Valamivel több mint egy hét múlva kezdődik a moszkvai kajak-kenu világbajnokság. A magyar válogatott idén eddig szenzációsan szerepel, hiszen a világkupa-sorozat három állomásán, majd a brandenburgi Európa-bajnokságon, és a szegedi korosztályos világbajnokságon is halmozta az érmeket. Storcz Botond szerint eddig minden várakozást túlteljesített a magyar csapat, és bízik benne, hogy a lendület Moszkvában sem törik meg.
Az idei esztendőben eddig kiemelkedően szerepel a magyar kajak-kenu válogatott, hiszen a mieink ahol elindulnak onnan szekérderéknyi éremmel térnek haza. Így volt ez a világkupa-sorozatban, az Európa-bajnokságon és Storcz Botond vezetőedző reményei szerint így lesz ez a jövő hétvégén kezdődő moszkvai világbajnokságon is.
"A világbajnokságig vezető utunk látványos sikerekkel van kikövezve. A brandenburgi Európa-bajnokságról tizenhárom érmet hoztunk haza, míg Szegeden az utánpótlás világbajnokságon tizenöt érmet lapátoltak össze a versenyzők, és ezek az eredmények jóval túlszárnyalták a várakozásainkat. Bár ezek a számok, ahogyan a tavalyi duisburgi világbajnokság tizenhét érme is, kiugró teljesítményekről tanúskodnak, a lehetőség Moszkvában is adott a jó szereplésre. Lehet nagyot álmodni, mert csapatunk képes megvalósítani ezeket az álmokat, ám én úgy érzem, az esélylatolgatást illetően maradjunk a realitások talaján. Vagyis ismét azt mondom, tíz érem esetén már jól teljesít a magyar válogatott" - beszélt a honi szövetség
óvatos visszafogottsággal a szakember az elvárásokkal kapcsolatban.
Kajak-Kenu
Bodonyinak nem sikerült a kvótaszerzés Barnaulban
21/05/2021 10:10

Vajda Attila címvédőként várhatja a moszkvai világbajnokságot

Fotó: Eurosport

Storcz szerint idén a női kajakosok és a férfi kenusok is bizonyították, hogy a világ legjobbjai jelenleg. Kozák Danutáék nagyon magasra tették a lécet, hiszen Brandenburgban az Európa-bajnokságon olyan teljesítménnyel rukkoltak ki, melyet nagyon nehéz lesz túlszárnyalni Moszkvában. A legutóbbi vb-n, melyet Duisburgban rendeztek a kenusok két olimpiai számban nyertek aranyat (Vajda Attila C-1 1000m, Vasbányai-Mike páros C-2 1000m). A női kajakosok még ezt is túlszárnyalták, hiszen mind a négy olimpiai számban magyar egység végzett az élen. A kapitány szerint a férfi kajakosoknak is fel kell nőniük a feladathoz, hiszen Brandenburgból érem nélkül tértek haza, igaz ennek is volt oka.
"Férfi kajakban volt hiányérzetünk a brandenburgi Európa-bajnokságon, hiszen érem nélkül maradtunk, igaz, a válogatott tagjai nem a megszokott számaikban rajtoltak. Most azonban itt lesz Dombvári Bence, Dudás Miklós és az olimpiai ezüstérmes férfi csapathajó is a négyesben száll vízre, így reményeim szerint a férfi szakág sem marad érem nélkül" - beszélt Storcz a férfi kajakos szakággal kapcsolatos reményeiről.

Kammerer Zoltán Moszkvában ezúttal a négyessel bizonyíthat

Fotó: Eurosport

A Moszkvába utazó csapatba több fiatal is bekerült, a szakember szerint mindez a tudatos építkezésnek is köszönhető.
"Az idén az volt a célunk, hogy minél több fiatalnak versenylehetőséget biztosítsunk, minél több egységet kipróbáljunk a nemzetközi viadalokon. A tavaszi világkupákon sok tehetség jutott szóhoz, és ez mindenképpen a tudatos menedzselés része, de a moszkvai csapatba mindenki a saját érdemeinek megfelelően került be. Természetesen a fiatalok eredménye jó visszajelzés a sportág számára, mutatja, hogy a szakmai építkezés a legjobb ütemben zajlik" - beszélt az utánpótlás-nevelésről Storcz Botond.

Kárász Anna az Eb-n és a korosztályos vb-n is bizonyította tehetségét

Fotó: Eurosport

A kapitány a kiugró sikerek ellenére is két lábbal a földön jár, és nem szeretne már most Rióra és az olimpiára gondolni. Az odáig vezető út elején jár jelen pillanatban a kajak-kenu válogatott és bár az eredmények önmagukért beszélnek, egyelőre az a legfontosabb, hogy a világversenyeken jól szerepeljenek a versenyzőink és minél több olimpiai kvótát szerezzenek majd a jövő évi milánói kvalifikációs vb-n. Addig pedig folytatódhat az éremhalmozás, legközelebb egy hét múlva Moszkvában!
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
15/05/2021 13:41
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01