Elég volt egy nagy győzelem, hogy igazán beinduljanak sikerek.

Az írás a Wantyról szóló kétrészes cikksorozatunk második része, ami apró változtatásokkal egy CyclingTips oldalán megjelent cikk fordítása. Az első részt ezen a linken lehet elolvasni.
Az UCI frissen bevezetett kiesési rendszere nagyban befolyásolta, hogy Aike Visbeek teljesítményért felelős igazgató hogyan fejlesztette a csapat versenyzési stílusát. A rendszerben a csapat legjobb 10 versenyzőjének elmúlt három szezonban megszerzett összesített pontjai számítanak, a legtöbb World Tour-sor pedig mára rájött, hogy az UCI furcsa pontozásának hála az alacsonyabb szintű versenyeken való jó szerepléssel lényegesen több pont gyűjthető.
Kerékpár
Esélytelenből lettek a mezőny egyik legszórakoztatóbb csapata – A Wanty-sztori, I. rész
17/06/2022 08:53
Ez a Wanty identitásának már korábban is része volt, így Visbeeknek nem kellett nagyot módosítania, amikor a belga versenyekkel telepakolt márciusra és májusra koncentrált.
Ez nagyon bejött. A pontok már nem jelentenek gondot számunkra, 3000 pontra vagyunk a kieséstől.
Nagyobb változás volt a minden körülmények közt támadó taktika átgondolása.
“Ez érzékeny kérdés volt. Amikor csatlakoztam, azt mondtam a csapatnak, hogy minden verseny végén érezniük kell, hogy valami hasznosat tettek hozzá egyénileg vagy csapatként a versenyhez. Ez lehet egy felvezetés, egy csapattárs jó pozícióban tartása vagy épp egy szökés a képernyőre kerülésért.”

Tom Devriendt

Fotó: AFP

“Azt mondtam viszont, hogy a szökésekbe akkor kerülhetünk, ha úgy érezzük, amúgy nincs esélyünk, vagy komoly esély van arra, hogy hazaérjen az elmenés. A cél viszont nem önmagában az, hogy támadjunk, hanem hogy elérjük a céljainkat az adott versenyen.”
A taktikai finomhangolás tehát már adott volt, mindez azonban semmit nem ért volna, ha a versenyzők nem hisznek benne. Ezen a téren Visbeek okosan játszott rá a csapat költségvetéséből adódó esélytelen szerepére.
“Mi voltunk a kis csapat a legkisebb költségvetéssel, akiket nem is tartottak World Tourra érdemesnek. A kiesési rendszerre rámutatva azt mondtam, ha bent akarunk maradni a legjobb 18 csapat között, nagyon erős szezonra lesz szükségünk, de ha elérjük ezt, azzal olyat hajtunk végre, amit sokan lehetetlennek tartanak. Azzal, hogy megteremtettük a nagy dolgokra képes kiscsapat érzését… sikerült egységbe kovácsolni a keretet.”
Szükség volt viszont egyetlen szikrára, ami lángra gyújthatta a tüzet. Ezt Taco van der Hoorn szolgáltatta: a holland versenyző 2020 végén nem kapott új szerződést a Jumbo-Vismánál, de a következő idényben többször is csodát tett a Wantynál. Előbb a Giro harmadik szakaszán szerezte meg szökésből a csapat első szezonbeli győzelmét, majd később még két látványos sikert ért el támadásaival.
A holland bringás – aki eredetileg minimálbérért írt alá a csapathoz – példája jól mutatja, miért lett a Wanty a megfeneklett karrierű versenyzők számára ideális állomás az elmúlt években. Danny van Poppel, Jan Hirt vagy éppen Rein Taaramae mind magura találtak a belga sor színeiben.
„Amit a legjobban szeretek a csapat kapcsán, hogy nincs sok kapcsolat. Én vagyok a felelős azért, hogy megfelelően edzek és jól versenyezzek. Nincs túl nagy kontroll.” – állítja Taco.

Rein Taaramae is a Wantyban támasztotta fel karrierjét.

Fotó: AFP

Ez azonban nem jelenti, hogy a csapat ne próbálna mindent megadni a versenyzőinek, például a holland bringás is egy 18 napos andorrai edzőtáborból nyilatkozta a fentieket, ahol a Tour de France-ra készülő keret többi tagjával tartózkodik. Szintén fontos, hogy a taktikai és technikai kérdésekben is szót adnak a versenyzőknek.
„Ez egy biztonságos környezet, ahol bíznak benned. Mindenki a saját sikeréért felelős és mindenki jól szeretne menni magáért és csapatért. Remélem, ez a következő években is folytatódik majd.”
Sokat hallani a csapatnál érzékelhető családias légkörről, de a holland versenyző szerint ebben nincs semmi igazi titok. Élvezik egymás társaságát, ahogy néha megisznak egy-egy belga sört vagy billiárdoznak a téli edzőtáborok során.
És minden este pókerezünk (az andorrai) edzőtáborban
- mondja el Van der Hoorn. Nem nehéz kitalálni, ki szokott nyerni. Maradjunk annyiban, hogy a holland bringás nem csak a szökések királya.

