"Ez egy iszonyatosan nagy győzelem Jasper számára. Ha valaki el tud szakadni egy ilyen minőségi csoportból, és ki tud tartani a célig, az egy csodálatos teljesítmény. Én sem csinálhattam volna jobban"

- mondta Eddy Merckx elérzékenyülve, miután Jasper Stuyven 

behúzta

 a Milánó-Sanremót.


Pedig ha valaki, Merckx tudja hogy kell Sanremót nyerni. Tízszer indult, hétszer nem lehetett megverni. Háromszor győzött szólóban, négyszer úgy, hogy ő volt a leggyorsabb az elöl lévő csoportból. 
"Jasper tökéletes időpontban indult meg a Poggio alján" - mondta Merckx. "Szerencsére ott volt Sören Kragh Andersen is, aki vezetett neki, de amikor ilyen kicsik a különbségek, ez hihetetlenül fontos."
Kerékpár
Lefevere: „Bennett olyan, mint a nő, akit megvertek, de utána mégis hazamegy”
4 PERCE
"Beletelt egy kis időbe, míg összejött számára egy ilyen nagy gőzelem, de végül sikerült. Hiányzott neki egy kis plusz sebesség a sprintekben, talán ezért nem nyert eddig nagy klasszikust. Nagyon sok gyors ember volt ott az első csoportban, akiket nem volt szabad elvinni a célig. Jasper nem csak erős volt, hanem nagyon okos is. 
A tökéletes pillanatban
 a maga javára fordította a helyzetet. Reméljük, ez a siker magával hoz még jó néhány nagy győzelmet. Ne feledjük ugyanis, hogy jó ideje ott van már a legjobbak között."
Így húzta ki a jackpotot Stuyven a Sanremón | Eurosport
A rajt előtt küldött tippje ugyan nem jött be, de most ezt bánja a legkevésbé. Egy bátor, bevállalós, ám az ő szemszögéből nézve teljesen logikus támadással elvitte a Sanremót, így a nagy hármas most üres kézzel mehet haza. Ahogy a belga sajtóban írták: "Stuyven úgy nyert, hogy előtte mert veszíteni."
Merckx szerint nem véletlen, hogy a három nagy, Van der Poel, Van Aert és Alaphilippe nem játszottak komolyabb szerepet a Sanremón.
"Azt gyanítom, hogy nem teljesen sikerült regenerálódniuk a Tirreno után. Ilyen szinten számít, hogy a Nizza két nappal korábban véget ért. A Poggión a Nagy Hármas tagjai próbálkoztak, de egyikük sem tudott ellépni a többiektől. Ráadásul Ewan is ott tudott velük maradni, ami szintén azt bizonyítja, hogy egyik nagy sem volt száz százalékos."
"Említést érdemel még Pidcock, aki nagyon nagyot ment, bár az, hogy valaki Nizza és Tirreno nélkül is ilyen elöl tudott lenni, azt jelzi, hogy nem volt ez egy igazán kemény Sanremo. Tudtam volna örülni Gilbert-nek is, és bár még maradt egy esélye, én úgy gondolom, a Sanremo végleg elúszott a számára. Ami pedig Sagant illeti, ő megint bizonyította, hogy sosem szabad leírni egy bajnokot. Túl van a koronán, most egyértelműen visszatért, úgyhogy számolni kell vele a következő hónapokban."
Az ötszörös Tour-győztes fiának, Axel Merckx-nek az utánpótláscsapatát erősítette Stuyven is annak idején. A mester érthető módon iszonyatosan büszke korábbi tanítványára.

jasper.jpg

Fotó: Eurosport

"El sem tudjátok képzelni, mit jelent ez a csapatomban tekerő sok tehetséges fiatal számára" - mondta Merckx. "Jasper mindig is kivételesen jó hozzáállással versenyzett. Emellett persze borzasztóan tehetséges is volt, nem véletlenül lett junior világbajnok. Most itt van egy elképesztő generáció, Van Aert és a többiek, akik szinte bárhol nyerhetnek. Jasper feladata az volt, hogy taktikailag alkalmazkodjon ehhez a helyzethez."
"Folyamatosan mondtam neki, hogy dolgozzon keményen, mert egyszer ki fog jönni a lépés. Most itt volt az esély, ő megragadta, és csodálatosan végigvitte. Kragh segítsége ajándék volt odafentről, de ahhoz, hogy az ember nagy versenyt nyerjen, szerencse is kell. De ne felejtsük el, hogy rettentően erős volt, és tökéletes időpontban indított, úgyhogy a győzelme teljesen megérdemelt."
Het Nieuwsblad
Kerékpár
Sagan megy, Thomas bizonytalan, de mi lesz Cavvel? – megnyílt az átigazolási piac
8 ÓRÁJA
Kerékpár
Szüleitől kapott egy nagy szívet, és klasszis hegyi menő lett belőle
TEGNAP 10:41