Gyógyultnak minősítették és vírusfertőzése után haza is engedték a kórházból a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnökét
Koronavírus fertőzése után gyógyultnak minősítették és egyhetes kezelés után a kórházból haza is engedték José Perurena Lopézt, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) spanyol elnökét – értesült az SzPress Hírszolgálat. Az olimpiai sportág 75 esztendős vezetője az elmúlt években gyakran fordult meg Magyarországos, legutóbb akkor – február 24-én –, amikor a Farkasréti temetőben utolsó útjára kísérték a 94 esztendősen elhunyt Bonn Ottó sportdiplomatát, az ICF korábbi főtitkárát, a hazai szövetség tiszteletbeli elnökét. A gyászolók között ott volt Perurena is, aki búcsúbeszédében méltatta egykori munkatársa és barátja munkásságát, hangsúlyozva, hogy személyében a sportág nagytudású nagykövetét veszítette el. Ígéretet tett arra, hogy a tokiói olimpián is időt szánnak majd arra, hogy tisztelettel és hálával emlékezzenek meg a magyar szakemberről, aki nélkül az egyetemes kajak-kenusport ma nem lehetne az, ami, ám ezt a fogadalmát a nyári játékok elhalasztása után már csak 2021-ben teljesítheti.
„Aggodalommal értesültünk arról, hogy az ICF elnöke márciusban koronavírus fertőzéssel házi karanténba került, és miután az állapota rosszabbodott, kórházba szállítottak, ahol lélegeztető gépre került – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. – Egészségi állapota szerencsére egy napig sem volt kritikus, az pedig örömöt és megkönnyebbülést jelent a sportág nagy családjának a számára, hogy kezelése után gyógyultnak minősítették és haza is engedték, ahol most a rehabilitáció napjait tölti. Az elmúlt szombaton a legszebb ajándéka bizonyára az lehetett, hogy a 75. születésnapját már a szeretteinek körében ünnepelhette.”
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
TEGNAP 13:41
Mint ismeretes, Európában jelenleg Spanyolországot sújtja a legjobban a koronavírus járvány, ahol a fertőzöttek száma már a 178 ezret közelíti, az elhunytaké pedig a 19 ezret.
Perurenát, aki spanyol színekben az 1968. évi mexikói olimpia kajakversenyeinek résztvevője lehetett, előbb az ICF főtitkárának – Bonn Ottó utódjának – nevezték ki, majd 2008-ban a nemzetközi szövetség elnökének választották meg. A Madridban élő, tavaly decemberig a NOB tagjai közé tartozó sportdiplomata, jelenleg a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) a vezetője is. Ez utóbbi minőségében kellett szembesülnie azzal, hogy a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia új időpontja ütközik a 2021. július 15-27-re tervezett következő Világjátékok terminusával, így az Egyesült Államokbeli Birmingham városa, Alabama állam 200 ezer lakosú települése valószínűleg csak egy évvel később töltheti be a házigazda szerepét.
SzPress Sporthírszolgálat
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01
Kajak-Kenu
Kokaincsempészet miatt életfogytiglan várhat a világbajnok kajakosra
03/04/2021 17:22