A tokiói olimpia csütörtöki versenynapján kajak egyes 200 méteren Tótka Sándor történelmi aranyérmet nyert. Magyarország sprinttávon Janics Natasa révén ugyan rendelkezett már olimpiai éremmel, ám a legfényesebből még nem volt a tarsolyban. Tótka tudatosan készült Tokióra, az étrendjére és a felkészülésére is kiemelten figyelt, de titkos fegyverként a közösségi médiát is bevetette.

A 27 éves friss olimpiai bajnok a célba érkezést követően még nem tudta, hogy megnyerte a döntőt, ám miután kiderült, hogy ő az olimpiai bajnok örömkönnyeket hullajtott, először azt hitte, hogy az olasz Rizza – akit Tótka is esélyesként emlegetett még Tokió előtt - ért célba elsőként.
"Ilyenkor mindig pesszimista vagyok, de aztán felnéztem a kijelzőre, láttam, hogy az első helyre Magyarországot írják, és akkor úgy eltört bennem valami" - fogalmazott az UTE kajakosa, aki a magyar küldöttség immáron második tagja Milák Kristóf mellett, aki az ifjúsági olimpiai cím után a felnőttet is begyűjtötte.
Tokyo 2020
Kozák: "Sok szenvedés és keserűség árán, de végül sikerült, ennek pedig nagyon örülök"
07/08/2021 - 06:50
Tótka elárulta, közvetlenül az eredményhirdetés után a feleségével beszélt telefonon.
"Ági az egyetlen, aki valóban tudja, hogy mit és mennyi munkát tettem ebbe bele. Amikor Magyarországon is kitört a koronavírus-járvány, akkor leköltöztünk Gyomaendrődre egy vízparti nyaralóba, ott edzettünk, és ott kezdtünk el először gondolkodni a feleségemmel azon, hogy mit tehetünk még a felkészülés érdekében" - mondta Tótka, hozzátéve, abban biztosak voltak, hogy egy év csúszással megrendezik az olimpiát, ezért külön elkezdtek odafigyelni többek között az étkezésre, a helyes légzéstechnikára, a fizikoterápiára, valamint a mentális felkészülésre is.
"Szokták mondani, hogy a sikernek nem receptje van, hanem ára, és úgy tűnik, hogy én megfizettem az árát. Rengeteg munka van az eredmény mögött, és azt mondhatom, hogy most már sejtem, mi kell egy jó pályához" - jelentette ki a friss olimpiai bajnok, aki amúgy Ázsiában egyelőre verhetetlen, hiszen az ifjúsági olimpia és az előolimpia után a „nagy” olimipán sem talált legyőzőre.

Az olimpiai bajnok Tótka Sándor/ MTI

Fotó: Eurosport

Tótka szerint Tokióban minden neki kedvezett, ahogy korábban mondta, „nyári gyerekként” sem a meleggel, sem a páratartalommal, sem pedig a széllel nem volt problémája, a döntőre pedig minden szempontból felkészült.
"A célba érkezés után azt mondtam Liam Heath-nek, hogy miatta lettem gyorsabb, megköszöntem neki, hogy ilyen erős ellenfél és hogy ezzel inspirált engem, de most már én vagyok a leggyorsabb kajakos" - nyilatkozta Tótka, utalva az öt éve Rióban aranyérmes, valamint világbajnok brit riválisára, aki ezúttal bronzérmes lett. "Ha valaki jól használja a közösségi médiát, akkor sok mindent meg lehet onnan tudni. Én mindig néztem Heath-et, hogy mit csinál, milyen súllyal edz és milyen technikával evez, mert úgy voltam vele, hogy tanulni a legjobbtól érdemes."
Az UTE kajakosa úgy fogalmazott, nem merte bevállalni a "pimasz" rajtját, mert az indítóbíró a mostani olimpián nagyon szigorú.
"Úgy voltam vele, hogy nem kockáztatok, mert ha nem megy le a rajtgép és visszadob, akkor egyből négy-öt tizedes hátrányban vagyok. Akkor nem nyertem volna" - vélekedett.

Tótka Sándor győzelme magyar kommentárral

Tótka azt is elmondta, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség "profi munkát végzett az akklimatizációs táborban", ahol hibátlan körülmények között tudtak készülni.
"Otthon a klubom is nagyon sokat segített, úgyhogy ez egy igazi csapatmunka volt, nem is tudnék egyetlen embert kiemelni" - jelentette ki, és azt is elárulta, edzőjét, Hüvös Viktort korábban még soha nem látta elérzékenyülni, de a mostani győzelme után sírva borultak egymás nyakába.
"Sajnálom, hogy ez a versenyszám nem marad az olimpiai műsorban, mert az eddig elvégzett munkánk egy részét kidobhatjuk a kukába, de lesznek helyette új kihívások" - mondta Tótka.

Tótka és Csizmadia/MTI

Fotó: Eurosport

A K-1 200 méteren negyedik Csizmadia Kolos úgy fogalmazott, "nagyon jó lett volna éremmel hazamenni", az volt az álma, de ez most nem sikerült neki.
"A rajtnál valóban volt gondom, az első fókusz elment, aztán pedig nagyon gyorsan kellett újra reagálni, úgyhogy szerintem igazából ott ment el" - mondta Csizmadia, aki saját bevallása szerint a célban biztos volt benne, hogy Tótka győzött, de azt is tudta, hogy ő lemaradt az éremről.
Forrás: részben MTI
Tokyo 2020
Csipes: "Rengeteg munkám van ebben, főleg amióta a kislányom megszületett"
05/08/2021 - 06:30
Tokyo 2020
Szoros csatában negyedik helyen zárt a Nádas, Kopasz duó
05/08/2021 - 04:34