Minden idők legerősebb női mezőnye sorakozhat majd fel a jövő évi válogatókon. Van miből „gazdálkodnia” ugyanis 2015-ben női kajak szakágunknak: a jelenlegi mezőnyben kilenc felnőtt világbajnok (Csipes Tamara, Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Szabó Gabriella, Vad Ninetta) lapátol, közülük öten olimpiai bajnokok is, vagyis hihetetlenül nagy a konkurenciaharc, és példának okáért megeshet az is, hogy jövőre a válogatón az ötszáz egyes döntőjében kilenc világbajnoki aranyérmes sorakozik majd fel a rajtnál. És tegyük hozzá, bár nagy a rivalizálás, a 2015-ös esztendő még kedvez ennek a bő elitcsoportnak, hiszen a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a hat női ötkarikás kvóta megszerzéséért utaznak majd versenyzőink, azaz a többség biztosan szóhoz jut majd ezen a világversenyen is.
„Bár a londoni olimpián csak öt indulónk volt, mindenképpen szükségesnek tartom a hat kvóta megszerzését, hiszen semmiképpen sem szeretnék kényszermegoldásokat Rióban" - mondta Storcz Botond, a felnőtt válogatott vezetőedzője, aki örömtelinek tartja a sérülését maga mögött hagyó Douchev-Janics Natasa visszatérését, valamint azt, hogy a szülés után lévő két kiválóság, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina is ismét felveszi a kesztyűt.
„Az ő visszatérésük azt jelenti, három klasszissal több lesz a hazai mezőnyben, élesedik itthon is a helyzet, ami mindenképpen jót tesz majd a szakágnak. A 2014-es idényt kihagyó versenyzők egyébként ugyanazt a támogatást megkapják, mint a többiek, vagyis ebben az értelemben nem indulnak hátrányból” - folytatta a vezetőedző, aki a következő szezonban is az egyes és a páros eredmények alapján állítja majd össze a női csapathajót, ám az összeállítást természetesen felülírhatja majd a kvótakérdés. „Lehet, hogy nem az eredmények határoznak majd a négyes összeállításáról, mindenképpen olyan döntést kell hozni, amely a kvótaszerzést támogatja. Vagyis nem minden esetben lesz engedélyezett a duplázás” - tette hozzá a szakember, aki szerint a magyar női szakág adja meg a mértéket a nemzetközi mezőnyben.
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
15/05/2021 13:41
„A női szakágunk a legerősebb, itt várhatjuk majd a nagy eredményeket a 2015-ös világbajnokságon, valamint a riói játékokon is. Az olimpiának egyébként meglehetősen érdekes lesz a programja, a női vonalon például csak egy olyan nap lesz, ami kizárja a duplázás lehetőségét, egy napon rendezik meg ugyanis a kétszáz egyes és az ötszáz páros fináléját. De igazából nem érdemes ennyire előretekintetni, 2015-ben a hat kvóta lesz számunkra a legfontosabb! És még egy dolgot megemlítenék: bár a női kenu csak a 2020-as játékokon kerül a programra, mi gőzerővel építkezünk, ez a szakág is minden tőlünk telhető támogatást megkap ahhoz, hogy eredményes lehessen.”
Forrás: MKKSZ
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01
Kajak-Kenu
Kokaincsempészet miatt életfogytiglan várhat a világbajnok kajakosra
03/04/2021 17:22