Az MTK 25 éves, korábbi Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes versenyzője a 75 kilogramm 69 indulót felvonultató selejtezőjében öt győzelmet aratott, sorrendben portugál, lengyel, hongkongi, belga és jordániai ellenfelét egyaránt felülmúlva. Az esti négyes, körmérkőzéses fináléban előbb kikapott kazah vetélytársától, majd nyert jordán riválisával szemben, így utolsó meccsén a döntetlen is elegendő volt neki egy német karatékával szemben ahhoz, hogy olimpiai kvótához jusson - a magyar karatésok közül elsőként.

"Remek napon vagyunk túl, elég kis ország vagyunk kis egyesülettel és szövetséggel, de mindent megtettünk ezért az eredményért, és örülök, hogy sikerült" - utalt a kvótaszerzésre az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában a magyar karatéka.
Hárspataki elmondta, a jól sikerült selejtező után a négyes döntőben "volt egy kis baki", de azt "le tudta söpörni a válláról" és utána két jó mérkőzést tudott vívni.
Tokyo 2020
Hárspataki: "Profivá nőtte ki magát ez a stáb egy amatőr sportág mellett"
06/08/2021 15:44
"Első meccsemen elvesztettem a fejem, és miután az ellenfelem szerezte az első pontot, nem tudtam higgadt maradni, ezért szerzett még többet. Szerencsére utána még egyszer én is eredményes tudtam lenni, ez pedig sorsdöntőnek bizonyult a körmérkőzéses rendszerben" - összegezte a viadal utolsó periódusát a magyar versenyző. Hárspataki büszke arra, hogy a sportágban elsőként kivívta az olimpiai kvótát, ugyanakkor bízik abban, hogy nem egyedül lesz Tokióban: Párizsban további két magyarnak van még esélye megváltania repülőjegyét.
Az ötkarikás játékok hivatalos programjában Tokióban bemutatkozó sportág utolsó kvótaszerző viadalán, amelyre 96 ország csaknem félezer versenyzőjét nevezték, két további magyar is tatamira állt szombaton: férfi formagyakorlatban Nagy Botond a 11. helyen végzett, míg női küzdelemben a 61 kilósok között Ilankovic Aleksandra két fordulót vett sikerrel - osztrák, majd Fülöp-szigeteki riválist verve -, harmadik meccsén azonban pontozással alulmaradt venezuelai ellenfelével szemben, a vigaszágról pedig - a két győzelmet követő vereség miatt - nem tudott továbbjutni.
A pénteki nyitónapon a férfi 67 kilogrammban Tadissi Martial - Hárspatakihoz hasonlatosan - beverekedte magát a legjobb négy közé, a fináléban azonban nem tudott mérkőzést nyerni, így negyedikként végzett, és lecsúszott a kvótáról.
A torna vasárnapi zárónapján a magyar csapat két nehézsúlyú karatékája lesz érdekelt: a küzdelmi kategóriák közül a férfi plusz 75 kilóban Molnár Dániel, a női plusz 61-ben pedig Pap Dorottya próbál szerencsét.
MTI
Tokyo 2020
Karate Women's Kumite -61kg Final - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
06/08/2021 13:44
Tokyo 2020
Karate Men's Kumite -75kg Final - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
06/08/2021 13:42