Találtak egy igazi sztárt

Sok más csapatnál egy rutinos hazai versenyzőt igazoltak volna Van der Hoorn helyett, Visbeek viszont őt választotta az intelligenciája és a profizmusa miatt.
„Nagyon egyszerű csak a számokból és az eredményekből következtetést levonni, de én inkább azt nézem, mi hiányzik a csapatból és mire van szükségünk.” – mondja a holland szakember.

Domenico Pozzovivo

Fotó: AFP

Erre egy másik jó példa Domenico Pozzovivo. A veterán olasz bringás télen sokáig csapat nélkül volt, közelített a 40-hez és 2019-es súlyos balesete óta 16 műtéten esett át. Ahelyett hogy lebecsülte volna, Visbeek meglátta benne a hatalmas motivációt a bizonyításra, és mivel a csapatnak szüksége volt egy jó hegyimenőre, leigazolta. A bizalom jutalma egy nyolcadik hely lett a Giro összetettjében.
Alexander Kristoff megszerzésében a csapategység segített.
„A tavaszi klasszikusokon látta, hogy amikor ő már egyedül küzd, mi még két-három emberrel vagyunk elöl. Egyben lehetőségek csapata vagyunk. Ha nem nagy szerződésért írsz alá, hanem hogy versenyeket nyerj, vagy lassan építsd fel a karriered és ne süllyedj segítő szerepbe egy nagy csapatnál, akkor itt esélyt kaphatsz.”
Így került a képbe Biniam Girmay is. Mivel Kristoff és Pozzovivo már a pályafutásuk vége felé járnak, a Wanty nyugodtan építheti teljes keretét az eritreai tehetség köré.
Már Girmay megszerzése is lényegében rablás volt fényes nappal. Visbeek az érkezésekor azt is érzékelte, hogy a csapatban nincs egy igazi top tehetség és összeállított egy listát a lehetséges célpontokból: Girmay neve volt az első. 2021 áprilisában, amikor az eritreai bringás akkori csapata, a DELKO anyagi nehézségekbe került, lecsaptak rá.
Ilyen esély nem mindennap adódik
– summázza Visbeek.
Hároméves tervet vázoltak fel neki, fokozatos előrelépéssel. Állítólag egyetlen másik csapat érdeklődött, az viszont az UAE volt. Mégis a kis Wanty lett a befutó, a döntéssel pedig mostanra látszik, hogy mindenki jól járt.
„Nagyon jól edzhető versenyző: időbe telik elnyerni a bizalmát, de ha megteszed, követni fog és megtanulja, amit szeretnél neki tanítani. Ezért fejlődik ilyen gyorsan, mert elnyertük a bizalmát.”

Biniam Girmay Hailu

Fotó: AFP

Hol a határ?

A jó eredmények egyre több versenyző figyelmét keltik fel, a Wanty lassan a népszerű célpontok közé kerül a lejáró szerződésű versenyzők között.
Sok olyan versenyző is meghallgat minket, akik két éve biztos nem tették volna.
– mondja Visbeek.
Persze a csapatnak az új igazolások mellett a legjobbjai megtartására is figyelnie kell. Girmay szerződése 2026-ig érvényes, de például a Liége-második Quinten Hermans jövője kérdéses.
Ezek nyilván kellemes problémák egy a csapatnál, ami története legjobb 12 hónapján van túl. Az idei évben közelítenek az előzetesen kitűzött 15 győzelmes határvonalhoz, pedig még hónapok vannak hátra a szezonból. Nemsokára jön a Tour de France, ahol egy győzelem a hatodik szakaszon, közel a csapat Binche-i székhelyéhez, a megkoronázása lehetne az eddigi eredményeknek.
Visbeek viszont szeretné, hogy ez az idény csak egy ugródeszka legyen a még nagyobb sikerekhez.
Ha öt év távlatából visszanézünk majd, hogyan látjuk majd? Normális lesz júniusra elérnünk a 11 győzelmet? Normális lesz, ha nyerünk egy klasszikust?”
"Azt mondtam (más menedzsereknek), hogy szerintem ez egy prémium év.
Mint egy jó üveg bor, amit a pincében tárolsz tíz évig, és amikor előveszed, azt mondod, ez egy jó évjárat volt.
De még csak június van, és azt gondolom, hogy a Tour de France-szal még emlékezetesebbé tehetjük."
Forrás: CyclingTips
Ronde van Limburg
Sehol, senki! A húszéves belga srác megint lesprintelte a mezőnyt, Cavendishék buktak
06/06/2022 17:10
Critérium du Dauphiné
Van Aert-győzelemmel indult az idei Dauphiné
05/06/2022 14:07