2020. május 26-án a Covid-19 vírus okozta kényszerű uborkaszezon hivatalosan is véget ért a magyar kajak-kenu sport háza táján, mert elindult az a teszt verseny sorozat, amit Hüttner Csaba felnőtt szövetségi  kapitány hívott életre. Az olimpia halasztása mindenkit érzékenyen érintett, de talán öröm az ürömben, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai vezetése ezt az időt is a válogatott javára akarja fordítani úgy, hogy a még hiányzó olimpiai kvótákkal kecsegtető számokban tesztversenyeket szervez, így szűkítve le a kört olyan egységekre, akik jövőre a pótkvalifikációs szegedi világkupán sikerrel gyűjthetik be a még hiányzó olimpiai kvótákat.


Tavaly a sikeres szegedi világbajnokságon sportolóink tizenhárom kvótát gyűjtöttek be a lehetséges tizennyolcból. Jövőre lesz még két verseny is – az egyik újfent Szegeden -, ahol a hiányzó helyeket meg lehet szerezni.

A több állomásból álló tesztverseny-sorozat első napján a férfi kajak és kenu kettesek mérték össze tudásukat a szolnoki Holt-Tiszai verseny pályán ezer méteren. A program végig ugyanaz lesz: két darab max pályát kell menniük a versenyzőknek két óra különbséggel, így imitálva az olimpiai időrendet, illetve ez is visszajelzést ad a kapitánynak, hogy kik azok a versenyzők, akik bírják a sorozatterhelést. Az eseményt a hatályos járványügyi előírásoknak eleget téve zárt körűen rendezte a szövetség, ahol a sajtó képviselői igen szép számban megjelentek, már-már attól féltem, hogy leszakad a céltorony melletti stég, annyi operatőr és riporter sürgölődött rajta.
 A kajakosoknál hat hajó sorakozott fel a zord szembeszeles pálya tetején a rajtgépekben. A hűvös idő és a kemény szél miatt tudni lehetett, az első napon nem születnek űr idők, de nem is az volt a lényeg. A parton a kapitány mellett vagy egy tucat edző, szakvezető, csapattárs tekert kerékpárral, míg én biztosító motoros kíséretként, a pályán való haladást is szemmel tartandó követtem a hajókat.
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
TEGNAP 13:41

IMG-7889.jpg

Fotó: Eurosport

 A páros keret gerince adta a mezőnyt, kiegészülve az elnyűhetetlen Kammerer Zoltánnal, aki ezúttal nem Gál Péterrel versenyzett, akit két hete baleset ért, hanem a KSI tehetséges fiataljával, Varga Ádámmal ült egy hajóban. Előzetesen nagy esélyesnek a Noé Zsombor-Dombvári Bence duót tartották, és ők nem is hazudtolták meg magukat, mert a táv második felében elléptek a mezőnytől, és bár Kameráék szépen feljöttek rájuk a végén, az első ezret a Noé-Dombvári egység nyerte. Ez a két hajó kiemelkedett, míg a többiek csak loholtak utánuk.
Szintén nagy érdeklődés övezte a kenu párosok első futamát is, ahol kilenc duó vágott neki az egy kilométeres távnak. Sajnos ebben a kenus számban utoljára 2015-ben sikerült világbajnoki dobogós helyezést elérni magyar hajónak, és a szakág sem áll túl rózsásan, hiszen egyenlőre nincsen férfi kenus kvótája Magyarországnak. 
Több rutinos versenyző is ott térdelt a hajóban, mint például Mike Róbert, aki Vasbányai Henrikkel lett negyedik a riói olimpián, vagy Sáfrán Mátyás, aki anno Pekingben indulhatott az ötkarikás játékokon. Mellettük pedig sok-sok fiatal, akikben talán felcsillanhat az  fény, amit Vajda Attila, vagy Kolonics György csillogtatott bő egy évtizede. A mezőnyben akadt egy igazi csemege is a a sportág szerelmeseinek, egy „svéd páros”. 
No nem arról van szó, hogy egy skandináv duó gondolt egyet és ideruccant Magyarországra, hogy izmozzon a hazai mezőnnyel. Kenuban azt a párost, ahol mind a két térdeplő sportoló egy oldalon evez, hívják svéd párosnak, mert annak idején először a távoli északiak próbálkoztak ilyen fajta felállásban nemzetközi versenyen. Kormányozni a hajót így nehezebb, mintha két oldalt eveznének a kollégák, de mivel itthon kevés a jó és gyors balos kenus, így az élet úgy hozta, hogy két sikerre éhes fiatal: Adolf Balázs, aki tavaly második lett C1-5000 méteren a világbajnokságon, és Fejes Dániel svéd párosként induljon el ezen a megmérettetésen. Ja és, ha már itt voltak erőt demonstráltak, és a táv második felénél robbantva állva hagyták a többieket. Bő két és fél hajót adtak a többiknek.

