A hétvégén Szegeden zárult a kajak-kenusok világkupa idénye. Természetesen nincs megállás, hiszen idehaza két hét múlva már válogatókat rendeznek a Maty-éren, ám egy kis elemzésre azért mindig van idő. Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szakmai igazgatója szerint a műhelyekben végzett munka jó irányba halad, ezt jól mutatja versenyzőinknek világkupa-sorozatban mutatott éremhalmozása.
Csabai Edvin az MKKSZ hivatalos oldalán értékelte a magyar válogatott szereplését a világkupa-sorozatban. A magyar válogatott hosszú idő után a vk-sorozat mindhárom állomásán részt vett, Milánóban egy merőben megfiatalított csapattal végzett az éremtáblázat élén, Racicében egy kisebb létszámú, ám még fiatalabb válogatott állt helyt, míg Szegeden már szinte az összes „nagyágyú” vízre szállt, melynek meg is lett az eredménye, a mieink összesen 20 éremmel zárták a Maty-éri eseményt. Csabai Edvin szerint fontos volt komolyan venni a vk-sorozatot, hiszen a riválisok is készültek rá, a németek például Milánóban és Racicében válogatókat rendeztek.
„Látni kell, hogy a komoly kajak-kenus nemzetek mindhárom világkupán részt vesznek. A legtöbb számban világbajnoki mezőny gyűlt össze a világkupákon. Az edzettséget szerintem ma már nem lehet kizárólag a tréningeken megszerezni, a versenyrutin és a mentális felkészülés legalább annyira fontos, mint az edzéseken elvégzett munka. Úgy gondolom, hogy a világkupákon részt kell venni, ha elkövetünk hibákat, akkor azokból tanulni kell, és ki kell javítani őket. Sokkal jobb, ha egy világkupán derülnek ki a hiányosságaink és nem a világbajnokságon” – kezdte értékelését a szakmai igazgató.
Kajak-Kenu
Kokaincsempészet miatt életfogytiglan várhat a világbajnok kajakosra
03/04/2021 17:22
Csabai szerint az eredmények azt mutatják, hogy a honi egyesületi műhelyekben végzett munka jó irányba halad.

Farkasdi Ramóna és Nagy Flóra a K-2 1000 méteren aratott győzelme után

Fotó: Eurosport

„Nagyon örülök a rengeteg éremnek, valamint annak is, hogy a csapatnak sikerült kiszolgálnia a szurkolóit hazai pályán, Szegeden. Visszajelzéseket kaptunk, az elért sikerek pedig sok erőt adhatnak a folytatáshoz. Húzós nyarunk lesz, ezért nem állunk meg, folytatjuk a felkészülést a legfontosabb világversenyekre” – hívta fel a figyelmet Csabai arra, hogy a szezon igazából még csak most kezdődik legjobbjaink számára.
Ami a vk-sorozatot illeti, a magyar válogatott Milánóban annak ellenére végzett az éremtábla élén, hogy egy megfiatalított kerettel utazott ki. Dombvári Bencéék teljesítménye azonban valóban jól mutatja, hogy utánpótlás terén nagyon jól állunk. Racicében szintén a fiatalok kaptak bizonyítási lehetőséget, igaz ott azért a kiugró eredmények elmaradtak.
„Racicében egy kifejezetten szűk kerettel vettünk részt, ráadásul szinte kizárólag olyan versenyzők utaztak ki, akiknek még nincs jelentős eredményük a felnőttek között. Sok ország volt ott nagy csapattal, komoly egységekkel, de a mi 19-20 éves sportolóinknak így is összejött a tisztes helytállás, versenyképesek voltak a legnagyobbak között is” – dicsérte a fiatalokat az egykori kiváló kenus.
A világkupa zárására Szegeden került sor, a Maty-éri eseményre 54 ország versenyzője nevezett, a mezőny szinte megegyezett egy világbajnokság mezőnyével. A magyar válogatott erődemonstrációt tartott, 20 éremmel zárt, olimpiai számokban 4 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérem volt a mieink mérlege.

Vasbányai Henrik és Mike Róbert a C-2 1000 méteres döntőben Szegeden

Fotó: Eurosport

„Elsősorban azokat kell dicsérni, akik annyira stabilan és magas szinten tudnak versenyezni, hogy győztek a tavalyi világbajnokságon és most a világkupán is. Ilyen Kozák Danuta, a Vasbányai, Mike páros és a női négyes is. Az utóbbi annak ellenére tudott megint nyerni, hogy ebben az összeállításban még nem versenyeztek és nem is edzettek együtt a lányok. Dudás Miklós pedig eddig is nagyon gyors volt, de a mostani teljesítményével egy új szintre lépett, éremesélyesként szállhat vízre bármilyen világversenyen. Vajda Attila második helye is nagyon ígéretes C-1 1000 méteren, ők Brendellel együtt magasan kiemelkednek a mezőnyből, most a német volt a gyorsabb, reméljük, hogy Attila idén is a világbajnokságon fog neki visszavágni. A férfi kajak négyest is dicséret illeti, 2 évvel az olimpiai ezüst után is toppon vannak, helyük van a legjobbak között. A kajak párosaink területén sincs probléma, a Dombi, Kökény duó nagyot harcolt és alig maradt le a dobogóról 1000 méteren, 500-on pedig Dombi Rudolf biztató volt Boros Gergely partnereként is. Nagyon kellemes meglepetés Khaut Kristóf produkciója, hatalmas dolog 19 évesen dobogós helyen végezni a C-1-es mezőnyben. Örülnék neki, ha a női kajakos élversenyzők, vagyis a női négyes tagjai mögött a fiatalok kicsit többet mutatnának magukból, nekik az olimpiai számokban bátrabban kell versenyezniük, viszont az nagyon tetszett, hogy a női kenusok ennyire eredményesek tudtak lenni. Igazán elégedettek lehetünk a parakenusok 6 érmével, eleve hatalmas dolog, hogy már ők is versenyezhettek a világkupán” – értékelte a szegedi vk-t az MKKSZ honlapján Csabai Edvin.
A magyar válogatott tagjai nem dőlhetnek hátra, hiszen két hét múlva Szegeden rendezik az első válogatót, amely a hazai mezőnyt ismerve bőven felér egy világkupa-versennyel.
Kajak-Kenu
Cél az olimpia: izgalmas év vár a világ- és kétszeres Európa-bajnok kajakosunkra
31/03/2021 15:51
Kajak-Kenu
Nem indul Tokióban az olimpiai ezüstérmes kajakozó
31/03/2021 15:17