A csehországi Racicében folytatódott a hétvégén a kajak-kenu világkupa-sorozat. A háromnapos eseményen a Milánóban már válogatókat rendező német válogatott dominált, de erősnek tűntek a csehek, az oroszok és a fehéroroszok is. A magyar válogatottat ezúttal többnyire fiatalok alkották, akik nem vallottak szégyent, ám a Világkupa utolsó állomásán, Szegeden már a legerősebb összeállításban szerepelnek a mieink. Mindezek fényében kijelenthető, hogy parázs csaták várhatóak a mini-világbajnokságként aposztrofált Maty-éri eseményen, melynek szombati és vasárnapi döntőit élőben közvetíti az Eurosport.
Storcz Botond szövetségi kapitány 12 fős válogatottal utazott Racicébe azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az igazi nagyágyúkat pihenteti a szegedi Világkupa előtt. A csehországi vk szombati napján a fiatal magyar csapatból Androkity Marcell 4. lett a kenu egyesek 1000 méteres számának B-döntőjében, ami kiváló eredmény a fiatal kenustól. Szintén dicséretet érdemel a Janza Richárd, Korondy Tamás alkotta férfi kajak kettes egység is, amely megnyerte a szombati B-döntőt. Vasárnap az ifjúsági világbajnok Szabó Ágnes 200 métere egyesben a C-döntő 6. helyén zárt, míg a férfi kajakosok 200 méteres számában Németh Ádám szintén C-döntős volt és ott 5. lett. Kellemes meglepetést szerzett a Karakas Máté, Orlik Ádám alkotta fiatal kajak páros is, amely a 200 méter B-döntőjében a harmadik helyen zárt.
Szombaton a női kettesek 500 méteres számában, a Milánóban győztes Szabó Gabriella, Vad Ninetta magyar duó távollétében a fehérorosz Marharyta Tsishkevich, Maryna Litvinchuk páros nyert aranyérmet, megelőzve az Elena Anyshinga Kira Stepankova orosz kettőst, valamint honfitársaikat, Sofiya Yurchankát és Nadzeya Liapeshkát.
Kajak-Kenu
Bodonyinak nem sikerült a kvótaszerzés Barnaulban
21/05/2021 10:10
A női egyesek 500 méteres versenyében a szám olimpiai és világbajnoki címvédője, Kozák Danuta nem indult sem Milánóban, sem Racicében, ám Szegeden már ott lesz. Kozák felkészüléséről és formájáról kiváló hírek érkeztek, a Racicében győztes Ewelina Wojnarowska messze nem lehet biztos abban, hogy Szegedről is aranyéremmel a nyakában távozik. Beata Mikolajczyk és Lisa Carrington álltak fel még a dobogóra, utóbbi Milánóban megnyerte a számot.
Maradva még a hölgyeknél, 1000 méteren, ahol a legutóbbi világbajnokságon Duisburgban Medveczky Erika nyert ezúttal Racicéban az új-zélandi Teneale Hatton oktatta a mezőnyt. Az 5000 méteren vb-címvédő klasszis utcahosszal nyerte a versenyt, a második helyen záró Naomi Floodnak, valamint a harmadikként záró brit Lani Belchernek esélye sem volt a győzelemre. Hatton formáját nézve, Medveczky Erikának nem lesz könnyű dolga, ha a vb-arany után hazai pályán a vk-aranyat is el szeretné hódítani.
A női párosok 1000 méteres versenyszámában az előzetes várakozásoknak megfelelően a németek domináltak, a Conny Wassmuth, Tina Dietze alkotta párost nem tudta megszorítani a kanadai Michelle Russell, Kathleen Carol Frasel alkotta duó, ahogy a Wei Cui, Caihong Xu kínai kettős is csak a dobogó alsó fokáért folytatott harcot.
A férfi kajakosok 1000 méteres versenyében is német aranyérem született, mégpedig az elnyűhetetlennek tűnő Max Hoff révén. Az ötszörös világ-, háromszoros Európa-bajnok klasszis a szám címvédőjeként magabiztosan nyert, megelőzve a dán René Holten Poulsent és a portugál Pimentát. Hoff duplázott, hiszen Milánóban is ő nyerte a számot, érdekes, hogy ott is Poulsen és Pimenta zárt mögötte. Ebben a számban Dombvári Bence lehet majd érdekelt a szegedi világkupán, aki Milánóban 500 méteren nyert, míg a legutóbbi világbajnokságon Duisburgban a „királykategóriában” 1000 méteren 27 év után nyert érmet Magyarországnak.
