Mind a négy magyar egység sikerrel vette középfutamát a moszkvai kajak-kenu világbajnokság pénteki versenynapjának délutánján, ez pedig azt jelenti, hogy a vasárnap délelőtti nyolc 500 és 1000 méteres döntő mindegyikében lesz magyar hajó.
Moszkvában, a kajak-kenu vb helyszínén magyar idő szerint már a délelőtti órákban biztossá vált, hogy a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus, valamint a Dombi Rudolf, Boros Gergely és a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó a délelőtti előfutamból biztosította helyét a döntőben 500 méteren. Ugyanez nem okozott gondot a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású 1000 méteres kajaknégyesnek sem, sőt az olimpiai második egység éppen a londoni játékokon győztes ausztrál négyest verte, amely később hatalmas meglepetésre a középfutamából nem tudta kivívni a döntős szereplés jogát.

Kozák Danuta esélyt sem adott ellenfeleinek, magabiztosan jutott be a döntőbe

Fotó: Eurosport

Kajak-Kenu
Bodonyinak nem sikerült a kvótaszerzés Barnaulban
21/05/2021 10:10
Ezzel nem volt gondja a délelőtti előfutamában is magabiztosan nyerő, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kozák Danutának, aki a női kajakosok 500 méteres versenyében fölényes győzelmet aratott. Az Újpest kiválóságát senki sem tudta megszorítani, a svéd Paldanius sem, ahogy a következő futamok nagyágyúi sem jelenthetnek gondot számára. Kozák az olimpia óta csupán egyszer kapott ki 500 méteren, még tavaly a portugáliai Eb-n egy igencsak irreális pályán. Kozák a döntőben majd többek között a lengyel Wojnarowskával, a német Weberrel, a svéd Paldaniusszal és a 200 méteren vb- és olimpiai bajnok új-zélandi Carringtonnal harcolhat majd az aranyéremért, ám elnézve idei formáját, a csodával lenne határos, ha a fent nevezettek közül bárki le tudná győzni.
Dombvári Bence már nem ekkora favorit a férfi kajakosok 500 méteres versenyében, ám ettől függetlenül a magyar versenyző futamgyőztesként kvalifikálta magát a döntőre. Dombvári 1000 méteren nem jutott be a fináléba, a rövidebbik távon azonban javíthat. Ellenfelekben mondjuk nem lesz hiány, hiszen többek között a kanadaiak olimpiai bajnoka, Adam van Koerverden is ott lesz a mezőnyben, ahogy Kenny Wallace, Marcus Cooper Walz, Max Hoff és René Holten Poulsen is, csupa olyan név, amely bármikor bárhol nyerhet ezen a távon.
Khaut Kristóf, a győriek 19 éves ifjúsági világbajnok kenusa is folytatta remek vb-szereplését, élete első felnőtt világbajnokságán ugyanis kiharcolta a fináléba jutást. Khaut a brazil címvédővel, Dos Santosszal nem bírt, ahogy az Eb-címvédő cseh Martin Fuksával sem, viszont a nagy névnek számító Marcin Grzybowskit megelőzte, így harmadikként egyenes ágon jutott be a döntőbe.
„Tudtam, hogy a brazil és a cseh srác ellen nem lesz esélyem, és tartottam a lengyel fiútól is, őt azonban sikerült megvernem, idén már másodszor. Nagyon örülök, hogy bejutottam a döntőbe, hiszen ez volt a cél"
– nyilatkozott Khaut a futamot követően.

Vasbányaiék címvédőhöz méltó teljesítménnyel jutottak döntőbe

Fotó: Eurosport

Kozákhoz hasonlóan a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kettős is címvédésre készül C-2 1000 méteren, és látva a futamukban nyújtott teljesítményüket, erre jó eséllyel is pályáznak. Ugyanakkor a C-2 1000 méter döntője borzasztóan kiegyensúlyozottnak tűnik, az előzetesen a fináléra esélyesnek vélt egységek egytől egyig bejutottak.
A magyar csapat eddigi teljesítménye kiválónak mondható, a versenyzők eredményeivel Storcz Botond vezetőedző is maximálisan elégedett volt.
„Túl vagyunk az ötszázas és ezres előcsatározásokon, úgy gondolom, mindenki teljesítette, amit vártunk tőle, egyedül Dombvári Bence nem jutott döntőbe a hosszabb távon, de aztán javított ötszázon. Az látszik, hogy hasonlóan hozzánk, az ellenfelek is nagyon felkészültek, kíváncsian várom a döntőket. Aranyesélyeseink szerintem eddig annyit adtak ki magukból, amennyit kellett, van még bennük tartalék. Kellemes meglepetés a férfi kajak négyes teljesítménye, szerintem reális eséllyel pályázik a dobogóra, és szeretném kiemelni a fiatal Khaut Kristófot is, aki berobbant a felnőtt mezőnybe."
A moszkvai vb-n ma délután a 200 méteres előfutamokat rendezik még, szombaton pedig már finálék következnek: délelőtt hét, délután pedig három magyar hajóért lehet majd szorítani. A szombat reggeli döntőket (9:00-10:30) az Eurosport élőben közvetíti.
A moszkvai kajak-kenu vb programja:
ma délután:200 méteres előfutamok 16.30szombat:500 és 1000 méteres döntők 9.00200 méteres középfutamok 12.305000 méteres döntők 14.30vasárnap:500 és 1000 méteres döntők 7.25200 méteres döntők 9.38váltó előfutamok 13.00váltó döntők 15.00
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
15/05/2021 13:41
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01