Öt érmet nyert a magyar kajak-kenu válogatott a moszkvai világbajnokság első döntős napján. Aranyérmes lett - címvédőként - a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállítású magyar női kajak négyes, ezüstérmet nyert Csipes Tamara 1000 méteren, ugyanezen a távon, csak a párosok versenyében lett bronzérmes a Medveczky-Sarudi egység, szintén harmadik lett Vajda Attila, és a férfi kenu négyesünk is.
Szombaton az 500 és 1000 méteres döntőkkel folytatódott a moszkvai kajak-kenu világbajnokság. A nap első döntőjét a férfi kenusok 500 méteres páros versenyszámában rendezték, ahol Vasbányai Henrik és Mike Róbert képviselte a magyar színeket. Az 1000 méteren vb-címvédőnek számító egység gyengébbik számában az ötödik helyen zárt, az aranyérmet a Korovashkov, Shtyl orosz kettős nyerte, a román és a kubai páros előtt.
Nem kellett sokat várnunk az első magyar aranyra, ugyanis következett a női K-4 500 méteres finálé, ahol címvédőként állt rajthoz a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta alkotta magyar egység. Kozákék semmit sem bíztak a véletlenre, rajt-cél győzelmet arattak, nagy előnnyel verték a mezőnyt. A mieink mögött a lengyelek egysége ért másodikként célba, míg a harmadik helyen a fehéroroszok végeztek. Meglepetésre a németek négyese az Európa-bajnokság után a vb-n sem tudott dobogóra állni, Katrin Wagner-Augustin kiválása óta nem tud ütőképes csapathajót kiállítani Németország.
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01
A férfi kajakosok 1000 méteres versenyében Dombvári Bence nem jutott döntőbe, de a legutóbbi vb-n bronzérmes magyar távollétében is igen erős mezőny gyűlt össze. Az aranyérmet meglepetésre a 9-es pályáról induló cseh Josef Dostál nyerte, megelőzve a bolgár Kirchevet, valamint az elő- és középfutamok során kifejezetten jó formát mutató dán René Poulsent. Az idén a világkupában verhetetlennek bizonyuló Max Hoff világbajnoki címvédőként meglepetésre utolsó lett.

Vajda Attila nem tudta megvédeni a címét, de a dobogóra felállhatott

Fotó: Eurosport

A K-1 1000 méter után újabb „magyar” szám következett, Vajda Attila C-1 1000 méteren próbált meg visszavágni Sebastian Brendelnek, aki idén ahol elindult, ott nyert is. Ezúttal sem volt ez sajnos másképp, ugyanakkor a németnek borzasztóan meg kellett izzadnia. Vajda a rajtot jól kapta el, majd szokás szerint a táv elején inkább a mezőnyben evezett. Az 500-on vb-címvédő brazil Dos Santos nagyon bekezdett, kérdéses volt, hogy bírni fogja-e végig. Mögötte Brendel és az olimpiai harmadik Oldershaw haladtak, ám utóbbi elfáradt és a tavalyi Eb-n duplázó cseh Martin Fuksa vette át a harmadik helyet. Vajda a táv második felében beleerősített, megközelítette Fuksát, ám végül nem tudta megelőzni, negyedik lett. Legalábbis a futam végén még úgy tudtuk. A versenybíróság azonban kizárta a brazil Dos Santost, ugyanis a Brendel ellen vívott csatája utolsó méterein úgy rúgta be a hajóját, hogy beleesett a vízbe, a versenybíróság pedig úgy döntött, nem volt a hajóban, amikor az áthaladt a célvonalon. Márpedig a szabály szerint csak az a versenyző rangsorolható, aki a kenujában van. A győztes tehát Brendel lett, Vajda Attila pedig felléphetett a dobogó harmadik fokára.
Vajda Attila után a Medveczky Erika, Sarudi Aliz alkotta magyar egységnek drukkolhattunk K-2 1000 méteren. A magyar egység kiválóan evezett, harmadikként ért célba, így az Eb-ezüst után egy vb-bronzéremmel gazdagodott. A számot a dánok kettőse nyerte, másodikként a fehéroroszok értek célba.

A Hufnágel-Kökény páros ezúttal nem állhatott dobogóra

Fotó: Eurosport

Ami sikerült Medveczkyéknek, az nem jött össze a Hufnágel, Kökény párosnak. A férfi K-2 1000 méteres versenyszám során a magyar kettős az ötödik helyet szerezte meg, az aranyérmet a szlovák Vlcek, Tarr kettős nyakába akasztották. Másodikként az ausztrálok párosa (Wallace, Tame) ért célba, míg a bronzérmet a szerbek (Tomicevic, Torubarov) nyerték.
A nap utolsó két döntője szerencsére tartogatott még örömteli pillanatokat, hiszen a férfi C-4 1000 méteres versenyében a Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid alkotta egység harmadik lett az oroszok és a fehéroroszok mögött, így megismételte a Duisburgban elért eredményét. A másik érmet Csipes Tamara szerezte, aki 1000 méteren lett második. A Honvéd versenyzője elrontotta a rajtot, komoly hátrányba került az előzetesen is esélyesnek vélt új-zélandi Teneale Hattonnal szemben, ám a táv második felében ledolgozta hátrányát, sőt átvette a vezetést is. Az 5000 méteren vb aranyéremmel rendelkező Hatton azonban tudott a végén még egyet indítani, lehajrázta Csipest így övé lett az aranyérem. Csipes mögött a szerb színekben versenyző Benedek Dalma zárt harmadikként, míg a futam harmadik magyar versenyzője, a brit Simon Rebeka az 5. lett.
A moszkvai világbajnokság utolsó napján az 500 és 1000-es, valamint a 200-as döntőket és a váltót rendezik. Az Eurosporton vasárnap reggel 8 órától kezdődik a közvetítés Moszkvából.
Kajak-Kenu
Kokaincsempészet miatt életfogytiglan várhat a világbajnok kajakosra
03/04/2021 17:22
Kajak-Kenu
Cél az olimpia: izgalmas év vár a világ- és kétszeres Európa-bajnok kajakosunkra
31/03/2021 15:51