Tadej Pogacar a Tour de France címvédője, barátnője, Urska Zigart pedig májusban nyerte első profi versenyét a BikeExchange csapat színeiben.

„Legalább nyolcszor írtam neki, miután célba ért” – mesélte Pogacar. „Azt hiszem, a nyolcadik végére odabiggyesztettem, hogy ez már tényleg az utolsó.”
Pogacar maximálisan bízik párja tehetségében, de Urska is fokozatosan egyre bátrabban, egyre nagyobb önbizalommal versenyez.
Olympic Games
Carapaz szerint a legjobb pillanatban indított, Valverde versenyét a hátfájás tette tönkre
TEGNAP 14:02
A Cyclingtips munkatársa egy sestriere-i edzőtáborban érte utol őket, ahol Tadej a Tour-címvédésre, Urska pedig az előtte álló kisebb versenyekre készült.
„Csak 18 éves koromban kezdtem el versenyezni, szóval kerékpárosként fiatalabb vagyok, mint Taadej” – mesélte a 24 éves Urska a Tour-győztes barátjáról, aki 22. „Ő kilenc volt, amikor elkezdett tekerni, de nekünk, lányoknak nem volt semmiféle klub vagy ilyesmi, ezért inkább atletizáltam, persze néha azért tekertem is. Aztán anyu mondta, hogy próbáljam ki a versenyzést is.”
„Belevágtam, de egy kis országban junior nőként azért nem könnyű. Gyakorlatilag nincs mezőny, ezért a fiúkkal együtt kell tekerni.”
Négy évvel ezelőtt egy edzőtáborban találkoztak, akkor mindketten egy ljubljanai klub versenyzői voltak. Zigart általában a hegyekkel tarkított versenyeken szerepel jól, az előbb már említett első győzelmét is egy ilyenen, a Valenciai kör negyedik szakaszán szerezte.
„Hegyi menő vagyok, úgyhogy részemről minél több hegy, annál jobb. Szerintem nincs elegendő igazán kemény verseny. Ezen a szakaszon is a legmagasabb hegyen támadtam, igaz, utolértek, de újra próbálkoztam, és utolértem az élen álló Nadine Gillt. Éreztem, hogy ez komoly esély, hisz volt négy perc előnyünk. A végén csökkent, de én már nem néztem vissza. Leírhatatlanul boldog voltam.”
Pogacar is szívesen emlékszik vissza ezekre a pillanatokra.
„Épp reklámfilmet forgattunk, de én folyamatosan csekkoltam a streamet meg a Twittert. Tudtam, hogy szökésben van, iszonyú ideges voltam. Amikor megtudtam, hogy győzött, a pulzusom az egekbe szökött. Alaposan megünnepeltem a győzelmét.”
https://i.eurosport.com/2021/06/15/3153744.jpg
Miközben Pogacart arról ismerjük, hogy végtelenül nyugodt tud maradni nyomás alatt is, Zigart elismerte, hogy ő eléggé stresszes verseny közben.
„Nincs elég tapasztalatom mezőnyben, mert későn kezdtem versenyezni. Mivel alapból nem vagyokegy agresszív természetű ember, feszültté tesz, hogy utat találjak magamnak a többiek között. Ezen még dolgoznom kell.”
„Sokszor kérdezik, hogy mit tanulok Tadejtől. Ő olyan higgadt és magabiztos, nincsenek kétségei magával kapcsolatban. Gyakran mondja, hogy bíznom kéne magamban, mert elég erős vagyok. Rengeteget edzünk, de a dolog gyakran a mentális részen múlik.”
„Tadej győztesnek született. Megvan benne az a mentalitás, hogy akárhol rajthoz áll, győzni akar. Az én önbizalmam is nőtt a győzelmem óta, de még nem tartok itt. Sok meló lesz még ebben.”
