Mivel az idei World Tour-szezon biztosan nem kezdődik el januárban, még van egy kis időnk a visszapillantásra. Jön a szokásos év végi csapatértékelő, amely most átkerült

2021 elejére.

A háromrészes sorozatunkban abc sorrend szerint haladunk, így osztva három részre a 18 fős WT-mezőnyt. Egy rövid jellemzés mellett minden alkalommal kitérünk az adott sor legjobb 2020-as eredményére, a győzelmi mutatójára és arra, mennyire volt aktív az átigazolási piacon.
AG2R
Tour of Leuven
Campenaerts első egynaposát nyerte Leuvenben
12 ÓRÁJA
A francia csapat egy eléggé gyenge éven van túl. A szezonjuk sikerességét alapvetően szokta meghatározni Romain Bardet Tour-szereplése. A korábbi kétszeres dobogós tavaly egy bukás miatt kénytelen volt feladni a versenyt. Az addigi eredmények alapján nem tűnt úgy, hogy élete formájában van, de egy top 10, esetleg top 5 talán benne lehetett volna. A Tourjukat, egyszersmind a szezonjukat is Benoit Cosnefroy és Nans Peters mentették meg. Előbbi nem épp hegyimenő létére bő két héten keresztül viselte a pöttyöst, utóbbi pedig behúzott szökésből egy kőkemény hegyi szakaszt.
A legjobb eredmény: Nans Peters (Tour-szakaszgyőzelem)
Győzelmek: 5 (ebből WT: 1)
Az átigazolási piacon:
Alapvető változás, hogy Romain Bardet elhagyja a csapatot, ráadásul távozik két további jó hegyimenő Alexis Vuillermoz és Pierre Latour, ami jelentősen módosíthatja a csapat 2021-es célkitűzéseit. Ha összetettben gondolkodnak, akkor az NTT-ből érkező Ben O’Connor lehet az emberük, sokkal izgalmasabb azonban megnézni a klasszikus sorukat, mely kifejezetten ütőképes lehet jövőre. Itt vannak egyrészt a Naesen fivérek és Tony Gallopin, akik mellé Van Avermaet és Jungels érkezik erősítésként. Így együtt valószínűleg komolyan kell velük számolni az egynaposokon.

000_1X05H6.jpg

Fotó: Eurosport

Astana
Nem volt túlságosan jó évük, bár azért lehet okuk bizakodásra is. Legnagyobb győzelmüket Jakob Fuglsang szerezte a Lombardián, aki egy kicsit ugyan elmaradt a tavalyi szezonjától, viszont élete legjobb háromhetes szereplését produkálta a Girón elért hatodik helyével. Bár Miguel Ángel López nem ment rosszul és nyert is egy szakaszt a Touron, összességében végül azért elég távol került a dobogótól. Feltétlenül szót érdemel Aleksandr Vlasov, aki rutintalansága ellenére egész évben egyenletesen jó formát tudott tartani, a Lombardián dobogóra állhatott, a Vueltán pedig majdnem befért a top 10-be.
A legjobb eredmény: Jakob Fuglsang (Lombardia)
Győzelmek: 15 (ebből WT: 4)
Az átigazolási piacon:
Lopez elhagyja a csapatot. Tény, a fejlődése valóban mintha egy kicsit megakadt volna, azon azonban már lehet vitatkozni, hogy jó helye lesz-e a Movistarnál. Az NTT-ből több fiatal sprinter és időfutam-specialista érkezik a csapathoz, igazán nagy nevet azonban nem tudtak igazolni. Fontos viszont, hogy Vlasov marad, akire biztosan tudnak majd építeni a jövőben. 

000_1WJ2CF.jpg

Fotó: Eurosport

Bahrain-McLaren
Felemás évet tudhatnak maguk mögött. Egyik oldalról ott a győzelmek száma, ami még a körülményekhez képest is kevés, másrészt viszont ott vannak a háromhetesek, ahol az összetettekben azért elég jó helyezéseket tudtak megcsípni. Landa negyedik lett a Touron, Bilbao ötödik a Girón, míg Poels hatodik a Vueltán. Az egyhetes és egynapos versenyeken, valamint a sprintekben is elmaradtak a korábbi években nyújtott teljesítményüktől, gondoljunk Dylan Teunsre, Garcia Cortinára, Colbrellire vagy akár Bauhausra. 
A legjobb eredmény: Jan Tratnik (Giro-szakaszgyőzelem)
Győzelmek: 9 (ebből WT: 2)
Az átigazolási piacon:
Érdekesebb változás Mark Cavendish távozása a Quick-Stephez, valamint Garcia Cortina eligazolása a Movistarhoz. Ami az érkezőket illeti, felhívnánk a figyelmet Gino Mäderre, aki két éve harmadik volt a l’Aveniren, tavaly pedig 20. lett a Vuletán, élete első háromhetesén. A mitcheltonos évek után itt folytatja Jack Haig is, ráadásul a csapat hosszútávra számol, ugyanis hároméves szerződést kötöttek vele.

