A délelőtti 200-as döntők után délután az 500-as finálékat és a férfi K-4 1000 méteres versenyszám döntőjét rendezték Brandenburgban, a kajak-kenu Európa-bajnokság helyszínén. A magyar csapat tovább folytatta éremhalmozását, Kozák Danuta begyűjtötte harmadik aranyérmét, a Szabó-Csipes páros nagyot hajrázva megnyerte a női párosok versenyét, míg egy végtelenül taktikus pályával a kenus Lakatos-Takács női kenus páros is Eb-aranyat nyert.
Kozák Danuta ismét bizonyította, hogy nem csak idehaza, de nemzetközi viszonylatban sincs hozzá hasonló klasszis jelen pillanat a női mezőnyben. A két éve gyakorlatilag legyőzhetetlen klasszis harmadik aranyérmét nyerte a brandenburgi Európa-bajnokságon, ezúttal 500 méteren nem talált legyőzőre. Kozák mostani győzelme azt jelenti, hogy ezen a távon jelenleg ő a regnáló olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok. Kozákot az ellenfelek még csak megközelíteni sem tudták, még annak ellenére sem, hogy bevallottan visszavett a tempóból.

A triplázó Kozák ismét legyőzhetetlennek bizonyult

Fotó: Eurosport

Kajak-Kenu
Bodonyinak nem sikerült a kvótaszerzés Barnaulban
21/05/2021 10:10
"Különösen nehéz volt a kétszáz után az ötszázhoz odaállni, mert edzésen ezt külön nem tudtam begyakorolni. Azért volt három órám a regenerálódásra, ez elég volt. A világbajnokságon kicsit szorosabb lesz a program, de
megpróbálok úgy készülni, úgy koncentrálni, hogy ez ne jelentsen problémát" - nyilatkozott az eredményhirdetést
követően Kozák, aki elárulta: tudatosan "lassított" a fél kilométeres táv közepén, s ez a taktika most nyerőnek
bizonyult. - "Remélem, hogy most az alapozó időszak alatt tudok lendületet adni az egész évemnek, és egy igazi
csúcsformát kihozni a világbajnokságra" - tette hozzá.
Kozák mellett a Szabó Gabriella, Csipes Tamara alkotta páros is aranyérmet nyert, Csipes ezzel második győzelmét gyűjtötte be az Európa-bajnokságon, ahogy Szabó Gabriella is. Előbbi K-1 1000 méteren nem talált legyőzőre, míg utóbbi vezérevezősként vezette győzelemre a női négyest. A kajakos hölgyek mellett a női kenus páros is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, a Takács Kincső, Lakatos Zsanett alkotta magyar egység kiváló versenyzést bemutatva nyerte meg a C-2 500 méteres versenyszámot.

Csipes Tamara visszatérése igazán jól sikerült

Fotó: Eurosport

A nap végén rendezték az 5000 méteres versenyszámokat, a női kajakosok között a tavalyi világbajnokságon 1000
méteren aranyérmet szerző Medveczky Erika tudott nyerni, míg a kenusoknál Vajda Attila nagy csatában végül ezüstérmet nyert Sebastian Brendel mögött, de sajnos őt kizárták. A férfi kajakosok 5000 méteres versenyét cikkünk zárásakor nem engedték elrajtolni a viharos időjárás miatt, itt Pauman Dániel képviselte a magyar színeket.
Az utolsó nap krónikájához még hozzátartozik, hogy a férfi kajakosok K-4 1000 méteres fináléjában a Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila alkotta magyar egység minimális hátránnyal a negyedik lett, míg fiatal kenusunk, Szabó Kristóf hetedikként zárt élete első felnőtt világeseményén.
A magyar csapat kiváló Európa-bajnokságot zárt, az előzetes várakozásokat magasan túlszárnyalva 8 arany- és 5 ezüstéremmel az éremtábla élén zárt, olimpiai számokban 5 arany- és 1 ezüstérem lett a termés.
Kajak-Kenu
Sprint-vk, Szeged: Nádas Bence győzelme 500 méteren
15/05/2021 13:41
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01