A magyar csapat idei szerepléséhez méltó helyszínen, a Városligetben került sor a Magyar Kajak-kenu Szövetség idei évzáró (évértékelő) sajtótájékoztatójára. Az esemény persze nem csak az idei év összegzéséről és a szépen lassan körvonalazódó riói tervekről szólt, de egyéb kajakos témák is szóba kerültek. Egy újságírói kérdésre válaszolva az MKKSZ elnöke, Baráth Etele a napokban kirobbant ausztrál dopping-ügyről is kifejtette véleményét.
Néhány napja derült ki, hogy a londoni olimpián aranyérmet szerző ausztrál kajak négyes vezérevezőse,
Tate Smith
fennakadt a doppingvizsgálaton. Az eset azért is érdekes, mert a mintát egy idei szolnoki edzőtáborban vették le a kajakostól, ráadásul az ausztrálok mögött Londonban a
Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
összeállítású magyar hajó lett ezüstérmes. A szabályok értelmében - London esetében nyolc évig, Szocsira már 10 évre nőtt a "türelmi idő" - van lehetőség a minták utólagos újraellenőrzésére - ezért került be a köztudatba az esetleges újabb magyar arannyal kecsegtető ügy.
"A Magyar Kajak-kenu Szövetség továbbra is szeretné távol tartani magát mindenféle spekulációtól, miszerint azon mesterkedik, hogy a nevezett sportoló londoni mintáját újabb vizsgálatnak vessék alá. Azt gondolom, a mi versenyzőink a tisztességes körülmények között megszerzett ezüstéremmel is nagyon elégedettek" - nyilatkozta diplomatikusan és roppant szimpatikusan a magyar szövetség első embere, egyértelművé téve ezzel, hogy a mi részünkről biztosan nem lesz folytatása az ügynek. Ha van olyan sportág Magyarországon, amely megengedheti magának az ilyen szintű nagyvonalúságot (mégiscsak egy reménybeli olimpiai aranyérem esélye csillant fel rövid időre), akkor az egyértelműen a kajak-kenu. Versenyzőink így is három aranyérmet hoztak haza Londonból - és ahogy az idei eredmények is előrevetítik - vélhetően Rióból sem üres kézzel jönnek majd haza lányaink-fiaink.
Tokyo 2020
A már meglévő 13 olimpiai kvótához gyűjtene még párat a magyar csapat
22/04/2021 13:01
Más kérdés, hogy a 2012-es ausztrál minta újraelemzése amúgy sem biztos, hogy lehetséges, mert az MNO információi szerint a londoni versenyt követően a dobogón végzett tizenkét kajakos közül egyedül Pauman Dánielt vitték el doppingvizsgálatra. Így pedig a nemzetközi szövetség (ICF), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, de még a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) sem kérhetné Tate Smith akkori vizeletmintájának újraelemzését...
Kajak-Kenu
Kokaincsempészet miatt életfogytiglan várhat a világbajnok kajakosra
03/04/2021 17:22
Kajak-Kenu
Cél az olimpia: izgalmas év vár a világ- és kétszeres Európa-bajnok kajakosunkra
31/03/2021 15:51