000_8TG4GZ.jpg

Fotó: Eurosport

BORA-hansgrohe
Mindegyik háromhetesen tudtak nyerni (összesen négyszer), az egynaposokon pedig Peter Sagan hiányában nem lehettek főszereplők. Ackermann szépen hozta a sprinteket, Sagan meg élete első Giróján elég emlékezetes módon nyert szakaszt. Ráadásul a fiatal Kamna is megmutatta, hogy lehet és érdemes vele számolni (ne felejtsük el, szakaszt nyert a Touron meg a Dauphinén). Egyetlen negatívum, hogy Manu Buchmann egy sérülés miatt nem lehetett önmaga a Touron.
A legjobb eredmény: Peter Sagan (Giro d’Italia-szakasz), Lennard Kamna (TdF-szakasz)
Győzelmek: 21 (ebből WT: 10)
Az átigazolási piacon:
Majka az UAE-hez került, bár ő 2017 óta nem nyert Bora mezben, miközben egyik GT-n sem volt tényező. Érkezett viszont Kelderman, aki elég jó Girót futott. Kérdés, milyen programot kap majd Buchmann mellett.

000_8RZ4GP.jpg

Fotó: Eurosport

CCC
A komplett 3 hónapos szezont úgy tekerték végig, hogy szinte biztos volt a csapat megszűnése. Számunkra a narancs mez nyilván Valter Attila miatt volt fontos, aki nemcsak lenyomta élete első háromhetesét, hanem a Giro 20. szakaszán elképesztően nagyot ment. Plusz ott van még a Tour de Hongrie-összetett győzelem és tavaszról a Tour du Var fehér trikója. Sok győzelmük ugyan nem volt, de Josef Černý sikeres szökése a Girón azért elég szépre sikerült.
A legjobb eredmény: Josef Černý (Giro d’Italia-szakasz), Valter Attila (Tour de Hongrie összetett)
Győzelmek: 9 (ebből WT: 1)
Az átigazolási piacon:
A sor ugyan megszűnik (a Wanty vette meg a licenszüket), de mindenki talált magának csapatot. Van Avermaet az Ag2R-hez, Trentin az UAE-hez, Zakarin a Gazpromhoz igazolt. Valter Attila pedig idén már Pinot és Demare csapattársa lesz az FDJ-ben. És ahogy hallhattuk a podcastben, február elején, a valenciai körön kezdi az új idényt.

118785251_3294890167265773_3028122404991515080_o.jpg

Fotó: Eurosport

Cofidis
Mindössze két győzelem a szezonban, de egyik sem WT-szinten. Csúnyán fogalmazva Elia Viviani szépen átvette Nacer Bouhanni helyét: jó fizetés, de kevés eredmény. Az olasz sprinter konkrétan győzelem nélkül zárt 2020-ban. Guillaume Martin viszont a Touron (11.hely) és a Vueltán (hegyi trikó) is nagyon jól ment.
A legjobb eredmény: Guillaume Martin (Vuelta hegyi összetett)
Győzelmek: 2 (ebből WT: 0) 
Az átigazolási piacon:
Maté 2011 után elhagyta a csapatot és az Euskaltelhez igazolt, Vermote pedig még nem talál magának új sort. Jött viszont a rutinos Simon Geschke és Tom Bohli. Az igazi erősítés talán az lesz, ha Viviani végre magára talál.

000_8UG7H2.jpg

Fotó: Eurosport

A következő részben: Deceuninck-Quick Step, EF Pro Cycling,  Groupama-FDJ, INEOS Grenadiers, Israel Start-Up Nation, Lotto Soudal
Kerékpár
Negyedszer nyerte meg pályafutása során a vargardai egynapos versenyt Marianne Vos - majd kizárták
15 ÓRÁJA
Kerékpár
Valverde utolsó küldetése: benntartani a World Tourban a Movistart
19 ÓRÁJA