Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó a mai napon a Stopper rendezvényhajón tartott sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy elbúcsúzik az aktív élsportolói pályától. Felszabadult, de érzelemdús hangulatban beszélgettünk elhatározásának hátteréről, az elhalasztott utolsó lehetőségről és a jövőbeni céljairól, valamint arról, hogy erősebb sportolói érdekképviseletet szorgalmazna a magyar sportban

.


Nehéz a mai nap, vagy már úgy állsz itt, mint aki felszabadult minden nyomás alól?
Úgy érzem, ez a pont a karrierem végén. Természetesen nehéz itt állni, és kijelenteni, hogy elbúcsúzom az élsporttól, de már kezdem megszokni az érzést...
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
TEGNAP 13:41
Folyamatosan érlelődött benned a visszavonulás gondolata, vagy hireten jött döntés vezérelt?
Az egész olimpiai ciklusom eléggé hullámzó volt, és többször megfogalmazódott bennem, hogy abba kéne hagynom, de valami mindig kirántott az apátiából. 2019-ben úgy érzem, hogy jól sikerült a felkészülésem, de a válogatók előtt voltak apró hibák, amik miatt nem sikerült mégsem az az esztendő. Az utolsó évben viszont meg sem fordult a fejemben, hogy ne csináljam végig a kemény munkát Danáékkal [Kozák Danuta - a szerk.]. Nagyon jó helyen voltam, az UTE is maximálisan támogatott, de akkor meg jött az egész világot megrázó járvány. A tokiói olimpia halasztásának bejelentésétől viszont megváltozott újra minden. Nem tudtam elképzelni, hogyan fogok még egy évet végig hajtani ugyanazon a hőfokon, mint eddig. Az elmúlt hónapokban már naponta gyötrődtem magamban.
Kijelenthetjük, hogy mentálisan fáradtál el.
Abszolút. Annyiszor álltam már fel a saját hibáimból eredő botlásokból, hogy ezt a szituációt, amit rajtam kivül álló tényezők és személyek idéztek elő. Már nem maradt több energiám, hogy még egyszer nekifeszüljek.
Sokat beszélgettünk az elmúlt időszakban edzésekről, lelkiállapotodról, és az volt az érzésem, hogy fizikálisan talán évek óta nem voltál ilyen jó állapotban, mint most.
Minden szempontból a legjobb körülmények között készülhettem idén. Danáékkal jó úton haladtunk afelé, hogy ott legyek az olimpián. Persze nem volt eldöntve, hogy mi majd biztosan párost megyünk együtt, én csak egy opció voltam. Talán az is közrejátszott a mai bejelentésemben, hogy nem akartam azt kockáztatni, hogy az utolsó előtti pillanatban dobom be a törülközőt, és hagyok cserben olyan embereket, akik hittek bennem.

szabo-kozak.jpg

Fotó: Eurosport

Dana miként fogadta a bejelentésed?
Mi soha nem mutatjuk egymás felé a gyengeségeinket, azért, mert egymásból is erőt merítünk. Azt láthatta rajtam, hogy idén szemernyi kétségem sem volt, hogy mindent megteszek azért, hogy jól menjek az olimpiai válogatókon, rajta pedig ugyanez a magabiztosság, profi hozzáállás tükröződik folyamatosan. Szerintem érezhette, hogy az utóbbi pár hónapban már vívódom belül. Az elmúlt három év hullámvölgye bizony nyomot hagyott bennem, így talán nem lepte meg a döntésem.
Az nem fordult meg a fejedben, hogy szeptemberi szegedi világversenyen hazai közönség előtt egy elegáns búcsú keretében köszönj el a szurkolóktól, és magától a kajak – kenu családtól?
Az utolsó évem egy nagyon nagy önismereti fejlődés volt számomra, ami megerősített abban, hogy én senkinek nem akarok megfelelni. Nem érdekel, mi elegáns és mi nem. Rio után a karrierem csúcsán letenni a lapátot, az biztos szebb búcsú lett volna. Így leromboltam azt a képet magamról, hogy egy veretlen bajnok fejezi be a csúcson...
Na jó... itt álljunk meg. Utánanéztem a lexikonban: Szabó Gabriella a 16. legeredményesebb magyar olimpikon egy olyan illusztris listán, amit Gerevich Aladár vezet, előtted meg olyan nevek vannak a teljesség igénye nélkül, mint Keleti Ágnes, Egerszegi Krisztina, Kozák Danuta, vagy Kammerer Zoltán. Sorolom a dicsőség tablódat: háromszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világ és Európa-bajnok vagy. Nem azt mondom, hogy keserűség van a szavaidban, de ezt az életművet, mégis hogyan lehetne lerombolni? Sokan örülnének, ha a töredékét elérték volna a fenti eredményeknek...
Lehet, hogy valaki azt kérdezi, hogy miért kellett az utóbbi három év nyögvenyelős korszaka. Én meg azt mondom, hogy büszke vagyok arra az útra, amit ezalatt a ciklus alatt bejártam, mert bár voltak a sportpályafutásomban hanyatlások, mégis stabilan hoztam az eredményeket, és sokáig meghatározó embere voltam a magyar válogatottnak. Mindig feltöltött a siker, de a bukás is arra sarkallt, hogy még többet tegyek a céljaim érdekében.

