Szerdán a parakenusok versenyszámával hivatalosan is kezdetét veszi a moszkvai kajak-kenu világbajnokság. A magyar csapat egyik fele, Storcz Botond vezetőedző vezetésével már megérkezett a helyszínre, a csapat többi tagja a ma hajnali órákban indult neki az útnak. Férfi kajakosaink nagy reményekkel várják a vb-t, hiszen eltökélt szándékuk, hogy az érem nélküli Európa-bajnokság után Moszkvában kiköszörüljék a csorbát.
A pár héttel ezelőtti brandenburgi Európa-bajnokságon a női kajakosok mondhatni mindent vittek, hiszen például a négy olimpiai számból négyet megnyertek, igazi éremhalmozást rendeztek. Csak Kozák Danuta egymaga három aranyérmet nyert, ezzel a legeredményesebb versenyzője lett a kontinenstornának. A férfi kajakosok viszont messze elmaradtak a várakozásoktól, hiszen érem nélkül tértek haza. Persze nem elhanyagolható tény, hogy Storcz Botond Brandenburgban nem számolhatott Dudás Miklóssal és Dombvári Bencével sem, a két kajakos hiányát pedig bármelyik válogatott megérezné, arról nem is beszélve, hogy az olimpiai ezüstérmes férfi négyes sem volt ott Brandenburgban. Moszkvában viszont már mind ott lesznek és a formájukat elnézve joggal reménykedhetünk az éremszerzésben.

Dudás Miklós éremért utazik a moszkvai vb-re

Fotó: Eurosport

Kajak-Kenu
Elhunyt a románok négyszeres olimpiai bajnok kenus legendája
05/09/2021 09:45
Az olimpiai hatodik Dudás idén eddig bomba formában evez, a világkupán és a szegedi ifjúsági világbajnokságon sem talált legyőzőre. Dombvári szintén remekül kezdte a szezont, ugyanakkor betegség is hátráltatta, ennek következményeként az első válogatón és a szegedi világkupán sem tudta megmutatni valós tudását. A fiatal kajakos tavaly bronzérmet nyert Duisburgban a király kategóriában (K-1 1000m) pár hete pedig a szegedi ifi vb-n jelezte, hogy a betegséggel teli időszakot maga mögött hagyta, és nem is maradt el a várt aranyérem.
Ami a férfi négyest illeti, míg Brandenburgban a Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila összetételű egység versenyzett, addig Moszkvában az olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta négyes harcol majd az érmekért. Ellenfelekben nem lesz hiány, hiszen a lengyelek, a szlovákok, az ausztrálok és persze a németek mind ott lesznek, szintén érmes reményekkel. Kammererék amúgy London óta „csak” egy Európa-bajnoki bronzérmet nyertek, egy éve Duisburgban épphogy lemaradtak a világbajnoki dobogóról.
Új egységként először méretteti meg magát világeseményen a Hufnágel Tibor, Kökény Roland páros. Kökény a legutóbbi vb-n még azzal a Dombi Rudolffal indult - és zártak harmadikként -, akivel Londonban olimpiai bajnoki címet nyert. Dombi és Kökény útjai azóta elváltak, utóbbi viszont kiváló párra talált Hufnágelben. Az új egység megnyerte a válogatót, többek között Dombiékat legyőzve, és valós eséllyel szállhat harcba az érmekért Moszkvában.
„Nincs bennem félelem és nem nyom agyon a teher sem, mert jó kezekben vagyok – magyarázta Hufnágel Tibor. - Jó visszajelzéseket kapok az edzőmtől és a páromtól, Kökény Rolandtól, így bízom benne, hogy sikerül egy dobogós eredményt megcsípnünk"
– mondta az MKKSZ honlapjának a fiatal versenyző, aki két hete, a szegedi utánpótlás világbajnokságon bizonyította, hogy remek formában van, miután Ceiner Benjámin párjaként aranyérmet szerzett.
Ami pedig a csapat többi tagját illeti:
K-2 200 méteren Molnár Péter és Bán Kristóf a dobogót tűzte ki célul, és jó eredmény remélhető a K-2 500 méteren rajtoló Dombi Rudolf, Boros Gergely duótól is, míg a váltóban a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Hérics Dávid, Nádas Bence kvartettnek szintén jó esélye van az éremszerzésre.
A brandenburgi Európa-bajnokságon a magyar válogatott nyolc arany- és öt ezüstéremmel zárt, ezzel megnyerte a nemzetek közti versenyt. Duisburgban a legutóbbi világbajnokságon összesen hét arany-, öt ezüst-, és öt bronzérem volt a termés. A mieink 17 érmet nyertek összesen, ennyit egy ország versenyzői sem tudtak összelapátolni. Ami a férfi kajakosokat illeti, Duisburgban a Dombi-Kökény páros, valamint a Dudás, Tótka, Molnár, Hérics alkotta váltó révén egy-egy bronzérmet tett hozzá a szakág az éremgyűjteményhez.
A moszkvai kajak-kenu világbajnokságról az Eurosport és az Eurosport 2 péntektől vasárnapig folyamatosan élőben számol be.
Tokyo 2020
Kozák: "Sok szenvedés és keserűség árán, de végül sikerült, ennek pedig nagyon örülök"
07/08/2021 06:50
Tokyo 2020
Csipes: "Rengeteg munkám van ebben, főleg amióta a kislányom megszületett"
05/08/2021 06:30