Zigartnál tehát minden fokozatos. Szép lassan elkezdte be is fejezni a versenyeit, aztán megtanult támadni, most pedig már megvan az első győzelme. Pogacar pályafutásában azonban szinte nincsenek is fokozatok, üstökösként tört felfelé.
Még nem volt 20, amikor megnyerte a l’Avernirt, 21 évesen harmadik lett a Vueltán és aztán behúzta a Tourt is egy nappal a 22. születésnapja előtt.
„Közben szinte semmi sem változott” – mondta Urska. „Persze többen felismerik, meg engem is kérdeznem róla, de ő ugyanaz a Tadej, aki volt.”
„Szlovénia a fociról meg a téli sportokról, az alpesi síről és a síugrásról szól” – tette hozzá Pogacar.
Tadej tehát próbál önbizalmat önteni Urskába, de vajon a Tour-győztes mit tanult a barátnőjétől?
„Az ételekkel, a táplálkozással kapcsolatban például elég sokat” – mondta Pogacar. „Ő sokkal többet tud a tudományos dolgokról, mint én. A másik dolog pedig a médiaszereplések. Eleinte borzasztóan ideges voltam, de Urska hatására ebben sokat fejlődtem.”
https://i.eurosport.com/2021/06/15/3153742.jpg
Érdekes tehát a kontraszt kettejük között. Zigart extrovertált, amikor beszél és tele van energiával, Pogacar azonban sokkal visszafogottabb, gátlásosabb. A kerékpáron azonban a dolog pont fordítva van. Az a jó, hogy tudnak segíteni egymásnak a gyengeségeikben.
„Próbálok segíteni neki abban, hogy jobban megmutassa a személyiségét az interjúkban. Amikor kettesben vagyunk, akkor egy nagyon vicces és nyitott srác, azt akarom, hogy mások is megismerjék erről az oldaláról is.”
Pogacar figyelemmel kíséri a női kerékpárt is, úgyhogy jól látja a különbséget a férfiak versenyeihez képest.
„Egyre nagyobb az átfedés a kettő között, ami jót tesz a sportágnak. Egyre több a szponzor, egyre több pénzt keresnek a nők is. Nézni baromi jó a kemény versenyeiket, végigtekerni már nem biztos” – mondta Tadej nevetve.
„A BikeExchange-nél minden profin működik. Most már van fix munkám, ami sok mindent megváltoztat” – mondta Urska. „Jogot tanulok az egyetemen, de az most szünetel, mert a keróra koncentrálok. Várom a női Tourt, és várom, hogy minél több hegyi szakasszal teletűzdelt verseny legyen. Nyilván jó lenne még még versenyeket nyerni, de nem akarok arrogánsnak tűnni egy győzelem után
„Szeretnék majd a Liége-en és a Strade Bianchén is indulni, de elég erős a csapatunk, úgyhogy fontos, hogy reális maradjak.”
Természetesen Urska is nézi Tadej versenyeit.
„Nem aggódom érte, még a meredek lejtmenetekben sem, mert tudom, hogy ebben nagyon jó. A mezőnyhajrákat már kevésbé szeretem. Tudom, hogy mennie kell az összetett miatt, de ezeket nem szívesen nézem.”
Szívesen küldenek üzeneteket egymásnak és beszélnek is a versenyek után.
„Más kérdéseket kapok, mint az újságíróktól” – mondta mosolygva Pogacar. „Persze érdeklődik, hogy hogy érzem magam, milyen volt a verseny, ilyesmi. De aztán a következő kérdés már az, hogy mit eszünk aznap este. Ez fontos nekem. Hogy valaki mást is halljak, hogy valami más téma is legyen a verseny után.”
Forrás: cyclingtips.com
Olympic Games
Carapaz megszökött, Pogacar és van Aert nagyot hajrázott az éremért
24/07/2021 09:33
Tour de France
Jól nevelt, segítőkész, és minden pénzt megér – a menedzsere mesélt Tadej Pogačarról
22/07/2021 10:35