"A sors néha tényleg érdekes dolgokat produkál. Nagyjából egy kilométerre a Lombardia befutójától van Bergamóban az a kórház, ahová bevittük Chavitót a súlyos balesete után."


Ezt mesélte még 2016 októberében Claudio Corti, pár nappal Chaves Lombardia-győzelme után. Az olasz szakvezető - akit főleg a Team Columbia volt főnökeként ismerhetünk - bizony vastagon benne volt abban, hogy a kis Chaves anno Európába került.
"Kezdetben Chalapuddal és Pantanóval együtt lakott. A szüleim házában. Soha semmi gond nem volt vele. Érdekelte a kultúra, sokat sétált a városban, szépen rendben tartotta a szobáját, és kiválóan főzött. Mindig ő vásárolt be, és sokszor Bandeja Paisát készítettek." 
Kerékpár
Quintana még nem mondott le a sárga trikóról
2 ÓRÁJA
Bandeja Paisát,ami Chavito kedvence, és nyilván egy tipikus kolumbiai étel. Sok kolbásszal, hurkával, rizzsel, némi babpürével, banánnal, avokádóval és tükörtojással.
"Csak egy gond volt vele, mindig nagyon hamar akart edzeni"  - meséli tovább Corti. "Ők otthon Bogotában sokszor már reggel hétkor úton vannak, mi Olaszországban soha nem kezdünk ilyen hamar."

image-asset.jpeg

Fotó: Eurosport

És akkor a baleset. 2013 februárjában a Trofeo Laigueglián, az akkor még teljesen ismeretlen Chaves óriásit bukott. Eltörte a jobb kulcscsontját, az arccsontját, és néhány bordáját. Az igazi problémát azonban a jobb kezében lévő idegsérülések jelentették. 
A teljes szezont kihagyta, tíz specialistából kilenc nem fűzött hozzá sok reményt. 
"Doktor Castro volt az egyetlen, aki bízott a műtét sikerességében."  Mert addigra már Chaves rengeteg orvosnál megfordult, túl volt egy hosszú műtéten, egy majdnem nyolc hétig tartó rehabilitáción, de semmi nem változott. Jött egy újabb kilenc órás beavatkozás, és a remény visszatért.
"Nagyon mélyen voltam. A társaim szabadkártyával elindultak a Girón, én meg egy ágyban feküdtem otthon Bogotában. Ráadásul fogalmam sem volt arról, újra versenyezhetek-e még. Iszonyatos érzés volt." 
Az első tekerése alkalmával 40 percet bírt. 
"De mégis olyan érzésem volt, mintha legalább hét órát mentem volna. Iszonyatosan fáradt voltam, mikor hazaértem, de ugyanakkor végtelenül boldog is. Mint egy kissrác, aki épp akkor bontotta ki a karácsonyi ajándékát." 
Az élet/vagy a sors pedig még ezt is felül tudta múlni, hisz szó szerint a semmiből jött az Orica megkeresése.
"Neil Stephens hívott fel, Urantól kapta meg a számomat. Már látott a Tour de l'Aveniren, és a burgoszi körön is külön figyeltek. Mondta, hogy nagyon szeretnének megszerezni, és nyugodtan jelezzem, ha valamiben tudnak segíteni. A Giro után alá is írtuk a szerződést, biztos voltam benne, hogy hozzájuk szeretnék igazolni. Időben szóltam a megkeresésükről Claudio Cortinak, így ezzel sem volt semmi gond. Sőt, kifejezetten örültek neki, hogy feljebb tudok lépni."

