Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába tart szünetet az NHL, a legnagyobb sztárok lehet mégsem utaznak az olimpiára

Szegedi Kristóf

Frissítve 18/12/2021 - 17:09 GMT+1

Egyre bizonytalanabb a helyzet az NHL-játékosok olimpiai szereplését illetően, ugyanis a szervezőbizottság részéről kiadott ajánlások szerint akár öt hét karantén is várhat Kínában a covidos játékosokra.

Scott Niedermayer és Joe Pavelski (Fotó: VCG)

Fotó: Other Agency

Biztos fizetés vagy kockázatos olimpiai szereplés? Az NHL az ötkarikás játékok kedvéért szünetet tart február nagy részében, most mégis elképzelhető, hogy otthon maradnak a legnagyobb sztárok, mert nem vállalják az utazással járó kockázatokat.

A koronavírus-járvány okozta veszélyek mind a mai napig hatással vannak a globális sportra, újra lehet hallani elhalasztott mérkőzésekről és versenyekről. A nyári olimpiát szigorú intézkedések és zárt kapuk mögött végül sikerült megrendezni, a téli játékok körül talán most még kevesebb a bizonytalanság és korlátozott számban nézők is lehetnek, de ahogy látjuk szinte napról-napra változnak a kilátások. Fertőzés szempontjából a csapatsportágak több veszéllyel járnak, mivel a kontaktok fokozott és az előző időszakban számos sporteseményt láthattunk, ahol egy játékos pozitív tesztje a teljes csapat karanténba vonulását vonta maga után. A téli olimpia szemszögéből egyértelműen a jégkorong a kritikus sportág, ráadásul rengeteg játékos a torna alatt szünetet tartó NHL-ből érkezik, ahol rettentően várják is őket vissza csapatukhoz.
A legfrissebb hírek szerint viszont a pekingi szervező bizottság megküldte az országok számára a COVID-protokollra vonatkozó ajánlásokat, ami egyelőre inkább kérdéseket vet fel, mintsem válaszokat adna az egyre növekvő bizonytalan szituációra. Az amerikai jégkorong szövetség vezérigazgatója, Pat Kelleher megszólalt az ügyben, de érezhetően nem szeretné felbőszíteni a kedélyeket:
"Természetesen bízunk benne, hogy minden tökéletesen fog működni, mire Pekingbe érkezünk, de még biztosan sok feladat áll a szervezők előtt. Az a gond, hogy még most is sok puzzle darab hiányzik és folyamatosan változnak a dolgok. Kétoldalú kommunikációra van szükség és válaszokat kell találnunk annak érdekében, hogy minden NHL-csapat nyugodt szívvel küldhesse a játékosait az olimpiára. A karanténszabályok még nincsenek véglegesítve, dolgozunk ennek a kidolgozásán is.”
A Toronto Star szerint azonban igenis vannak konkrétumok, miszerint egy pozitív tesztet követően, ha egy játékos nem tud 24 órán belül két negatív mintát felmutatni, akkor akár öthetes karanténba is kerülhet. A kanadai jégkorong-válogatott potenciális olimpiai kerettagjai rögtön aggodalmuknak adtak hangot a híreket illetően, mivel a Kínában ragadásnak pénzügyi és személyes vonzatai is bőven lehetnek.
„Bele se merek gondolni a 3-5 hetes karantén gondolatába. Nyilvánvalóan minden sportoló megszakad azért, hogy részt vehessen a világ legnagyobb sporteseményén, de most olyan világot élünk, amikor pontosan ismernünk kell a szabályokat és a megoldási alternatívákat. Amíg ez a téma nincs lezárva, addig nem tudok megnyugtató választ adni a szereplésemmel kapcsolatban” – mondta Patrice Bergeron a Boston Bruins centere.
„Négy gyermekem van, akik három és félévesek sincsenek, így elképzelni sem merem, mi történne, ha öt hétre elzárnának a családomtól” – nyilatkozta Alex Pietrangelo.
Alex Pietrangelo, a Vegas Golden Knights védője
Bergeron finoman, de arra próbált rávilágítani, hogy azon NHL játékosok, akik az olimpia alatt betegednek meg és rekednek emiatt Kínában, azok elesnek az NHL-ben kapott fizetésüktől a következő időszakban. Innentől pedig kétszer is meggondolja majd egy sztárjátékos, mennyire éri meg kiutazni az ötkarikás játékokra. Ami talán mégis enyhítheti ezt a problémát, hogy az Nemzetközi Jégkorong Szövetség fenntart egy 5 millió dolláros alapot azon sportolók számára, akiket negatívan érintene pénzügyileg egy ilyen szituációt, ezzel is ösztönözve őket a részvételre.
Sokatmondó, hogy az amerikai jégkorong szövetség már B terven is dolgozik, ami nem más, mint az AHL, az NCAA és az európai ligákban szereplő játékosok összeverbuválása a válogatottba. A helyzet kicsit hasonlítana ahhoz, mint amikor az NHL nem állt le világesemények alatt és nyilvánvalóan ez meg is látszana a Team USA teljesítményén most is. A válogatott élére frissen kinevezett mendzser Bill Guerin azonban leszögezte, hogy mindenképpen az A terven dolgoznak és Pekingbe a legerősebb kerettel szeretnének elutazni. A végső döntés viszont a játékosoké lesz, ezért elsősorban őket kell meggyőzni arról, hogy megéri kiutazni az olimpiára.
Már ha egyáltalán lesz kinek utaznia Pekingbe, jelenleg ugyanis Észak-Amerikában sem túl rózsás a helyzet, erre a hétre már összesen 9 mérkőzést kellett halasztani COVID érintettségek miatt és ez még csak a kezdet lehet. Talán a legrosszabbul a Calgary Flames járt, ahol 9 játékos, köztük Noah Hanifin, Milan Lucicot és Sean Monahan is karanténba került kedden és az edzői stábból is kiesett három ember. Nincs jobb helyzetben a Vancouver Canucks és a Carolina Hurricanes sem. A két csapat vasánap mérkőzött meg Kanadában és a Carolina két játékosa pozitív teszt miatt Vancouverben ragadt. A klub edzője Rob Brind’Amour sajnálatát fejezte ki és egy kicsit oda is szúrt a szabályalkotóknak.
picture