szabo-negyes.jpg

Fotó: Eurosport

Három hónappal ezelőtt kérdeztelek itt a hosszabbitas.hu-n, akkor azt mondtad, hogy már nem félsz a civil élettől. Van esetleg már valami perspektíva, hogy az élsport után mivel fogsz foglalkozni?
Konkrét munka még nincs. Sosem próbáltam ki még magam a civil életben, és ebből a szempontból kicsit kishitű vagyok azzal kapcsolatban, hogy mennyire leszek alkalmas erre. Legszívesebben a kajak–kenu mellett maradnék valamilyen formában, de úgy általánosságban a sportban, sport mellett képzelem el a jövőmet. Szeretnék dolgozni azért, hogy amennyit csak tudok, visszaadjak azokból a jó dolgokból, amit nekem ez a közeg adott. Emellett be szeretném fejezni a Károli Egyetemen a jogi tanulmányaimat is.
Szabó Gabriella: Szívesen halok meg nap mint nap, hogy újra ott legyek a legjobbak között | Eurosport
Szabó Gabriella úgy tervezte, hogy idén ott lesz Tokióban, és ha ott lesz, akkor reszkessen tőle a világ. A cél most egy évvel távolabb került, azonban az elszántságon ez mit sem változtat, miközben a háromszoros olimpiai aranyérmes kajakozó tökéletesen tisztában van azzal, hogy a világnak sokkal nagyobb problémákkal kell most szembenéznie.
Szombaton lesz a Magyar Olimpiai Bizottság tisztújító közgyűlése, amin te is részt veszel. Tagja vagy a MOB Sportolói Bizottságának. Miként látod, a sportolói érdekképviselet milyen szerepet tölt be jelenleg hazánkban?
Sajnos azt kell mondjam, egyenlőre nagyon gyerekcipőben jár. A sportolói bizottságok nyilván az aktív versenyzők képviseletéről kell, hogy szóljanak, de ezek az emberek inkább a saját pályafutásukkal vannak elfoglalva, és nincs igényük arra, hogy ilyen tisztséget töltsenek be. Vagy az is lehet, hogy nincs elég bátorságuk hozzá, mert sok szövetségnél egyelőre nincs meg a hajlandóság arra, hogy teret engedjenek az alulról érkező hangoknak. Megannyi szakszövetség így még adós, hogy megalakítsa a saját bizottságát, hiába kérleli őket a MOB. Ahol pedig létezik ilyen szervezet, az nem fejt ki különösebb tevékenységet, csak papíron működik. A miénkre, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Sportolói Bizottságára nagyon büszke vagyok, mert szabályoknak megfelőlen alakult és ténykedik, és nyíltan képviseli a sportolók érdekeit az elnökségi üléseken is.
Íme, akkor itt van rögtön egy feladat, hogy ennek valaki az élére álljon!
Kösz Dani... [nevet] nem is rossz ötlet. Ösztönözni lesz időm most már az embereket, de nem tudom, hogy van-e arra igény, hogy segítsem mások munkáját.
Hosszú-hosszú évek múltán ez lesz az első szabad nyarad?
Az első felszabadult szabad nyaram, amikor tudom, hogy szeptembertől nem kezdem újra a kemény edzéseket. Kíváncsi vagyok, miként alakul. Mellette természetesen mozogni is fogok, de már nem próbálok meg mindenkit utolérni a Margitszigeten futás közben... [nevet]
Szöget vert a fejembe, amit az imént mondtál: ezt az élsportolói mentalitást, hogy mindenáron le akarom győzni a másikat, utol akarom érni a hobbifutót a szigeten, ezt el lehet engedni? Ki lehet abból „gyógyulni”, hogy nem mi akarunk mindig az elsők lenni?
Nem tudom, őszintén... A minap voltam lent Hegedűs Robival [Hegedűs Róbert, hétszeres világbajnok kajakozó] és csapatával evezni a Balatonon, hogy keresztben kettészeljük a tavat, ami 70-80 kilométer. Én 56 kilcsinél kiszálltam. Úgy gondolom, az évek során a láng szép lassan takarékra fog csökkeni a versenyszellem, de láttam a Hegén, hogy szigorú szemekkel, üveghangon végig csavarta azt a 80 kilómétert, és nem engedett ki. Ilyenkor rájövök, hogy igen, valószínűleg mi versenyző szellemek leszünk öreg korunkban is, és mindig az akart fog minket előre vinni. 

Szabo-Gabriella-egyeni.jpg

Fotó: Eurosport

Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01
Kajak-Kenu
Kokaincsempészet miatt életfogytiglan várhat a világbajnok kajakosra
03/04/2021 17:22