Merlier. „Ő a világ talán legjobb versenyzője, úgyhogy normális, hogy a többiek rá figyelnek. Ez a csapat nagy erőssége.”
„A srácok szeretnek neki dolgozni, hisz így jó pozícióba tudnak kerülni, jó eredményt érnek el és boldogok. Közben pedig egyre jobbak és jobbak lesznek.”

Ünneplés a Touron

Fotó: Getty Images

Egyre többen másolják van der Poelt abban, hogy a cyclocross-ból indulva érnek el sikereket az országúton. Ilyen volt Gianni Vermeersch, de talán még érdekesebb a 20 éves Ben Tulett, aki kétszeres junior cyclocross világbajnok, és aki 12. lett az idei Fléche Wallonne-on és 17. az Amstelen.
„Meg lehet mondani egy kerékpárosról, hogy van-e cyclocross vagy bármilyen off-road háttere” – mondta Tulett. „Akiknek nincs, azok gyakran idegesebbek a kerékpáron, és kevésbé érzik magukat komfortosan esőben vagy lejtmenetben. Egy cyclocross-ból érkező versenyző általában nyugodtabb és türelmesebb. Megtanuljuk, hogy egy mozdulat eldönthet egy versenyt, egy hiba elronthat mindent.”
Tulett szerint sokat számít a két főnök Christoph és Philip Roodhooft mentalitása is.
„Folyamatosan érezni, hogy hisznek benned. Ráadásul, amit akarnak, azt elérik. Tesznek érte, nem pedig csak hátradőlnek és várnak.”
Az Alpecin-es versenyzők szerint Christoph-ot gyakran látni kerékpárt takarítani vagy szerelni. Ezt el tudjuk képzelni mondjuk Sir Dave Brailsfordról? A Roodhooft testvérek egyszerre tulajdonosok, csapatfőnökök és sportigazgatók.
„Ez a hobbim” – mondta Christoph. „Meg jó, hogy tudok beszélni a mérnökökkel, ha gond van. A Canyon és a Shimano vezetőinek is bejön ez a hozzáállás.”
„Én inkább az íróasztal mögött teszem a dolgom” – mondta Philip. „Jó ott lenni a versenyeken, de hasznosabb vagyok, ha az üzleti ügyeket intézem.”

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

A testvérpár elképesztő munkát végez, hisz jelenleg öt csapatuk van, köztük egy női, amelyikkel ugyanaz a tervük, mint az Alpecinnel. És bár sok mindent csinálnak ők maguk is, megtanulták delegálni is a feladatokat. Nem véletlenül érkezett a csapathoz például a sporttudós Kristof de Kegel, akivel a versenyzők is rendkívül elégedettek.
„Nagyon előremutató és innovatív a gondolkodása” – mondta Tulett. „Mindenhol a fejlődési lehetőségeket keresi. Ő a világ egyik vezető sporttudósa, ami nagyon fontos nekünk, versenyzőknek, hisz mindannyian szeretnénk kihozni a legtöbbet magunkból.”
Érdekesség, hogy a csapat mostanában sok olyan versenyzőt szerződtetett, akik amolyan második esélyt kaptak tőlük a folytatásra. Úgy tűnik azonban, hogy ezek az igazolások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.
„Szerencsém van, hogy Petr Vakoc és én sok időt tölthettünk együtt” – mondta Tulett. „Nagyszerű csapattárs és jó barát is volt a számomra. Elég régóta volt már itt a mezőnyben, úgyhogy sokat tanultam tőle.”
„Ott van Alexander Krieger. A Leopradban tekert, de korábban sosem hallottam róla” – mondta Merlier. „Most pedig már ő az egyik legjobb felvezető ember a világon.”

Van Der Poel sárgában a Touron

Fotó: Eurosport

Az idén érkezett Jasper Philipsen, aki megnyerte a Scheldeprijst, és hat Tour-szakaszon végzett a top 3-ban. Plusz megtartották Marcel Meisent, aki inkább cyclocross-ban és inkább a szponzorok szempontjából lehet érdekes. És ha már szponzorok, az idei szezonnal, benne a kifejezetten extra Tour-bemutatkozással, ők is maximálisan elégedettek lehetnek.
„Ez a legjobb csapat, amelyben valaha voltam” – mondta Dillier. „Kisebb költségvetésből dolgozunk, de rendkívül hatékonyan. A csapatfőnökök valódi részei a csapatnak, és mindig jó példával járnak elöl. Nagyon jó a dinamika közöttünk. Érzed, hogy 100 százalékot kell nyújtanod a másik srácért, mert tudod, hogy ő is mindent belead érted.”
Az Alpecin számára ott kínálkozik a WorldTour, de érthető módon nem kapkodnak érte, hisz így is meghívást kapnak a legfontosabb versenyekre, viszont mentesülnek egy sor költséges kötelezettség alól.
Megvan a nyerő recept. Mégis miért változtatnának?
via Procycling Magazine
Tour de France
Van Aert három 2. hely után szökésből nyert, Philipsen benézte a befutót - Összefoglaló
3 ÓRÁJA
Tour de France
A Jumbo-Visma megcsinálta a show-t, a sárga trikós Van Aert szólóban nyert szakaszt
4 ÓRÁJA