Mivel az idei World Tour szezon biztosan nem kezdődik el januárban, még van egy kis időnk a visszapillantásra. Jön a szokásos év végi csapatértékelő, amely most átkerült 

2021 elejére.


A háromrészes sorozatunkban ABC sorrend szerint haladunk, így osztva három részre a 18 fős WT-mezőnyt. Egy rövid jellemzés mellett minden alkalommal kitérünk az adott sor legjobb 2020-as eredményére, a pontos győzelmi számára és arra, mennyire volt aktív az átigazolási piacon.
A harmadik rész csapatai: Mitchelton-Scott, Movistar, NTT Pro Cycling, Team INEOS, Jumbo-Visma, Team Sunweb, Trek-Segafredo és UAE-Team Emirates. 
Tour de France
Pogačar megdöbbent, Roglič szinte ordított – nyilatkozatok a Tour őrült szakasza után
EGY ÓRÁJA
A 2020-as csapatértékelő (2. rész) | Eurosport
Mivel az idei World Tour szezon biztosan nem kezdődik el januárban, még van egy kis időnk a visszapillantásra. Jön a szokásos év végi csapatértékelő, amely most átkerült 2021 elejére. A háromrészes sorozatunkban abc sorrend szerint haladunk, így osztva három részre a 18 fős WT-mezőnyt.
Mitchelton-Scott 
Egyik GT-n sem nyertek szakaszt, de a 16 győzelem (aminek a fele jött a leállás után) azért nem kevés. Simon Yates a vírus miatt nem tudott végigmenni a Girón, viszont a csapatból Adammel együtt (aki 4 napig volt sárgában a Touron) csak ők tudtak World Tour versenyen nyerni. Az itthon időfutam bajnoki címet szerző Peák Barna első magyarként ott lehetett a Liége-n, és ne felejtsük el, hogy mekkorát melózott a Tour de Hongrie-n. A csapat idén már új néven (és persze új kerékpárral) versenyezhet, hisz a Scott helyét átvette a Bianchi. 
A legjobb eredmény:Simon Yates (Tirreno összetett) Győzelmek:
16 (ebből WT: 5) 
Az átigazolási piacon: Adam Yates az Ineos-hoz került, vagyis profiként először tekerhet majd a tesója ellen. Haig a Bahraint választotta, a jó ITT-s Affini meg a Jumbóhoz igazolt. Matthews 2016 után visszatér, vagyis lesz erős emberük az egynaposokra.

043_2538031.jpg

Fotó: Eurosport

Movistar Team 
Carapaz, Landa és Quintana távozása után egy szem „igazi” háromhetes menővel és sok fiatallal mentek neki a 2020-as szezonnak, amit Valverde (!) győzelem nélkül zárt. Enric Mas nem ment rosszul sem a Touron, sem Vueltán, de Roglic-ra azért egyszer nem volt veszélyes. Összességében nem futottak nagy évet, az a két Soler-győzelem egy ilyen csapattól kifejezetten kevés. 
A legjobb eredmény:Marc Soler (Vuelta szakasz), Enric Mas (Vuelta fehér trikó és 5.hely) Győzelmek:
2 (ebből WT: 1) 
Az átigazolási piacon: Az Astanától megszerezték Miguel Angel Lopezt, akinek jót tehet a csapatváltás. Garcia Cortina az egynaposokon villanthat, az ex-Borás Mühlberger meg amilyen jól elsülhet, olyan nagy melléfogás is lehet.

000_8TK26B.jpg

Fotó: Eurosport

NTT Pro Cycling
Ebben az évben már Qhubeka ASSOS néven futnak, de legalább megmenekültek és maradnak World Tour szinten. Az évüket Nizzolo TDU-győzelmével indították, aki a leállás után Eb-t nyert előtte pedig olasz bajnok lett. A szezon fénypontja egyértelműen O’Connor szökős győzelme volt a Girón, azt viszont említsük meg, hogy bár mindig ott van az esélyesek között, Campenaerts 2020-ban egyetlen időfutamot sem nyert.
A legjobb eredmény:Ben O’Connor (Giro-szakasz), Giacomo Nizzolo (Európa-bajnokság Győzelmek:
8 (ebből WT: 3) 
Az átigazolási piacon: A Boasson Hagen-Kreuziger-Valgren hármas távozott, jött viszont Aru, akivel kapcsolatban most még lehetetlen megmondani, hogy mire lehet képes. Rajta kívül Sergio Henao az UAE-től, Simon Clarke meg az EF-től érkezett.

