2021. március 8-án lenne 70 éves Sipos János, a Magyar Rádió sportriportere, az

Eurosport

szakkommentátora, ötszörös magyar bajnok kerékpáros, a sportági szövetség egykori főtitkára, aki műfajt teremtett a magával ragadó bringás közvetítéseivel.


"Minden tévésorozat ugyanarról szól. Adott Jancsi és Juliska. Aztán jön Józsi, és elszereti Juliskát. Vagy Jancsit."
Sipos János ilyen és ehhez hasonló, nem csak kerékpáros anekdotákkal, örök érvényű igazságokkal szórakoztatta a nagyérdeműt az Eurosport bringás versenyeinek közvetítése során 1996 és 2012 között, nekünk ez a kedvencünk tőle. Ezrek jelentkezhetnének (jelen!), akivel ő, és az 1998-tól ifj. Knézy Jenővel párban folytatott szórakoztató tolmácsolása szerettette meg a bringás közvetítéseket. Ha már tévésorozatok, még a Gilmore girls is szóba került köztük egyszer, amikor Sipi Szívek fogadójaként emlegette a nagyszerű sorozatot, és Jenőnek kellett kijavítania, hogy "Szívek szállodája az, te!"
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
7 ÓRÁJA
"Néztük Armstrongot és csodálkoztunk. De csak adásban" - Knézy Jenővel beszélgettünk Sipiről és a régi Tourokról | Eurosport
Hogyan lehetett a kilencvenes évek közepén internet nélkül készülni a Tour de France-közvetítésekre, vagy kicsit később a Jordan-féle Bulls meccseire? Egyáltalán miért választotta az országúti kerékpárt, amikor nemhogy ezt a sportot nem nézte korábban, hanem - az édesapja miatt - nem is erre a pályára készült.
"
Most jön a macskaköves szakasz, amit egy görög filozófusról neveztek el... jön a Rázatórész!"
E sorok írója akkor még csak mezei, érdeklődő sportrajongóként körülbelül Miguel Indurain utolsó Tour de France-győzelmétől kezdve úgy Cadel Evans sikeréig látta az összes Tourt, és ebben Siposnak volt a legnagyobb szerepe. Nehéz lenne megmondani, kivel kezdődött el a minőségi szakkommentátorok alkalmazása a különböző sportágak televíziós közvetítései során itthon, de hogy Sipos János lehetett közülük a legnépszerűbb, az szinte biztos. Az ő felbukkanása után a jégkorongban Spiller István, a kosárlabdában Tőrös Balázs, a teniszben Köves Gábor, a vízilabdában Szabó Zoltán hozta azt a színvonalat, humorral vegyített, tartalmas hozzáadott értéket, amit a cikk szerzője Sipi felbukkanásától számít. 
Nem hinnénk, hogy akadna még olyan (szak)kommentátor Sipin kívül, akinek speciálisan a személye miatt néztek adásokat.
"Több még a nap, mint a kolbász"- mondta volt a Tour elején, ha valaki attakolt. Még gimnazistaként kezdtük el a '90-es évek közepén követni a Juró Tour de France-közvetítéseit, és idővel már ahhoz igazítottuk a nyár eleji programjainkat. Ha vidéken nyaraltunk, az unokatestvéreinkkel együtt néztük órákon át a francia körversenyt, otthon pedig édesanyánk is csatlakozott hozzánk egyre nagyobb rendszerességgel. Volt, hogy akkor ettünk, frissítettünk, amikor a versenyzők, csak hogy le ne maradjunk valamiről, pláne a hegyi szakaszok és az időfutamok során.

Sipi-Eurosport-min.jpg

Fotó: Eurosport

"
Zülle is néha be szokott menni szántani az erdőbe. Lejtmenetben ketten ülnek a kerékpáron: ő meg a majré."
Ti is halljátok az ő hangján ezeket az aranyköpéseit? Sipivel élhettük át olyan legendák sikereit, mint Marco Pantani, Jan Ullrich, Lance Armstrong. Meg amikor Bodrogi László szenzációt okozva világbajnoki ezüstérmes lett 2007-ben.
"Mit mentél a végén, Lacikám? Hát, ez fantasztikus! Egyszerűen fantasztikus! Ezüstérmes lesz a fiú! Hát nem igaz, nem hiszem el!" – 
 sírva
Sipos János
 a vb helyszínéről, Stuttgartból. Ezt azóta sem lehet visszanézni és hallgatni könnyek nélkül, 2012 augusztusa óta pláne nem.
Sipi behozta ezeket a bringásokat a nappalinkba, és úgy beszélt róluk, mintha régi ismerősei, sorstársai lettek volna. Olyan tapasztalatokat gyűjtött versenyzőként 18 éven át (amelyből 11 esztendőn át volt válogatott), majd riporterként, amely élete végéig tartó hitelességet adott neki, fedezetet biztosított számára. Egyszerűen elhittük neki, amit mondott. Közvetlen, magával ragadó stílusa tette népszerűvé a Tour de France-t Magyarországon, még a laikusok körében is. Miközben, ha szakmázni kellett, azt is közérthetően tette, rengeteg poénnal fűszerezve. Gyakorlatilag műfajt teremtett.
"
Cancellara szétszedte a mezőnyt, mint Foxi a lábtörlőt."
Vele röpke pillanatnak tűntek az akár hatórás közvetítések is. Elszórakoztatta a nagyérdeműt, miközben napraforgótáblák, vagy épp kastélyok mellett haladt a mezőny. Kulturális és gasztronómiai ismereteink rengeteget bővültek egy-egy verseny alatt, melyet – nyilván a sportág sajátossága miatt is – az ő közvetítéseik hoztak be a divatba, és ezt vitték, viszik tovább utódaik azóta is.
"
Épp a napokban mesélte valaki, hogy Székesfehérváron van egy idős házaspár - olyan hetven körül van a bácsi meg a néni is -, és a néni sárga trikót vett magának, Armstrong-karszalagjuk van, és otthon szobabicikliznek. Valamint várják, hogy kezdődjön a Tour de France-közvetítés, vagy valamilyen kerékpáros közvetítés.
… Az élet nagy szerencséje, hogy a kerékpár sport kapcsán olyan iskolát tudtam teremteni - és erre talán még büszke is vagyok -, hogy a kerékpár közvetítések miatt nem felejtik el a nevemet." -
nyilatkozta
Sipos János
a szintén eurosportos Vörös Csaba
A sportriporter is ember
című könyvében.
2012. augusztus másodikán Sipos János, a kerékpársport magyar hangja megszökött a pelotontól. Még csak 70 éves lenne ma. Örök sárga trikósként emlékezünk rá. 

Sipos-János-min.jpg

Fotó: Eurosport

Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
TEGNAP - 13:03
Kerékpár
Sár, bukások, Pieterse - újabb epikus dagonya a világkupában
TEGNAP - 11:17