Délelőtti bronzérme után egy ezüstöt is begyűjtött C-1 5000 méteren Vajda Attila szombaton, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. Dobogóra állt Csay Renáta is, aki brit és fehérorosz ellenfele mögött bronzérmes lett. A gyorsasági válogatott mérlege az első döntős nap után 1 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzérem. A C-1 5000 méteres versenyszám, a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is az 1000 méteres olimpiai bajnokok, vagyis Vajda Attila és a német Sebastian Brendel külön csatáját hozta. A két kiváló kenus egymás mellől rajtolt, és már a táv elején elhúzott a többiektől. A német körökön át hagyta elől menni a magyar versenyzőt, az utolsó pár száz métert így frissebben kezdte, és idén is győzni tudott Vajda Attila előtt, aki ettől függetlenül egyáltalán nem volt csalódott az eredményhirdetés után.
„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült két érmet szereznem ezen a világbajnokságon is. Hatalmas eredménynek tartom, hogy 11 év után is ott tudok lenni a legjobbak között, pedig mindenki fiatalabb, mint én. Ötezer méteren úgy szereztem ezüstérmet, hogy nem is készülök külön erre a számra. Ha gyakoroltam volna a fordulóban vízen maradást, akkor talán sikerülhetett volna, de szerintem el fog jönni az az idő, amikor majd nyerni tudok”
– mondta Vajda Attila.
Nagyot harcolt a női kajak egyesek 5000 méteres számában Csay Renáta is. A 13-szoros maratoni világbajnoknő második, harmadik vízen végig együtt haladt a vezető bollyal, amelyben az utolsó körökben már csak négyen maradtak, a fehérorosz, a brit és a német versenyzővel. Sokáig ment elől a fehérorosz Litvincsuk, aki ezüstérmes lett Brandenburgban Medveczky Erika mögött, a végén azonban lehajrázta őt a brit Sawers, Csay Renáta pedig harmadik lett.
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01
„Tavaly ezüstérmes lettem és pityeregtem, most pedig bronzérmes és határozottan örülök. Úgy érzem, hogy nagyon meg kellett küzdenem ezért a bronzéremért. Eddig úgy voltam vele, hogy idén indulok utoljára a gyorsasági világbajnokságon, mert már fárasztó ez nekem, de ha a családom és az edzőm is partner lesz a folytatásban, akkor a maraton mellett jövőre is megpróbálom”
– mondta a 37 éves Csay Renáta.

csay_renata

Fotó: Eurosport

Újoncot avatott a magyar csapat férfi K-1 5000 méteren. A 21 éves Csontos Csaba nagyon jól kezdett a világsztárokkal teli mezőnyben, Max Hoff és Adam van Koeverden mellől rajtolt és egy rövid ideig még az élen is haladt, aztán bekerült a darálóba, így végül nyolcadik helyet szerzett. A versenyt a szám talán legnagyobb egyénisége, az ausztrál Wallace nyerte Hoff és a francia Carre előtt.
A kora délutáni 200 méteres középfutamokból nem került be a döntőbe K-1 200 méteren a legjobb magyar sprinter. Pedig Dudás Miklós idén világkupát is nyert és U23-as világbajnoki aranyérmet is szerzett ebben a versenyszámban, viszont az elmúlt napokban kisebb gyomorrontással küzdött. Minden jel szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy ezúttal nem tudott akkorát robbantani az utolsó 80-100 méteren, így középfutamában a harmadik lett és néhány századdal maradt le a fináléról.
„Jó formában voltam egész évben, nem hibáztam sem a pályán, sem a felkészülés során, úgyhogy szerintem pont az a kicsi hiányzott, amit kivett belőlem a betegség. A holnapi váltóban még előnyt is jelenthet, hogy ez ma így sikerült, azt meg szeretném jól csinálni, hogy valami pozitív is történjen velem Moszkvában”
– mondta a sprinter.
Más a helyzet C-1 200 méteren Nagy Péter esetében. A győri kenus nem rajtolt jól, így sajnos nem is került a döntő közelébe, hatodik lett a középfutamban.
„Egyéni legjobbamat mentem, kicsit csalódott vagyok, hogy ez is kevés volt, de jövőre talán jobb lesz. A rajtom nem sikerült jól, az első 70 méteren még javítanom kell. Meg fogom nyomni a holnapi napot, felszívom magam a B-döntőre és a párosra is”
– mondta a kenus, aki Lantos Ádámmal péntekem közvetlenül az előfutamból jutott be a C-2 200 méter döntőjébe.
Kozák Danuta viszont továbbra is parádésan szerepel. A magyar csapat legnagyobb klasszisa nehéz középfutamból jutott be a döntőbe, második lett az olimpiai ezüstérmes lengyel Walczykiewicz mögött, aki kifejezetten sprintspecialistának számít.
„Elaludtam egy kicsit, kergettem a többieket, úgyhogy nagyon örülök a döntőbe jutásnak. Holnap jobban fel kell pörögnöm, ma egész nap az időt „kergettem”, valószínűleg azért, mert elsősorban a holnapi versenynapra koncentrálok”
– mondta Kozák Danuta, vagyis a szám Európa-bajnoka, aki vasárnap a K-1 200 méteren kívül rajthoz áll fő számában, 500 méteres egyesben, valamint a váltóban is.
Danuta után K-2 200 méteren szintén egy olimpiai szám döntőjébe kvalifikálta magát a magyar egység. Molnár Péter és Bán Kristóf tavaly egy hajszállal maradt le a döntőről, most viszont tökéletes rajt után a bombaerős szerb páros mögött a második helyen jutottak tovább.
„Tökéletesen sikerült a rajt, picit meglöktük a gépet, de pont csak annyira, hogy ne alakuljon ki hátrány belőle. Jó pályát mentünk, boldog vagyok, hogy idén sikerült bejutnunk az A-döntőbe. Ami bizakodásra adhat okot, hogy napról-napra, futamról-futamra egyre jobb formába kerülünk itt a világbajnokságon”
– mondta az egyéniben korábban Eb-ezüstéremig jutó Molnár Péter.
A holnapi zárónap délelőttjén 15 döntőt rendeznek a felnőtt világbajnokságon, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó, a futamokat az M1, az Eurosport és a Kossuth Rádió ezúttal is élőben fogja közvetíteni. Vasárnap délután a váltók versenyeivel zárul a viadal Moszkvában.
Kajak-Kenu
Kokaincsempészet miatt életfogytiglan várhat a világbajnok kajakosra
03/04/2021 17:22
Kajak-Kenu
Cél az olimpia: izgalmas év vár a világ- és kétszeres Európa-bajnok kajakosunkra
31/03/2021 15:51