Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a női kajakos szakág idén eddig uralja a nemzetközi mezőnyt, ahol lányaink elindultak, ott halmozzák az érmeket, legyen szó a világkupa-sorozatról, vagy az Európa-bajnokságról. Utóbbin a mieink mind a négy olimpiai számot megnyerték, ezért joggal reménykedhetünk abban, hogy ez a sikersorozat a közelgő moszkvai világbajnokságon is folytatódik.
A brandenburgi Európa-bajnokságon Kozák Danutáék összesen hét arany- és két ezüstéremmel zártak, az olimpiai számokban (K-1, K-2, K-4 500 méter és K-1 200 méter) ráadásul nem találtak legyőzőre. A moszkvai világbajnokságra is bomba erős kerettel utazik a magyar különítmény, amennyiben lányaink tartják kirobbanó formájukat, úgy további éremhalmozásra van kilátás.

A londoni olimpia óta világversenyen nem kevesebb, mint hét aranyérmet nyert Kozák Danuta

Fotó: Eurosport

Tokyo 2020
Mind a nyolc magyar egység bejutott a középfutamba kajak-kenuban
3 ÓRÁJA
Ha már Kozák Danutát említettük, akkor maradjunk is az újpesti klasszisnál, aki 2012-óta egy kivétellel ahol elindult, ott aranyérmet nyert. Az egy kivétel a tavalyi portugáliai Európa-bajnokság, ahol 500 méteren kikapott az immáron szerb színekben versenyző Benedek Dalmától, ám azóta csak aranyérmet nyert a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó. Brandenburgban Kozák triplázott, a négyessel és egyesben 500-on is nyert, míg 200 méteren bebizonyította, hogy sprintben is verhetetlen. Moszkvában minden valószínűség szerint ott lesz az új-zélandi Lisa Carrington, a 200 méteres táv világ- és olimpiai bajnoka, ő lehet majd a legnagyobb ellenfele Kozáknak a legrövidebb távon, míg 500-on túlzás nélkül állíthatjuk, hogy jelenleg nincs ellenfele a magyarnak, ahogy a női K-4-es is verhetetlen már évek óta bármilyen összeállításban is versenyezzen.
Ami Carringtont illeti, az új-zélandi a szegedi világkupán nem indult, Milánóban és Rasicében viszont igen, majd Spanyolországban és Portugáliában készült a moszkvai világbajnokságra. A két klasszis összecsapása igazi csemegét tartogat a sportág kedvelőinek, várhatóan hatalmas harc lesz az aranyéremért kettejük között.
Aranyérem a cél K-4-ben is, ez az utóbbi idők eredményeiből kiindulva szinte kötelező feladat. A magyar csapathajó jelenleg olimpiai, világ és Európa-bajnoki címvédő, 2009 óta nem talált legyőzőre, szinte elképzelhetetlen, hogy éppen Moszkvában szakadjon meg ez a sikersorozat. Az oroszországi seregszemlén a magyar négyest ezúttal Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna és Vad Ninetta alkotják, ezt az egységet idén eddig sehol sem tudták legyőzni, de igazából még megszorítani sem az ellenfelek.

Brandenburgban utcahosszal nyertek, Moszkvában is ők a fő esélyesek

Fotó: Eurosport

„Nagyon erős ez a csapat, szinte azonnal megtaláltuk az összhangot, működik minden, mintha mindig is együtt eveztünk volna” - mondta az MKKSZ honlapjának Kárász Anna az, aki a júliusi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon két aranyérmet is szerzett, és aki Vad Ninettával K-2 200 méteren, valamint a váltóban (Tóth Dzsenifer, Lucz Dóra, Kárász Anna, Vad Ninetta) is rajthoz áll majd a világbajnokságon.

A Szabó-Csipes kettős aranyesélyesként várhatja a moszkvai vb-t

Fotó: Eurosport

A párosok versenyében friss Európa-bajnokként száll majd vízre a Szabó Gabriella, Csipes Tamara alkotta honvédos egység, akik saját bevallásuk szerint egyre jobban összecsiszolódnak, amióta ismét "összeültek".
„A brandenburgi Európa-bajnokság előtt rájöttünk arra, hogy mi okozott némi fennakadást számunkra. Tamarával újragondoltuk az ötszáz métert, és nagyon fegyelmezetten meg tudjuk valósítani a taktikát, képesek vagyunk egymást segíteni a táv minden egyes szakaszán” - beszélt az összecsiszolódásról Szabó Gabriella, akinek párja Csipes Tamara K-1 1000 méteren is elindul.
K-2 1000 méteren a rutinos - tavaly egyesben vb-címet nyerő - Medveczky Erika ezúttal régi-új párjával, Sarudi Alizzal indul, korábban ők már nyertek vb-bronzot, ezúttal remélhetőleg még fényesebb éremmel térnek haza Moszkvából. Az 5000 méteres távon Csay Renáta harcolhat az érmekért, a 13-szoros maratoni világbajnok saját bevallása szerint idén mindent alárendelt annak érdekében, hogy a gyorsasági versenyszámban is hasonló sikereket érjen el, Moszkvában jó esélye lesz erre.

Az Európa-bajnokságon aranyérmes kenus páros a vb-n is éremesélyesként indul

Fotó: Eurosport

Ami női kenusainkat illeti, C-1 200 méteren Lakatos Zsanett képviseli a magyar színeket, míg párosban győri klubtársával, Takács Kincsővel szállnak vízre. Brandenburgban aranyérmet nyertek, remélhetőleg Moszkvában sem adják alább, igaz a mezőnyben ezúttal már ott lesznek a kanadaiak, valamint erősnek tűnnek a hazai szurkolók előtt versenyző oroszok is.
A magyar válogatott 40 gyorsasági- és 6 parakenus versenyzővel áll rajthoz a jövő hét szerdán kezdődő moszkvai felnőtt gyorsasági és parakenu világbajnokságon. A csapat nagy része kedden és szerdán utazik majd ki a szezon legfontosabb versenyére. A válogatott összeállítását az MKKSZ hivatalos oldalán lehet megtalálni.
Az Eurosport jövő héten pénteken, szombaton és vasárnap is élőben számol be a moszkvai kajak-kenu világbajnokságról.
Kajak-Kenu
Kopasz Bálint és Nádas Bence nagyon jól kezdtek
3 ÓRÁJA
Kajak-Kenu
Balla Virág továbbjutott a reményfutamból
4 ÓRÁJA