image-asset (1).jpeg

Fotó: Eurosport

2013 telén elszenvedett bukása után Chaves nem gyógyult fel teljesen. Mai napig vannak olyan mozdulatok, melyeket a jobb karjával képtelen elvégezni.
"Verseny közben például nem tudom felvenni a frissítőt. Ilyenkor mindig egy csapattársam segít. De enni sem tudok rendesen jobb kézzel. Vannak még kisebb mozdulatok melyeket hanyagolnom kell, de ezek annyira nem befolyásolják a mindennapjaimat."
Már csak azért sem, mert Chavito kényszerből megtanult mindent bal kézzel csinálni. Szépen ír, gond nélkül főz, és profin mos fogat :) Minden rosszban van valami jó...
Kevesen tudják róla, de nem ez bukás volt az egyetlen pillanat, amikor komolyan veszélybe került a pályafutása. Vagy inkább írjuk azt: az élete.
Koraszülött volt, súlyos oxigénhiánnyal küzdött, a család az első két napban nem is láthatta. Már az is meglepetés volt, hogy fiú lett, hiszen kislányra számítottak. Már a neve is megvolt: Estefany.  Annyira megörültek neki, hogy az előre kiválasztott Esteban mellé megkapta az édesapja, nagyapja és dédapja által is használt Johan keresztnevet. Kiskorában egy pillanatig sem bírt egy helyben ülni, folyamatosan mozgásban volt.
"Akárhányszor elesett, egyből felállt és ment tovább" - emlékezett vissza az apukája, Jairo.

0OkwVs06.jpg

Fotó: Eurosport

Aki bár többször jelezte a fiának, hogy nem feltétlenül a sportból kellene megélnie ("Találj valami rendes munkát, legyél asztalos, mint én"), de legbelül talán örült a fia választásának. 
A papa ugyanis hatalmas Lucho Herrera rajongó volt. A házukban egy egész szekrény rakott tele a róla szóló videokazettákkal, a 12 éves Chavito ezeket nézegette kicsiként. Majd idővel megfogalmazódott benne a gondolat, hogy profi kerékpáros lesz. Az apja elvitte futni és úszni is, távol akarta tartani az éjszakai élettől. A kis Chaves meg idővel rátalált az országúti kerékpárra. Claudio Cortinak köszönhetően pedig 2012 telén jött az európai lehetőség.
"Jól ismerem a szüleit, sokszor jártam náluk Bogotában"  - mesélte a Team Columbia egykori főnöke.  
"Dolgoztam együtt a fiatal Froome-mal is, aki szintén nagyon szimpatikus volt. De már csak a származása miatt is, ő teljesen más, mint mi. Chavito kolumbiai, jóval közelebb áll hozzánk, olaszokhoz. Az pedig egyenesen lenyűgöző benne, hogy mindig és mindenkitől tanulni akar. Nagyon nyitott srác, anno sem a szobájában ült, hanem próbált mindenben részt venni. Emlékszem, amikor megnyerte a Tour de l'Avenirt, kicsit talán elhitte, hogy megérkezett a profik közé. Aztán élete első Tirrenóján már a mezőnnyel sem könnyen tartotta az iramot."
Chaves utólag elmesélte, nem csak a rossz idő, és a kemény európai tél 'vágta arcon', hanem a versenyeken tapasztalt komoly tempó is.
"Ó igen, a 2012-es Tirreno. Nehéz lenne elfelejteni. Ott mentem Nibali, Cancellara, Purito meg Horner ellen, és annak is örültem, ha be tudtam állni a szélárnyékukba."
De Chavesnek nem kellett sok. Idővel felvette a ritmust, hozzászokott az európai időjáráshoz (a nagy hideg most sem a kedvence...) és idővel jöttek a jó eredmények. Az Oricánál csak megerősíteni tudják Corti szavait.

063_491530105.jpg

Fotó: Eurosport

"Őt nem lehet nem szeretni” - mondta róla Shayne Bannan, az ausztrál csapat egyik sportigazgatója. „Olyan a viselkedése, olyan a karaktere, hogy az ember legszívesebben azonnal megölelné őt. A személyiségével nagyon sok rajongót fog még szerezni a sportágnak. Nem csak Kolumbiában, hanem a világ minden részén. Első ránézésre csak egy srác, aki folyton mosolyog, de ugyanakkor a hozzáállása hihetetlenül profi és rendkívül megfontolt. Mi pedig rettenetesen boldogok vagyunk, hogy ő van nekünk. A csapatnak nagyon nagy szüksége van rá.”
Egy minden szinten profi Chavesre.
„Mikor hozzánk került, még nem beszélt angolul. Annyi elvárásunk volt, hogy alapszinten tanuljon meg. Körülbelül egy hónap múlva találkoztunk ismét, és ezt ő addigra teljesítette. Ez jól mutatja a profizmusát és elkötelezettségét. Mindent megtett azért, hogy csatlakozhasson hozzánk.”
Chavito az évek során szerzett eredményeinek, és a sorozatos talpra állasaink köszönhetően természetesen egyre népszerűbb, Bogota viszont a mai napig egy igazi menedékhely számára. 
"Amikor hazaérek Kolumbiába, az első dolgom, hogy kikapcsolom a mobilomat, és élvezem az időt, amit a családommal tölthetek. Csendes vagyok, egyedül edzek, néha apu néha elkísér motorral. Mielőtt indulnék vissza, szervezek néhány találkozót a sajtó képviselőivel, de csak egy-két napot szánok erre, nem többet. Az egyenlítő mentén vagyunk, így az időjárás nagyon kellemes, a hőmérséklet 20 fok körüli és sosem változik. A város egy sík részen található a hegyek mellett, így remek hely az edzésre. Lehet tekerni mondjuk 200 km-t síkon, és aztán akár 3.400 méter magasba is fel tudsz menni.”