K-2 1000 méteren is a németek örülhettek, az olimpiai bajnok Dombi-Kökény páros távollétében a Max Rendschmidt, Marcus Gross alkotta világbajnoki címvédő kettős szerezte meg az aranyérmet. Grossék mögött a szlovák Vlcek, Tarr kettős lett a második, míg a Hybois, Hubert alkotta francia egység zárt harmadikként. Dombiéknak nem lesz egyszerű a dolguk Szegeden, ugyanis nem csak a németek, de a szlovákok is nagyon erősnek tűntek, ráadásul Racicében nem indult el a Milánóban győztes Szandrach, Kujawski lengyel páros, valamint az ott ezüstérmet szerző Stewart, Clear ausztrál kettes sem.
A férfi kajak négyesek versenyében orosz győzelem született, a fehéroroszok lettek a másodikak megelőzve a fiatal német egységet. A szegedi vk-n egy új magyar négyes is elindul, a Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman olimpiai ezüstérmes kvartett mellett, hatalmas csatára lehet számítani. Racicében a Hufnágel Tibor, Gacsál Ákos, Ilyés Róbert, Ceiner Benjámin alkotta fiatal egység képviselte a magyar színeket és végül a 7. helyen zártak.
A kenusok mezőnyében ezúttal sem találhattuk Vajda Attila nevét, ám aggodalomra nincs ok, a szegediek büszkesége kirobbanó formában van a hírek szerint, a válogatott időmérőn olyan eredményt prezentált, amely még a sokat látott Hüttner Csaba szövetségi vezetőedzőt is meglepte. Vajda hiányában a legnagyobb ellenfél, az olimpiai bajnok Sebastian Brendel dominált. A német klasszis az utazós 500 után robbantott és faképnél hagyta a komplett mezőnyt, mögötte a kanadai Oldershaw és a cseh fiatal, Martin Fuksa – a szám Eb-címvédője - ért be másodikként és harmadikként.

A férfi kenusoknál sem volt ellenfele Németországnak. Szegeden majd lesz

Fotó: Eurosport

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében is német aranyérem született, igaz a vb-címvédő Vasbányai-Mike páros nem indult a csehországi vk-n. Ez mondjuk a Yul Oelze, Ronald Verch alkotta német párost nem nagyon zavartatta, magabiztosan nyerték a versenyt, megelőzve a Radon, Dvorak cseh, valamint a Russell, Beauchesne-Sevigny kanadai kettőst.
A racicei világkupa szombati napja a kenu négyesek 1000 méteres számával zárult, az aranyérmet az orosz egység vitte el, megelőzve a kínaiakat és a cseheket. A vb-címvédő németek és a második fehéroroszok nem indultak, ahogy a vb-bronzérmes Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid alkotta magyar egység sem.
Vasárnapra tíz döntő maradt, a versenynap a férfi K-1 500 méteres fináléval vette kezdetét. Az időjárás még mostohábbra váltott, a szél és a hideg mellé megérkezett az eső, még nehezebbé téve a körülményeket a versenyzők számára. Az egyik leglátványosabb versenyszám, amely ugyanakkor valami furcsa döntés értelmében kikerült pár éve az olimpiai programból a fiatal cseh, Josef Dostál győzelmét hozta. A londoni olimpián 3. cseh négyes tagja Milánóban még 2. volt, most viszont a dobogó legfelsőbb fokára állhatott, ráadásul végtelenül magabiztosan verte ellenfeleit. Akik között ott volt a pekingi olimpián 500-on aranyérmes ausztrál Kenny Wallace és a németek klasszisa, Max Hoff is, ám előbbi kénytelen volt megelégedni a 2. míg utóbbi a 3. hellyel. Milánóban amúgy Dombvári Bence nyerte ezt a számot, ám Racicébe nem utazott el, inkább készült Szegedre.
A sprinterek között a Milánóban második Tótka Sándor ezúttal nem indult Racicében, betegség miatt haza kellett utaznia, remélhetőleg a szegedi vk-ig meggyógyul az ifjúsági olimpiai bajnok kiválóságunk. Távollétében a kanadai Mark De Jong nyert, a brit Liam Heath lett a második, míg meglepetésre a svéd Petter Menning bejött harmadikként. A vb-, és Eb-címvédő svéd Petter Öström nem indult, Szegeden vélhetőleg azért már ott lesz, ahogy a milánói győztes vb-harmadik spanyol Craviotto is.
