A karate olimpiai bemutatkozására sokat kellett várni, de nem teljes az öröm.

Ha az idén Tokióban debütáló olimpiai sportok közül kéne választanunk egyet, alighanem a karate említésén húznánk fel legkevésbé a szemöldökünket. A sportág története olyan szorosan kötődik a rendező országhoz, hogy szinte kézenfekvőnek tűnik, hogy bemutatkozására a játékokon Japánban kerül sor. A karate útja azonban koránt sem vezetett olyan egyenesen az olimpiára, mint gondolnánk.

Japán sport, kínai mellékszál

Tokyo 2020
Karatéban is lesz magyar versenyző az olimpián!
12/06/2021 20:16
Az első csavar a sportág történetében rögtön az eredete körül akad. A karate harcművészete ugyan valóban Japánban alakult ki a 14. században, azonban nem az ország központi területein, hanem a perifériának számító Okinava szigetén. A szigetlakók ekkor egy, a fegyverek betiltását elrendelő törvény miatt fejlesztették ki az önvédelem ezt a formáját. Kereskedelmi kapcsolataik révén azonban épp úgy kötődtek Kínához, mint a Japán főszigethez, ez pedig a születő harcművészeten is meglátszott. Ezt a kapcsolatot jól mutatja, hogy a sport elnevezése eleinte "to-di" volt, ami kínaiul kezet jelent, és csak utólag vette fel a karate nevet (ami japánul az üres kéz).
Japán központi területein csak évszázadokkal később, az 1900-as években fedezték fel a karatét. Az első hivatalos bemutatót csak 1922-ben tartották Tokióban az okinavai mesterek. Az, hogy az eddigre sporttá váló harcművészet innentől szűk egy évszázad alatt meghódította a szigetországot (ma már kb kétmillió ember űzi Japánban), annak köszönhető, hogy a kor oktatói remek eszközt láttak benne a gyerekek nevelésére, így gyorsan terjedt a fiatalok körében.

A karate őshazája Okinava, ahol gyerekek nevelésére kezdték használni.

Fotó: AFP

A sport első országos versenyét is az egyetemisták bajnoksága jelentette 1957-ben, hogy aztán bő egy évtizeddel később már világhódító útjára induljon a karate. A nemzetközi szövetség 1970-ben alakult meg, ebben az évben tartották meg az első világbajnokságot is. A kétévente tartott esemény nemzetköziségét jól jelzi, hogy legutóbb, 2018-ban (a 2020-as vb-t a járvány miatt törölték) 131 országból érkeztek indulók, az évek során pedig 70 ország érmet is nyert a tornákon. Világbajnokságot is rendeztek már a föld minden táján, 2023-ban épp Budapest lesz majd a soros.
Ebből és a sportág általános nemzetközi népszerűségéből (világszerte közel 100 millióan gyakorolják valamilyen szinten) arra következtetnénk, a karate simán került be az olimpiai programba, ez azonban nem így történt. Hiába küzdöttek már a ’70-es évek óta a felvételéért, a sport még 2009-ben sem kapta meg az ehhez szükséges kétharmados támogatását a NOB szavazásán. Végül 2015-ben került fel arra az ötfős szűkített listára, amiről 2020-ban valamennyi debütáló sport bekerült a programba.
A jövő viszont egyelőre kérdéses. 2024-ben Párizsban biztosan nem láthatjuk majd a karatét, a sport képviselői abban bíznak, hogy egy jó tokiói bemutatkozás négy évvel később ismét helyet biztosíthat nekik a játékokon.

Vitatott formátum, szent helyszín

Az olimpiára végül adoptált formátum sem lett minden ellentmondástól mentes. Tokióban 80 sportoló (50-50%-ban férfiak és nők) küzd majd meg a különböző versenyszámokban: közülük 60-an a Kumite szakág három-három súlycsoportjában indulnak, míg húszan a Kata elnevezésű, pontozásos szakágban vesznek részt. Problémás, hogy a világbajnokságokon rendszerint öt súlycsoport van nemenként, Katában pedig az olimpián a karate számos irányzata közül csak a nemzetközi szövetség által elfogadott stílusúak alapján zajlik majd a pontozás.