043_04945003.jpg

Fotó: Eurosport

Bár soha nem gondolkozott azon, hogy mit csinálna az országúti kerékpár nélkül, egy elképzelése azért van. "Szerintem orvos lennék. Azok után, hogy milyen csodát tettek velem."
Az eredményeinek köszönhetően Uranhoz és Quintanához hasonlóan, ő egy amolyan utazó nagykövet. Viszi a kolumbiaiak jó hírét a világban.
"Sajnos velünk kapcsolatban mai napig sok az általánosítás. Kolumbiának nincs jó híre, pedig otthon nem minden a kokainról, meg a csempészekről szól. Mintha egyenlőségjelet tennék az olaszok és a maffia közé. Csodálatos országban születtem, amit mai napig kevesen ismernek. Pedig a kolumbiai emberek elképesztően vendégszeretők, és imádnak élni."
Mint mondja, neki a mai napig két családja van. Az egyik otthon Bogotában, a másik pedig az Oricánál/BikeExchange-nél.
'Felelősséggel tartozom a csapatnak. Köszönetet akarok mondani, keményen dolgozni tovább és ez után is jó eredményeket hozni. Nagyon különleges dolog számomra, hogy továbbra is részese lehetek ennek a csapatnak, hogy tagja lehetek ennek a családnak.”
A felelősség kérdését Chavito meg tényleg komolyan veszi.
"Példaképem nem volt, inkább csak csodáltam egy-két versenyzőt. Victor Penát vagy Mauricio Solert. Nekem fontos az otthonom, próbálok visszaadni valamit Kolumbiának. Ezért is hoztuk létre a Chaves alapítványt, olyanok vagyok, mint mondjuk Contador Spanyolországban. Segítünk a fiataloknak, hogy a tehetségek edzéslehetőséghez jussanak. Ebben az apukám, Jairo is komoly szerepet vállal. Nekem fontos a származásom, a mezem alatt mindig ott van velem egy kolumbiai címer. Próbálok valamit visszaadni a hazámnak a sporton keresztül. Ez szerintem a minimum azok után, amit Kolumbiától kaptam."

ExYrvV7WgAc3nRm (1).jpg

Fotó: Eurosport

Meg az élettől, hisz azt csinálhatja még mindig, amit annyira szeret: rajtszámot tehet a határa és versenyezhet. Még jó, hogy mindig mosolyog.
"Én tényleg ilyen vagyok, ez nem csak a médiának vagy a szurkolóknak szól. Azok után ami 2013-ban történt velem, már az is boldoggá tesz, ha ott lehetek valamelyik nagy verseny rajtjánál."
Nem lennénk igazságosak, ha elhallgatnánk azt a tényt, hogy azért él egy ember a Földön, aki tudja, hogy néz ki a szomorú Chaves. Ő Gonzalo Agudelo, a nevelőedzője.
"Egyszer láttam sírni, amikor a Vuelta a Cauca előtt kiraboltak minket. Elvitték az összes kerékpárunkat, és nem tudtunk rajthoz állni. Ez volt az egyetlen pillanat, amikor Esteban őszintén szomorúnak tűnt."
Bicisport, El Espectador
Kerékpár
Nibali és Lopez újra az Astanában, Fuglsang az Israelt választotta – itt nagy átigazolási körkép
TEGNAP 08:00
Kerékpár
Greipel, Aru, Tony Martin és a többi visszavonuló: mi lesz veletek?
24/10/2021 09:29