Német sikert hozott a férfi sprinterek K-2-es versenye, a Ronald Rauche, Tom Liebscher kettős a szám rövidségéhez képest nagy előnnyel verte az oroszok olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki címvédő párosát, valamint a franciákat.
A nőknél 200 méteren nem fért kétség ahhoz, hogy az olimpia és a világbajnokság után a milánói vk-n is győztes új-zélandi Lisa Carringtont bárki is le tudja győzni, a futam során csak a második és a harmadik hely sorsa volt kérdéses. Az ezüstérmet végül a lengyel Naja Karolina szerezte meg, míg a dobogó legalsó fokára a kazah Klinova állhatott fel. A párosok versenyében a Marharyta Tsishkevich, Maryna Litvinchuk fehérorosz kettős nyert, megelőzve a Belcher, Cawthorn brit duót és a Kmetova, Kohlová alkotta szlovák egységet. Milánóban, a világkupa-sorozat első állomásán a Szabó Gabriella, Vad Ninetta kettős lett a harmadik, ők Szegeden bizonyíthatnak ismét, Racicében nem indultak.
A női négyesek 500 méteres versenyében nem volt magyar egység, pedig az olimpiai a világbajnoki és az Európa-bajnoki cím is nálunk van. Távollétünkben a lengyelek nyertek, megelőzve meglepetésre a nem túl erősnek tűnő németeket, valamint a fehéroroszokat.
Ami a kenusokat illeti, 500 méteren Mike Róbert Milánóban harmadik volt, Racicében viszont nem indult. Martin Fuksa viszont igen és ha már elindult, akkor nyert is, méghozzá feltűnően magabiztos teljesítménnyel. Az Eb-címvédő nagyon erősnek tűnik, az ellenfeleknek esélyt sem adott. Mikhail Pavlov lett a második, Sergey Yemelyanov pedig a harmadik. A hírek szerint Szegeden 500 méteren Vajda Attila is kipróbálja magát, az időeredményei jó formáról árulkodnak, nagy meccs várható közte és Fuksa között.
A kenus sprinterek versenyét az orosz Shtyl nyerte honfitársa, Andrey Kraitor és a portugál Helder Silva előtt. Milánóban Lantos Ádám lett a harmadik, Szegeden ő is beleszólhat az érmekért folytatott csatába. A párosok 200 méteres versenyében szintén orosz siker született, a két „hegyomlás”, Viktor Melantyev és Andrey Kraitor magabiztosan nyertek a német Nuck, Holtz és a fehérorosz Saladukha, Makhlai páros előtt. A női kenusoknak egy döntőt rendeztek, 200 méter egyesben fehérorosz arany és ezüstérem született, míg a harmadik helyre az oroszok versenyzője jött be.
A nap végén rendezték a férfi párosok 500 méteres számát, ahol ismét egy német kettős győzött, azonban Max Rendschmidt és Marcus Gross minimális előnnyel verte a portugál Pimenta, Silva portugál kettőst, míg a harmadik helyen a fehérorosz Piatrushenka, Makhneu páros végzett. Ebben a számban volt magyar induló is, a fiatal Gacsál Ákos, Ilyés Ákos alkotta duó kilencedikként zárt.
A kenu kettesek 500 méteres versenyében cseh aranyérem született, a Radon, Dvorak kettős mögött a Tomasz Kaczor, Vincent Slominski lengyel kettős lett a második, míg a Robert Nuck, Stefan Holz alkotta német egység a 200 ezüst mellé begyűjtött egy bronzot is.
A női kenu párosok versenyében fehérorosz duplázás történt, míg az oroszok egysége lett a harmadik, míg a maratoni távon az orosz Pavel Petrov lett az első, megelőzve a német Ronald Verch-t és a kanadai Benjamin Russellt.
A női kajakosoknál az 5000 méteres versenyt Teneale Hatton, a szám világbajnoki címvédője nyerte, a cseh Koziskova és a brit Belcher előtt, míg a férfiaknál az ausztrák Kenny Wallace győzött, Max Hoff és René Hotten Poulsen előtt.
A racicei világkupa összességében német dominanciát hozott, a magyar válogatott legnagyobb riválisa szinte minden számban éremre esélyes versenyzőt állított rajthoz és többnyire az indulók hozták is az elvárt eredményt. Szegeden ugyanakkor már jóval nehezebb dolga lesz a német kajakosoknak és kenusoknak, ugyanis Vajda Attiláék a hírek szerint kirobbanó formában vannak, így a mini-világbajnokságként aposztrofált Maty-éri világkupa parázs csatákat hozhat.
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
15/05/2021 13:41
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01