A Kumite az egymás elleni küzdelem szakága a karatéban

Fotó: AFP

A Kumite alapvetése tulajdonképpen ugyanaz, mint a többi olimpiai küzdősporté. Két sportoló küzd egymás ellen egy tiszta játékidejű háromperces menetben, az egymáson kivitelezett szabályos ütésekért és rúgásokért pedig pontokat kapnak. Még ezek elnevezései, a yuko, a waz-ari és az ippon is ismerősek lehetnek a dzsúdóból, igaz, itt némileg más mozdulatokat jelölnek. Csavar még a formátumban, hogy nem egyből egyenes kieséses rendszerben indul a verseny, hanem a súlycsoportonként tíz résztvevő két ötfős csoportban játszik körmérkőzést, ahonnan az első kettő jut tovább, kialakítva az elődöntő mezőnyét. Bronzmeccset nem vívnak, mindkét elődöntő vesztese érmet kap.
Valamivel szokatlanabb a Kata pontozásos rendszere. Ebben a szakágban a versenyzők egyedül állnak a szőnyegre, hogy bemutatott ütő és rugó mozdulataikat a technikájuk és az atletikusságuk alapján egy hétfős bírói kar pontozza. A tíz induló mezőnye két körön keresztül szűkül le a döntő párosítására, ahol a sportolók egymás után mutatják be a gyakorlatukat, a győztes kiléte pedig ezután derül ki a közös pontozás során.
Ha a formátum nem is pontosan olyan lett, ahogy azt a japánok elképzelték, a helyszín kapcsán aligha van kifogásuk. A karate versenyszámait az ország harcművészetének ikonikus központjában, a Budokan Csarnokban tartják majd. Annak idején, az 1964-es tokiói olimpián a dzsúdó is itt debütált, a 2020-as játékokra felújított csarnok pedig azóta is helyszíne a sportág évenkénti országos bajnokságának. Méltó színtere lesz a karate olimpiai bemutatkozásának is.

Nem lejt a hazaiak felé a szőnyeg

Japán a sportág hazájaként természetesen hosszú éveken át uralta a világbajnokságokat, több mint 50 aranyéremmel pedig máig ők vezetik az örökranglistát. Az olimpiai debütálás alkalmával is több kategóriában ők lesznek az esélyesek: férfi Katában különösen szép lenne az okinavai Ryo Kiyuna győzelme, míg a nők között Kiyou Shimizu küzdhet majd nagyot a szakágot az utóbbi években egyre jobban uraló Spanyolországot képviselő Sandra Sanchezzel.

Sandra Sanchez a női Kata egyik legnagyobb esélyese

Fotó: AFP

A karate azonban nem csak a japánokról fog szólni az olimpián, erről a jóval nemzetközibb Kumite mezőnye gondoskodik. A férfi 67 kg-os kategóriában megkerülhetetlen a francia Steven Da Costa neve, más súlycsoportokban pedig számos különböző nemzetiségű sportolót, például az azeri Rafael Aghayevet, a kínai Xiaoyan Yint és a török Serap Ozcelik Arapoglut is érdemes lesz figyelni.
A karate versenyei az olimpia utolsó napjaiban kerülnek majd megrendezésre. A sort augusztus 5-én a női Kata nyitja, míg az utolsó versenynapon, 7-én a két nehézsúly zárja a programot. A világ egyik legismertebb és legnépszerűbb küzdősportjának debütálása az olimpián történelmi pillanat lesz, már csak ezért is érdemes lesz követni az eseményeket!

Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Karate
A lovag, a harcművész, és a hitoktató
20/12/2018 13:21