IMG-7888.jpg

Fotó: Eurosport

Kis szünet után, mindenki száraz ruhát öltött és neki indult a második etapnak. A szél talán még jobban feltámadt, ami a hideg víz mellé párosulva odacsapott a sportolók izmainak. A kajakosoknál ezúttal jól tartotta magát ötszáz méterig az Erdőssy Csaba-Bogár Gábor kettes – ők tavaly az országos bajnokságot nyerték meg -, de Kammerer Zoli Varga Ádámmal az élre állt és már-már úgy látszott, hogy az öreg harcos megnyeri a második pályát, de az utolsó 200 méteren sebességet váltott a Noé-Dombvári páros és nagyobb frekvenciára kapcsolva bedarálták a Kammereréket. A különbség ezúttal sem volt sok, mindössze 20-30 centi, miközben a mezőny külön csatát vívott hátul.
A kenu párosok második összecsapása közben az az érzésem támadt, mintha ismétlést néznék a motorosból, kutatva is figyeltem a fel-fel villanó „R” jelet a látószögem jobb felső sarkában. Az Adolf-Fejes páros ugyanazzal a taktikával, egy gyorsabb második ötszázzal leiskolázta a mezőnyt.
A parton az eddig fegyelmezett sajtósok megrohamozták a győzteseket, de talán mindenki érezte, hogy a nap meglepetése és üde színfoltja a két fiatal kenus volt, akik hozzáállásukkal, és meggyőző teljesítményükkel meghatározóak voltak az első teszt versenyen.

kajak.jpg

Fotó: Eurosport

Szögezzük azonban le, ezeknek a megmérettetéseknek nincs tétjük. Nem itt dől el, hogy ki indulhat idén a világbajnokságon, vagy jövőre az olimpián. Nem kap védettséget, aki többször nyer, nem fog hátrányt szenvedni az, aki egyszer sem tud dobogózni. A cél az, hogy tisztuljon a kép, kiderüljön melyik egységek, emberek alkalmasak arra, hogy eséllyel vegyük fel a lapátot a nemzetközi mezőnnyel szemben, és jövőre akár borsot is törjünk a riválisok orra alá. 
Ez volt az első komoly téthelyzet idén a versenyzőknek, így messzemenő következtetéseket nehéz levonni. Mindazonáltal lehet matekozni. Ami biztos: a kajak párosoknál két egységünk harcolt a győzelemért, míg a többiek lemaradtak. Ez azt is jelentheti, hogy van két remek hajónk és reszkessen a világ! Vagy éppen az örök bölcsességet lehet hangoztatni: ha itthon nem tudsz meggyőzően nyerni, akkor kint (világversenyen) se számíts sok jóra. A kapitány a következő versenyen újra megnézné a Kammerer Zoltán-Varga Ádám párost, hogy lehessen mihez viszonyítani, és melléjük Dombvári Bencét más partnerrel képzelné el, a többiek pedig újratervezhetnek, vagy tovább csiszolhatják a saját egységeiket.
Kenuban kicsit tisztább a kép, mert ott a két fiatal kimagaslott a mezőnyből, de akad még egy-két ember, aki most nem állt oda, mint például a tavalyi világbajnokságon ötszáz méteren második Fekete Ádám-Hajdú Jonatán duó. 
Jövő héten a férfi ötszáz négyesek, női kenu párosok, és férfi kenu egyesek fogják szelni reméljük a szélcsendes víztükröt Szolnokon, ami jelzi, hogy ha idén nincs is nagy verseny nyáron a kajak-kenusoknak, az élet nem áll meg...sőt! Most kezd újra beindulni.

huttner.jpg

Fotó: Eurosport

Hüttner Csaba Felnőtt Szövetségi Kapitány – mini interjú
Rég tekertél versenyen a futamokat követve...
Nagyon jó újra kimozdulni, és végre látni ki milyen formában evez. Hiányzott már a víz.
És mit láttál? Kajak párosoknál két izzadságszagú győzelem, míg a kenusoknál egy imponáló egység emelkedett ki, ugye?
A kenu párosoknál a fiatalok győzelme magabiztos volt, ugyanazzal a taktikával, úgy, hogy nem volt senki a nyakukon, nem úgy értek be, hogy összecsuklanak a fájdalomtól. 
Kijelenthetjük, hogy ez egy fricska a kenus mezőnynek? Mégis egy svéd páros nyert. 
Azért nem volt teljes a mezőny, mert kíváncsi lennék akár egy Hajdú-Fekete párosra is, akik gyorsak a táv elején. De más opciók is járnak a fejemben. Nagyon tetszett a fiatalok hozzáállása és teljesítménye, nem kevéssel nyertek, és jó úton haladnak, hogy elérjék az álmaikat.
Kajak párosok? 
Kammerer Zoliékat megtartanám a következő megmérettetésre, míg Dombvári Bencét Béke Kornéllal ültetném össze, mert korábban eveztek már együtt és mindenki látott az egységükben fantáziát. Szerintem Kameráék is fognak még javulni, mert most nem volt sok idejük az összecsiszolódásra. Noé Zsombornak szintén lehetne még lehetősége, mert tavaly Solti Lacival, vagy Bogár Gáborral is jól ment, de egy Erdőssy Csaba Noé Zsombor párost is megnéznék. Van most időnk ezeket a felállásokat kipróbálni, és remélem jövőre kialakul legalább egy-két olyan páros, aki fel tudja venni a versenyt a külföldiekkel. 
Jövő héten mi lesz a repertoár?
Tavaly a férfi kajak négyes ötszáz méteren szerzett négy értékes kvótát, de azon az egységen is van mit csiszolni. Meg kell találnunk a legjobb összeállítást, hogy a németeket és spanyolokat végre meg tudjuk szorongatni.  Mellettük női kenu páros és férfi kenu egyes versenyek is lesznek. Újra pezseg az élet a vízparton, és ez mindenképpen jó hír.
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01
Kajak-Kenu
Kokaincsempészet miatt életfogytiglan várhat a világbajnok kajakosra
03/04/2021 17:22