Rob Brind’Amour a Carolina Hurricanes vezetőedzője

Fotó: AP

„Egyikük sem beteg, mégis megfizetik az árát ennek. Egyszerűen ottragadtak és nem utazhattak velünk vissza. Ez iszonyatosan frusztráló főleg úgy, hogy útközben történt ez velünk, miközben egyik országból a másikba utazunk és a törvények különbözőek.”
A nyilatkozatot követően pedig jött a bejelentés, hogy a kanadai csapat következő 5 meccsét halasztani fogják. Az ügy másik érintettje pedig a Canucks, itt biztonsági okok miatt négy sportolót szintén karanténba kellett helyezni. Volt, aki már az edzésre sem ment el és volt olyan, akit mérkőzés közben kellett kiszedni a játékból. Ezen kívül is vannak klubok, ahol 1-2 játékos vagy vezetőedző érintett, így csak ebben a szezonban már körülbelül 130-an kényszerültek kisebb-nagyobb kihagyásra az NHL-ben. Korábban pedig írtunk róla, hogy egy hiányzó már biztosan lesz, ugyanis a svéd válogatott kapusa Robin Lehner mentális okokra hivatkozva nem fog elutazni Pekingbe. Lehner attól fél, hogy nem tudna megbirkózni a pozitív teszt okozta stresszhelyzettel.
Nagyon bizonytalan a helyzet tehát és a mindig rejtélyesen fogalmazó kínai sajtóorgánumok sem segítik a tisztánlátást. Mindazonáltal, amennyiben nem születnek kristálytiszta biztonsági előírások az utazást és a játékokon való részvételt illetően, beleértve a fertőzés okozta következményeket is, könnyen elképzelhető, hogy hiába áll le az olimpia idejére az NHL, mégsem fogjuk az olimpián látni a világ legjobb jégkorongozóit. Reméljük nem lesz így!
Forrás: ESPN.com, NHL.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés