Miközben alig várja már, hogy ismét bizonyíthasson, Remco Evenepoel türelmet is kér mindenkitől. Persze leginkább magát kell visszafognia, de tudja, a saját érdekében nincs más választása. A 20 éves belga tehetség beszélt a testfelépítésének átalakulásáról, arról, hogy miért vágyik Spanyolországba, de szóba került Mark Cavendish is.


Megkaptad a legfrissebb orvosi jelentést az állapotodról. Minden rendben van?
Igen, minden oké, de még mindig a rehabilitáció fázisában vagyok. További kemény munka vár rám, hogy újra 100 százalékos legyek. Bízom benne, hogy visszatérek oda, ahol korábban voltam.
A "bébiháj", ahogy te nevezted úgy tűnik, eltűnt. A Twitteren volt egy jó összehasonlítás erről. Sokkal szálkásabb, sokkal atletikusabb vagy, mint tavaly.
Nagyon nem mindegy négy-öt kiló ide vagy oda. A felépülésem alatt figyeltem a súlyomra, féltem, hogy ha visszatérek, nagyon sok felesleget kell majd ledolgoznom. Így eléggé beleástam magam a táplálkozás-tudományba, rengeteg videót néztem a témában, és összeraktam belőlük a számomra megfelelő étrendet. Igyekeztem nem elmenni a szélsőségek felé. Szerencsére ez már be is épült, rutinná vált a mindennapokban. A cukros üdítőket már hanyagolom, a kóla meg a Fanta több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak egy kemény edzés után. 
Kerékpár
Evenepoel óriásit ment, Valter Ati ugyancsak, Van der Poelt letartóztatták - ESB podcast
3 ÓRÁJA
Mit érzel ebből az átalakulásról a kerékpáron?
Hamarosan lesz egy komolyabb teszt erre vonatkozóan, de hegyre fölfelé könnyebbnek érzem magam. Erről a calpi edzőtáborban is megbizonyosodtam, a plusz erő kézzelfogható. A szélcsatornában meg aerodinamikai szempontból jó, hogy kisebbre össze tudom magam húzni. Ami zavar a kisebb súllyal és alacsonyabb testzsír százalékkal kapcsolatban az a belga időjárás. Vágyom a melegebb, naposabb időre, várom már a januári spanyolországi edzőtábort.
Wout van Aert: "A csapattársaim is tudják, hogy Evenepoellal lassan számolni kell a háromheteseken" | Eurosport
Idén mindkét belga versenyző szenzációs szezont futott, jövőre pedig akár többször is összecsaphatnak. Emellett viszont az olimpián csapattársak lesznek, egy friss interjúban erről, egymásról és a súlyos bukásokból való felépülésről is kérdezték a két sztárt. Mit gondoltok, mi volt a másikatok legnagyobb teljesítménye az idei szezonban?
Az alacsonyabb testsúly hátrányt jelenthet majd az időfutamban?
Lehetséges, ezt még nem tudtuk tesztelni. Logikusnak tűnne, hogy az abszolút számaim csökkennének, aerodinamikailag azonban talán tudom ezt majd kompenzálni. 
Egyelőre mi a cél, a kilométergyűjtés?
Hamarosan jobban odatehetem majd magam, de egyelőre egy kicsit óvatosnak kell lennem, nehogy több kárt csináljak, mint hasznot. Ha most túlságosan nagyon nyomnám, az később visszaüthetne. Nagyon nehéz bölcsnek, türelmesnek lenni, de muszáj. A hosszútávú érdekem az, hogy teljesen meggyógyuljak. Ebben van, aki segít otthon is, és ott a csapat is. Vannak akik tapasztaltak ebben, úgyhogy hagyom nekik, hogy megmondják, hogy ezt igen, azt meg nem. 
Mindenkit érdekel, hogy ott leszel-e a Touron az idén vagy sem. Mit tudsz erről mondani?
Az én elképzelésem egyértelmű. Mielőtt a Tourra merészkednék, el akarok indulni valamelyik másik háromhetesen. A szponzorok szempontjából a Tour visz mindent, ezt értem. Én azonban nem nagyon teszek különbséget a három nagy kör között. Szerintem mindhárom ugyanolyan fontos. Patrick[Lefevere] is támogat ebben. Ráadásul a 2021-es olimpiai évben a másik két háromhetes jobban passzol a naptáramba. 
Van Avermaet és Van Aert valószínűleg bevállalják a Tour-olimpia-duplát. 
Ez nem túl ideális. Ha valaki az összetettben akar jó eredményt, annak három héten át minden nap oda kell tennie magát. Ha így tennék, főleg újoncként, akkor nem lennék valami friss az olimpiára. Azt is lehet persze, hogy a Tourt felkészülésként használom, és csak egy-két szakaszra megyek rá, de akkor is ott van az időeltolódás problémája. Ha kihagyom a Tourt, időben ott tudok lenni Tokióban és alkalmazkodni tudok a körülményekhez.

Remco Evenepoel

Fotó: Eurosport

Fabio [Jakobsen] még mélyebbről jön vissza, mint te. Hogy látod az ő helyzetét?
Nagyon megindító volt, amikor újra láttam őt edzeni. Volt egy fekete napja Lengyelországban, pár nappal később nyertem érte egy szakaszt, de utána én is buktam egy csúnyát. Ez egy plusz köteléket jelent közöttünk, de most már előre tekintünk. Amit Fabio művel, az csodálatos. Újra 100 százalékot tesz bele a kerékpárba, pedig tudja, milyen nehéz és hosszú út vár rá. Nincs kétségem, hogy újra a világ egyik legjobb sprintere lesz.
Fontos változás a csapatnál, hogy visszatér Mark Cavendish.
Amikor megtudtam, azonnal ráírtam. A hozzám hasonló fiatal kerékpárosok felnéznek rá, ő egy nagyon nagy bajnok. Rengeteg tapasztalata van, sok tippet tud adni a kezdő profiknak. Mark imádja a kerékpárt, rendkívül nyitott és barátságos. Szerintem nálunk újra megtalálja azt az örömöt és magabiztosságot, amit a Bahrainnél elveszített. 
hln.be
Kerékpár
Van der Poelt letartóztatták, a vb előtt a rendőrségen töltötte az éjszakát
4 ÓRÁJA
Kerékpár
Tíz év után újra belga arany, Valter Ati a 23. helyen zárta a vb-t
6 ÓRÁJA