Kiválóan zárta a szegedi kajak-kenu Világkupa verseny második, immáron döntőket hozó napját a magyar válogatott. A mieink három számban nyertek aranyérmet, további három döntőben állhattak fel a dobogó második fokára, valamint két bronzérmet is begyűjtöttek.
A Maty-éren zajló, mindenki által csak mini-világbajnokságként aposztrofált eseményen az alaphangot Kozák Danuta adta meg, aki olimpiai-, és világbajnoki címvédőhöz méltóan magabiztosan nyerte kedvenc számát az osztrák Schuring és a portugál Portela előtt. Az olimpiai számnak számító 500 méteren Kárász Anna - aki a tavalyi portugáliai Eb-n volt a győztes magyar négyes vezérevezőse - az előkelő 5. helyen zárt.
A duplán hazai pályán versenyző Vajda Attila is kiválóan teljesített a férfi kenusok 1000 méteres számában, világbajnoki címvédőként csak az olimpiai bajnok Sebastian Brendel volt az ellenfele, igaz a német le is győzte a magyar klasszist, ezzel triplázott az idei vk-n. A döntő másik magyar érdekeltje, a párosban olimpiai bronzérmes Kiss Tamás 7. lett. Ami Vajda formáját illeti, több mint bíztató a teljesítménye, hiszen a németekkel ellentétben a magyarok formája még messze nincs csúcsra járatva, lévén számos válogató vár még a honi mezőnyre az Eb és a vb előtt.
Kajak-Kenu
Bodonyinak nem sikerült a kvótaszerzés Barnaulban
21/05/2021 10:10
A kajak kettesek 1000 méteres döntőjében az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland alkotta páros - amely a fináléba a legjobb idővel jutott be - végül a 4. helyet szerezte meg. A számot a francia Hybois, Hubert páros nyerte megelőzve a vb-címvédő Rendschmidt, Gross kettőst, valamint a harmadik helyen beérkező Nekriosius, Olijnik litván egységet.
A kenu kettesek 1000 méteres döntője hozta a nap egyik legkellemesebb meglepetését, hiszen két magyar páros is felállhatott a dobogóra. A győzelmet a vb-címvédő Vasbányai Henrik, Mike Róbert alkotta páros szerezte meg a rasicei vk-n győztes Oeltze, Verch német kettős előtt, míg a dobogó harmadik fokára egy idén alakult fiatal magyar páros állhatott fel Vass András és Varga Dávid személyében.

Vasbányai Henrik és Mike Róbert tavaly térdelt össze egymással

Fotó: Eurosport

A hölgyek 1000 méteres kajak döntőjében nem sikerült nyernie a duisburgi világbajnokságon győztes Medveczky Erikának, aki bár a táv nagy részében kiválóan ment és vezetett is, végül negyedikként zárt. A döntő másik magyar résztvevője, a többszörös maratoni világbajnok, Csay Renáta hetedikként zárt. A számot Beata Mikolajczyk nyerte, a milánói vk-n győztes kínai Zhou Yu és a svéd Paldanius előtt.
Ha azt írtuk, hogy a kenu kettesek 1000 méteres döntője hozta az egyik legkellemesebb meglepetést, akkor nehéz szavakat találni a női kajak párosok 1000 méteres fináléjára, ahol két magyar egység harcolt a győzelemért. A Szilvásy Nóra, Bodonyi Dóra alkotta páros szinte végig vezetett, ám Farkasdi Ramóna és Nagy Flóra az utolsó 200 méteren olyan hajrába kezdett, amelyet a mezőnyből senki sem tudott lekövetni és végül ha centikkel is, de megnyerték a versenyt.
A nap végére a két leglátványosabb szám maradt, a kajak négyesek és a kenu négyesek 1000 méteres döntője. Előbbiben a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta olimpiai ezüstérmes négyes szinte végig vezetett, ám végül a londoni olimpián győztes ausztrálok jobb hajrájukkal megnyerték a döntőt. A harmadik helyen a szerbek egysége zárt, míg az új összeállítású fiatal magyar egység, a Noé Bálint, Szalai Tamás, Boros Gergely és Kugler Attila alkotta négyes az előkelő negyedik helyen ért be.
Ami pedig a kenu négyesek versenyét illeti, az öt hajót felvonultató döntőben két magyar egységnek is drukkolhatott a népes szegedi publikum, közülük a Forgó, Sarudi, Devecseri, Androkity alkotta kvartett harmadikként zárt, a Szabó, Viola, Bodonyi, Szabó négyes pedig ötödikként.
Ami a riválisokat illeti, ki kell emelni Max Hoffot, aki Milánó és Rasice után Szegeden sem talált legyőzőre K-1 1000 méteren, ezúttal a betegséggel bajlódó Dombvári Bence sem tudta megnehezíteni a dolgát.
A magyar csapat kiválóan zárta a szombati napot, a mieink összesen nyolc érmet szereztek, az éremhalmozás pedig vasárnap folytatódhat amikor is a 200 és 500 méteres döntőket – összesen 16-ot - rendezik meg. Az eseményről az Eurosport2 kora délelőtt, 9:45-től élőben számol be.
A szegei kajak-kenu Világkupa hivatalos eredményei itt érhetőek el.
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
15/05/2021 13:41
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01