Axel Merckx korábbi versenyzői elég komoly show-t csináltak a Girón. Nyertek öt szakaszt, tizenöt napig viselték a rózsaszín trikót, sőt Tao Geoghegan Hart révén végül az összetett győzelmet is megszerezték. Anyagi lehetőségei miatt azonban kérdéses, hogy Merckx meddig tudja fenntartani ezt a sikeres utánpótlásnevelő központot. 


Joao Almeida tizenöt napon keresztül volt rózsaszínben, Alex Dowsett megnyerte a nyolcadik, Ruben Guerreiro a kilencedik, Jhonatan Narvaez a tizenkettedik, Geoghegan Hart pedig a tizenötödik és a huszadik szakaszt. A brit ráadásul kiváló időfutamának is köszönhetően az összetettet is behúzta.
Az említett kerékpárosokban az a közös, hogy mindannyian az Axeon Hagens Berman csapatnál, Axel Merckx irányítása mellett értek World Tour-szintű versenyzővé. 
Olympic Games
Roglic nyerte az olimpiai időfutamot
39 PERCE
Axel, milyen érzés látni ezt a sikert?
Nagyszerű dolog, hogy így kerülünk a figyelem középpontjába. Az pedig külön jó, hogy ezek a versenyzők különböző korosztályokból kerülnek ki. Almeida például tavaly még velünk volt, Dowsett pedig tíz évvel ezelőtt tekert nálunk.
Sok üzenetet kapsz Olaszországból mostanság?
Egyébként is beszélünk. Az összes sráccal tartjuk a kapcsolatot. Tao különleges helyet foglal el a szívemben. Tudom, hogy ő nagyon aggódik Athina egészségéért. [Axel lányát a térdében talált tumorral kezelik. - a szerk.] Vicces videókat küld neki whatsappon, ezzel segíti elő a gyógyulását. Tao ilyen. Amikor a nagyapám meghalt, ő épp megnyert egy versenyt Olaszországban. Nem sokkal később ott ült az autómban, egy újságíróval beszélt, és azt mondta, 'Ezt a győzelmemet Axel nagypapájának ajánlom.' Az ilyen gesztusokat nem felejti el az ember. 
Az elmúlt tíz évben 37 egykori versenyződ jutott el WT-szintre.
Hamarosan lesz még kettő. Kevin Vermaerke már aláírt a Sunwebhez, Andre de Carvalho pedig a Cofidisnél teker majd.
A friss Giro-győztes, aki tavaly még csak hülye díjakat nyert, idén azonban már háromhetest | Eurosport
Tao Geoghegan Hart a 2019-es Vuelta 20. szakaszának legagresszívebb versenyzője lett, miután végrehajtotta a verseny történetének hetedik leghosszabb, igaz, végül sikertelen szökését. Ehhez képest brutális szintlépés, hogy bő egy évvel később már Giro-győztesnek mondhatja magát. "Tao, végül csak felállhattál a dobogóra, nem igaz? Te lettél a nap legagresszívebb versenyzője."
Vermaerke tavaly megnyerte a Liége-t a fiataloknál. Ő a következő amerikai, akiből nagy versenyző lehet?Mindenképp. Az idén sajnos bukott a fiatalok Giróján és eltörte a csípőjét. Ritkák amúgy az amerikai tehetségek, ez itt még mindig egy kis sportágnak számít. Próbálom a legjobbakat megszerezni, de ez pénzügyi szempontból sem egyszerű. Igyekszem fenntartani a magas színvonalat, ezért kiegészítem az amerikaiakat európai tehetségekkel. 
Hogy szagoljátok ki a tehetségeket? Úgy tűnik, kevésszer trafáltok mellé.
Nyitva tartom a szemem és a fülem. Fontosak a kapcsolatok, a személyes tapasztalatok a versenyzőkről. Mindig leülök velük beszélgetni. A válaszaikból sokat meg lehet tudni. Csapatjátékosokat keresek, olyanokat, akik hajlandóak másért is dolgozni.
Kik voltak a legnagyobb tehetségek, akikkel együtt dolgoztál?
Ha csak a puszta tehetséget nézzük, akkor azt mondanám, hogy Dale Parker és Adrien Costa. Parker 2012-ben írt alá a Trekhez, de nagyon hamar rájött, hogy ő ezt nem akarja. Ebből is látszik, hogy ez a sportág nem arról szól, hogy csak tekersz és kész. Ott a mentális rész is. Costa pedig egy hegymászó-balesetben elvesztette az egyik lábát. De követem a közösségi médiában és látom, hogy elképesztő dolgokat művel. Még mindig mászik. Egy lábbal is.
Gondoltál már arra, hogy abbahagyod?
Persze. Vannak pillanatok, amikor nem látod értelmét a dolgoknak. A versenyzőim olyanok nekem, mintha a saját gyerekeim volnának. Amikor Chad Young egy versenybaleset következtében életét vesztette, úgy éreztem, a világ igazságtalan. Egy jó fej, tehetséges fiatal srác volt, aki mérnöknek tanult. Amikor a szülőkkel beszélsz..., az a legkeményebb. De valahogy túl kell jutni az ilyen időszakokon.

