Tao Geoghegan Hart szenvedélyes Arsenal-drukker és a Merckx -család barátja, aki szeretné, ha az országúti kerékpár egy sokszínűbb sport lenne.

Pályafutása szempontjából fontos volt, hogy brit kerékpárosként már nagyon fiatalon lehetősége nyílt Belgiumban versenyezni.
„Tizenöt voltam, amikor Belgiumba jöttem, és azonnal beleszerettem az itteni versenyekbe” – mesélte Geoghegan Hart. „Nem akarom bántani az otthoni körülményeket, de ott mindig tökéletes aszfalton mentünk, minden olyan steril volt. Itt rögtön kétszáz versenyző a startnál, emberek az út mentén, és valódi utakon tekerhettünk. A színvonal is jóval magasabb volt, itt kezdtem el megtanulni a szakmát.”
Kerékpár
Ausztrál siker a Kékesen
11 ÓRA
„Két kocsival jöttünk át pénteken. Szombaton és vasárnap verseny, utána meg gyorsan vissza, mert hétfőn már suli. Sok nagy név ellen tekerhettem, hogy mást ne mondjak, Mathieu van der Poel ellen is.”
Ragadt rá pár holland szó azokból az időkből, de azért szükség volna arra, hogy tanulja a nyelvet, már csak a barátnője miatt is.
Robert Gesinkkel sokat edzőtáborozunk együtt, de vele inkább angolul beszélünk, az ő angolja ugyanis sokkal jobb, mint az én hollandom. De tanulom a nyelvet, mondjuk kicsit intenzívebben kéne, a barátnőm félig holland.”
Ő egyébként Lotte Wubben-Moy, az Arsenal középső védője.
„Igen, jó az infó, ő az. De ez még egy fiatal kapcsolat.” (nevet)
Amúgy is Arsenal-fan, ettől függetlenül nem volt feltétlen híve a Szuperliga ötletének, aminek kedvenc csapata is a részese lett volna.
https://i.eurosport.com/2020/10/25/2922232.jpg
„A foci vonzereje kettős. Az ember látni akarja, ahogy a legnagyobbak összecsapnak egymással. Várom is a BL-elődöntőit. Ugyanakkor szükség van a Dávid-Góliát-féle csatákra. A meglepetésekre, az olyan sztorikra, amikor például a Leicester bajnok tudott lenni. Bármely csapat bármely drukkerének szüksége van arra, hogy arról álmodhasson, ’Ez most a mi napunk lesz!’”
„A kerékpárban ugyanez. Kellenek a World Tour-versenyek, a legnagyobbak a legnagyobbak ellen. De kellenek a kisebb versenyek is, ahol ott vannak a ProConti és a Conti csapatok is. Emlékszem 2014-re, amikor az első profi versenyemen együtt tekerhettem Bradley Wigginsszel nem sokkal a Tour előtt.”
A pályafutása tele van szerencsés véletlenekkel. Ezek nyilván fontosak voltak, de persze tisztában van vele, a saját elhivatottsága nélkül nem vitte volna sokra.
„Ott voltam 2007-ben, Londonban a Tour rajtjánál. Tizenkét évesen tekerhettem Wigginsszel és Mark Cavendish-sel. A Sky-t pont akkor alapították, amikor kezdtem egyre komolyabban venni a kerékpárt. Egy korábban Brad által támogatott kerékpárboltban dolgoztam, amikor 2009-ben minden idők legjobb eredményét érte el a Touron.”
https://i.eurosport.com/2020/10/24/2921413.jpg
„A történetem kétségtelenül összefonódik a brit kerékpársport előretörésével, de annyi időt, energiát és munkát tettem a pályafutásomba, hogy az eredményeimet nem akarom csupán a véletlen egybeeséseknek tulajdonítani. De tény, kiváltság volt inspiráló emberek közelében lenni olyan fiatalon. Minden ott kezdődött.”
Tao három évet töltött Axel Merckx utánpótlás csapatában. Elmondása szerint ezek voltak a legszebb, leggondtalanabb évei, melyek során rengeteg élményt és barátot és nagyon sok tudást és szakmai tapasztalatot is szerzett.
„Az az igazság, hogy Cavendish ajánlotta nekem Axel csapatát. Ez fontos döntés volt a számomra, és Cav adta meg a végső lökést. Axellel ma is gyakran beszélünk, mentoromnak, barátomnak tekintem, akihez bármikor fordulhatok tanácsért.”
„Rajta keresztül volt alkalmam Eddy Merckx-szel is találkozni. Amikor elkezdtem versenyezni, nem tudtam sokat a sportág történelméről. Nem tudtam, ki az az Alberto Contador vagy Eddy Merckx. Amikor találkoztunk, addigra szerencsére pótoltam a hiányosságaimat.”
Tao az év elején posztolt egy képet, amelyen letérdelt. Azt írta mellé, hogy a kerékpársportnak problémája van a befogadással és a sokszínűséggel.
„Hackney-ben nőttem fel, ott az ilyesmi nem volt téma. Minden adott volt, hisz egy olyan suliba jártam, ahol számos bőrszín és kultúra keveredett. Mindez egyszerűen része volt az életemnek.”
https://i.eurosport.com/2021/02/19/2998405.jpg
„Ehhez képest nehéz egy olyan sportág képviselőjének lenni, amelyik nem tükrözi, milyen társadalomban élünk valójában. A kerékpársport nem tudott még választ adni olyan ügyekre, amelyekre más sportágak már tudtak.”
„Az az célom, hogy minden gyerek a társadalmi hátterétől függetlenül találhasson valakit ebben a sportban, akihez kapcsolódni tud, aki megváltoztathatja az életét. Nem feltétlenül azért, hogy profi legyen belőle. Egyszerűen azért, hogy elkezdjen kerékpározni.”
„Axellel együtt azon dolgozunk, hogy találjunk egy versenyzőt, akit támogatni tudok, aki képviselheti a sokszínűséget, és aki aztán utat nyithat mások előtt is. Ez komoly felelősség, és nekem elsősorban a saját felkészülésemre kell koncentrálnom. A változások nem egyik napról a másikra történnek, de fontos kijelölni az irányt.”
Forrás: Het Nieuwsblad
Giro d'Italia
„A holnapi még keményebb lesz, mint a mai”
11 ÓRA
Kerékpár
Lafay szökésből nyert, Valter Attila megtartotta a rózsaszín trikót
11 ÓRA