000_1WS0HQ.jpg

Fotó: Eurosport

 Jumbo-Visma
A holland csapat elég nagy évet futott 2020-ban, annak ellenére, hogy az utolsó pillanatban elbukták a Tour de France-t (ahol három szakaszt nyertek, Roglic pedig 11 napig viselte a sárga trikót). Wout Van Aert a leállás után egy hét alatt Strade Bianchét és Milánó-Sanremót nyert, majd a belga időfutam bajnoki cím és a Dauphiné zöld trikó után jött a Tour, ahol igazi mindenessé vált. Ha kellett, hegyen segített, majd simán sprintet nyert. Primoz Roglic címet védett a Vueltán (ahol összesen 4 szakaszt és ponttrikót nyert), behúzta a Liége-t, és drámai körülmények között lett második a Touron. Azon a versenyen, amit gyakorlatilag 3 héten keresztül uralt. 
A legjobb eredmény:Primoz Roglic (Vuelta+LBL), Wout Van Aert (2 TdF szakasz+Sanremo)Győzelmek:
23 (ebből WT: 15) 
Az átigazolási piacon: Minden értéküket megtartották (valószínűleg hamarosan WVA-val is hosszabbítanak), igaz egy eltiltás miatt Groenewegennel május elejéig nem számolhatnak. A két legkomolyabb érkező a jó időfutamos Affini, és a Sunwebet elhagyó Oomen.

043_2543613.jpg

Fotó: Eurosport

Team Sunweb 
Tizenhat győzelem (ebből három a Touron), ráadásul kilenc különböző versenyzővel, a Sunweb egyértelműen az idény egyik kellemes meglepetése volt. Hindley váratlanul közel került a rózsaszín trikóhoz, végül 39 másodperc hátránnyal lett második, Hirschi meg egy Tour-szakasz mellett a Fléche Wallonne-t is megnyerte, második volt a Liége-en és Imolában bronzérmet szerzett. Ne felejtsük el azt sem, hogy Hindley mellett Kelderman ott volt a Giro-dobogón.
Legnagyobb eredmény:Jay Hindley (Giro: 2.hely), Marc Hirschi (TdF szakasz+FW) Győzelmek:
16 (ebből WT: 10)
Az átigazolási piacon: Nem csak a csapat neve, hanem a keret is alaposan megváltozott, idén övék lesz a legfiatalabb átlagéletkorú sor a World Tourban. Hirschi távozása több, mint meglepő, vele azért elég máshogy alakult volna a 2021-es szezon. Kelderman a Borát, Matthews volt sorát, a Mitcheltont (már Team BikeExchange) választotta, Oomen meg a Jumbóhoz került. Érkezett viszont Bardet, szóval nem maradtak háromhetes menő nélkül. 

000_8TU6AD.jpg

Fotó: Eurosport

Trek-Segafredo 
Talán az amerikai csapat volt tavaly az a sor, amelyiknek a legrosszabbul jött a járvány okozta leállás. A Trek március közepéig 6 győzelmet szerzett, Stuyven megnyerte az Omloopot a klasszikusok nyitóhétvégéjén, ebből a formából viszont semmit nem mentett át őszre. Richie Porte Tour-dobogója azért szép eredmény, Pedersen pedig a Gent-Wevelgem megnyerésével mentette meg a klasszikus sor becsületét. Vincenzo Nibali Giro szereplése kapcsán viszont csak abban reménykedhet a csapat, hogy a nagy kihagyás zavarta meg ennyire az olasz versenyző felkészülését és egy teljes évben jobbra lesz képes.
Legnagyobb eredmény: Richie Porte (TdF 3. hely), Mads Pedersen (Gent-Wevelgem)
Győzelmek: 9 (ebből WT: 6)
Az átigazolási piacon: Porte visszatért az Ineos-hoz segítőnek, nagynevű versenyző pedig nem érkezett a pótlására. Az ígéretes versenyzőknek (Simmons, Ciccone) így házon belül kell szintet lépni, az új igazolások közül talán a két éve juniorban időfutam vb-győztes Antonio Tiberire lesz érdemes odafigyelni.

000_8Q46BV.jpg

Fotó: Eurosport

UAE Emirates 
A Tour-győztes csapat idénye sose mondható rossznak, az UAE-nél ráadásul messze nem merültek ki ennyiben az eredmények. Nyertek szakaszt valamennyi háromhetesen és még a sprintekben is hoztak eredményeket, annak ellenére, hogy a leggyorsabb versenyzőjüknek számító Gaviria dolgát erősen megnehezítette a kétszer is elkapott koronavírus. Remekül ment Diego Ulissi is, nagy kár, hogy az olasz versenyzőt jövőre szívproblémái miatt egy darabig biztosan nem láthatjuk.   
Legnagyobb eredmény: Tadej Pogacar (Tour de France + pöttyös és fehér trikó) 
Győzelmek: 33 (ebből WT: 11)
Az átigazolási piacon: Egészen az utóbbi napokig szokatlanul csendes volt az UAE. Inkább csak a távozókat pótolták (lényegében jobb versenyzőkkel), Aru helyett Majka, Philipsen helyett Trentin jött. És ahogy arról napokon keresztül pletykáltak, a DSM-mel szerződést bontó Hirschit is sikerült megszerezniük.

000_8QD8PK.jpg

Fotó: Eurosport

A 2020-as csapatértékelő: 1. rész
A 2020-as csapatértékelő: 2. rész
Tour de France
Van Aert maradt sárgában, Clarke nyerte a kockaköves káoszt - összefoglaló
2 ÓRÁJA
Tour de France
Káosz a kockakövön, pofozta az élet a Jumbót, a szökevények pedig hazaértek
3 ÓRÁJA