letöltés.jpg

Fotó: Eurosport

A kerékpár úgy működik, hogy a nevelő klub nem kap semmilyen juttatást a versenyzőkért. Odaadjátok őket egy WT-csapatnak és nem kaptok semmit.
Nehéz is így működni. Vannak csapatok, akik próbálnak minket segíteni a versenyzők ügynökein keresztül. Olyan is van, hogy egyes versenyzőket, akiknek még élő szerződésük van, a csapatok kivásárolnak. Tíz éve mondom, hogy kellene valami juttatás a nevelő kluboknak, de a javaslatom az UCI-nál pihen. És persze ez csak úgy működne, ha mi is kárpótolnánk a junior csapatokat, ahonnan mi kapjuk a versenyzőket. 
Korábban mondtad valahol, hogy kellene még 300 ezer dollár a jövő évi költségvetésetekhez.
Anélkül minimál üzemmódban tudjuk csak csinálni. A WT-csapatok elégedettek a munkákkal, azt mondják remekül felkészített versenyzőket kapnak tőlünk. De ezt a szintet nem tudjuk tartani a jelenlegi büdzsével. Kell az a 300 ezer. És, ahogy Patrick Lefevere szokta mondani, gyakran könnyebb 3 milliót szerezni, mint 300 ezret. 
Tavaly visszaléptetek prokontiból konti szintre. Ennek ellenére képesek vagytok minőségi versenynaptárt biztosítani a versenyzőiteknek?
Nincs ezzel gond. Jó kapcsolataim vannak Európában, úgyhogy rendszerint el tudunk indulni, ahol kell. Ott vagyunk a Pro Seriesben, úgyhogy részt vehetünk a nagy versenyeken. A kerékpárosoknak is jó, ha nem hagynak ki szinteket, és nem kerülnek túl korán, túl erős mezőnybe.
Aki nem nyer versenyt, ne akarjon profi lenni - Tao Geoghegan Hart útja a World Tourig | Eurosport
Nem akármilyen bátorságra (és érett gondolkodásra) vall, ha egy, a háromheteseket megcélzó fiatal brit kerékpáros elsőre vissza tudja utasítani álomcsapata, a Sky ajánlatát. Még nagyobb kockázat azzal a nem szokványos kéréssel visszautasítani egy ilyen karrierfordító lehetőséget, hogy: 'most nem alkalmas, de térjünk erre vissza egy év múlva.'
Eredetileg úgy volt, hogy Remco Evenepoel nálatok teker majd egy évet. Utólag mondhatjuk, hogy jó döntés volt kihagynia ezt a lépcsőfokot?
Remco külön kategória. Kilógott volna innen. Talán nálunk lehetett volna egy fél évet, hogy elinduljon az U23-as Flandrián, Roubaix-n és Liége-en.
Említetted, hogy a lányod, Athina küzd a rákkal. Hogy van most?
November végén lesz a következő vizsgálat, ami megmutatja, mi a helyzet a tumorral. Legutóbb 10-15 százalékkal kisebb lett. Sokkal többet tud amúgy mozogni mostanában. Sétál, bicajozik, focizik. Visszamegy a suliba, ami azért jó, mert egy kicsit legalább kiveheti a részét a tizenévesek úgymond normális életéből. De a kezelés persze marad, havonta háromszor kap kemót. Azok a napok mindig nehezek.
Het Nieuwsblad
Olympic Games
Szlovén arany az időfutamon, Roglic egy percet adott Dumoulinnek
EGY ÓRÁJA
Kerékpár
Szlovén arany az időfutamon, Roglic egy percet adott Dumoulinnek
EGY ÓRÁJA