A 21. század egyik „újítása volt a szabadtéri jégkorong. Az évszázad első évtizedében több sorozat is született a tengerentúlon, amelyek közül minden bizonnyal a legnépszerűbb az NHL Winter Classic. A minden évben január 1-jén megrendezett gálameccs, ugyanakkor a szabadtéri eredet megünneplése is.

„Azzá lett a Winter Classic az NHL-nek, ami július 4. az MLB vagy ami a Hálaadás napja az NFL számára” – írta Dan Shaughnessy a Sports Illustratedben még 2009-ben, ahová akár még az NBA speciális karácsonyi meccseit is oda lehetne tenni. A lényeg azonban mégis az, hogy 2008 óta különleges helye van egy meccsnek minden évben. A szabadban. Általában valamelyik NFL vagy MLB stadionban, valamelyik résztvevő otthonában. Az idei helyszín a Target FIield Minneapolisban, a Minnesota Twins baseball csapatának stadionja, ahol ezúttal a város hokicsapata, a Wild a házigazda. Az ellenfél pedig a St. Louis Blues.

A legutóbbi Winter Classic 2020 januárjában a Cotton Bowl futballstadionban, Dallasban

Fotó: AFP

NHL
Az NHL szívesen látná az oroszokat a 2024-es világkupán
21/09/2022 - 12:03
Mivel a szabadtéri helyszín lényege a minél több néző, ezért fontos, hogy prosperáló, népszerű csapatok játsszák az adott év kitüntetett meccsét. A Blues a nyugati konferencia 2., a Wild a 4. helyén áll. Népszerűségből egyébként sincs hiány, a Blues 2019-ben nyerte meg a Stanley-kupát, a Wild ezzel még adós. Igaz, az egyik legfiatalabb franchise a jelenlegi minnesotai. A korábbi csapat, az 1993-ban Las Vegasba költöző North Starshelyén alakult új formáció 2000-ben lépett jégre először. Először vesznek részt a Winter Classicon, ellenfelük viszont 2017 után másodszor.

Rövid, de patinás múlt

Rövid múltja van egyelőre a Winter Classicnak is, mégis kultikussá vált rövid időn belül. A John Miller NBC elnökhelyettes fejében motoszkáló ötlet 2008. január 1-jén öltött testet először, természetesen a tévétársaság és az NHL közös projektjeként. Az első meccset a Buffalo Sabres és a Pittsburgh Penguins játszotta a New-York-i Ralph Wilson Stadiumban több, mint 70 000 néző előtt. A különleges mérkőzés és a közvetítés instant klasszikussá vált. A Detroit Red Wings és a Chicago Blackhawks két, a korszakban való népszerű csapat egy népszerű TV-s produkcióban egy csodálatos baseball stadionban, a chicagói Wrigley Fielden. Nyilván több sem kellett ahhoz, hogy az amerikai jégkorong-közvetítés 33 évet nem látott csúcsot döntsön meg. Ezt két év múlva még egy kicsit sikerült megfejelni.
Népszerűségét tovább növelte, hogy az HBO 2010-ben bejelentette: négyrészes dokumentumfilm-sorozatot készít az eseményről. A 24/7: Roadtothe NHL Winter Classic teljes bejárást kapott mindkét csapathoz, így egy rendkívüli élményt adott a nézőknek. Ezt a sorozatot aztán még kétszer megismételték, a 2012-es és a 2014-es meccsről is elkészült egy-egy sorozat.
A Blackhawks egyébként a sorozat legnépszerűbb és egyben legsikertelenebb csapata. Ők az egyetlen, akik négy alkalommal is részt vettek, de egyszer sem nyertek. A másik vége a New York Rangers és a Washington Capitals sikere. Mindkét csapat eddig kétszer vett részt, és mindkét alkalommal győzni tudott. Ugyanakkor a Detroit Red Wings is nagy győztese a sorozatnak. Ők voltak a korábbi, fent már említett tévés csúcsot döntő meccs egyik résztvevője, de ugyanúgy a helyszíni rekord is az övéké.

Az említett 2014-es találkozón 105 491 néző tekintette meg a helyszínen, a Mitchigan Stadiumban a Toronto Maple Leafs elleni vereségüket.

Egy meccs mínusz a bajnokságban, de óriási nagy haszon népszerűségben.

Nincs rossz idő, csak rossz felszerelés

Koronavírus-járvány idején és várható negatív hőmérsékleti rekord mellett ennyi néző biztosan nem lesz jelen a 2022-es találkozón. 38 000 nézőt várnak, ennyire kevesen csak 2010-ben, a Fenway Parkban voltak kíváncsiak. Az idei évben azonban leginkább azt kell megünnepelni, hogy meg lehet tartani a meccset. Eddig összesen két alkalommal maradt el a Winter Classic: 2013-ban az NHL sztrájk miatt, illetve tavaly, amikor a járvány tett keresztbe. Ami persze idén sem kíméli a Ligát, a karácsony előtti és utáni napokban például majdnem minden meccset el kellett halasztani. Ráadásul ezt a szünetet az olimpia időszakára tartogatták a szervezők. Részben ennek is áldozatául esnek a játékok, így lesz NHL játékosok nélküli az idei torna.
A másik hátráltató tényező az időjárás. Az Egyesült Államok nagy földrajzi kiterjedése miatt nem ritka az enyhe hőmérsékletben megrendezett meccs, különösen, ha valamelyik déli állam a házigazda. Minneapolisban azonban rendkívül hideg várható szombat este, szinte garantált a negatív hőmérséklet, az előrejelzések -2 és -15 °C közé teszik a várható hőmérsékletet a meccs idejére.
„Felveszel egy sapkát a sisak alá, utána már minél hidegebb, annál jobb. Ha elkezdődik a meccs, észre sem veszed, milyen hideg van” nyilatkozta az NHL hivatalos oldalán Keith Jones. A Liga korábbi játékosa szülővárosában, a kanadai Brantfordban maga is játszott szabadtéri hokit, tudja miről beszél. „Azt hiszem, a játékosok ezt kizárják. Nyilván mindenki másnak, aki a meccset nézi, ez fontos kérdés, de a fiúk a jégen, ők nem hiszem, hogy ebből túl sokat éreznek.”
Hasonlóan szólt a hazaiak játékosa,Kirill Kaprizov is. A Wild sztárja Szibériában nőtt fel, így nem ijed meg a fagyos hőmérséklettől, amely éppen szombaton érkezik a városba. Játszott ő már hazájában is szabadtéri meccsen, ahol -20 °C volt, amikor bedobták a korongot – állítja a város hírportálja.
Jégkorong
Győzelemmel kezdett a Fehérvár az osztrák ligában
16/09/2022 - 20:14
Jégkorong
Nagyot fordult a világ tavalyhoz képest: történelmi DEAC győzelem a Szuperkupában
11/09/2022 - 17:53