Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Erő velük van! – 1/1 draft-kiválasztottat is csatasorba állít az aranyra hajtó Kanada

Nánási Antal

Frissítve 10/02/2022 - 11:59 GMT+1

A téli olimpiák programján kevés hagyományos csapatsportág szerepel, annál több egyéni szám váltófutama, csapatversenye. Épp ezért, a népszerűséggel egyébként is jól álló jégkorongra különösen is kiemelt figyelem hárul a mindenkori téli olimpiákon, ez alól pedig Peking sem képez kivételt.

Owen Power

Fotó: AFP

Minden olimpiának, legyen az akár téli, akár nyári, vannak slágersportágai.
Igaz ez az állítás még akkor is, ha Phjongcshang után zsinórban másodszor hiányoznak a játékokról a világ legjobb bajnokságának ászai. Ettől függetlenül az olimpia férfi jégkorongtornájának mezőnye így is hemzseg a KHL-sztároktól, valamint olyan játékosok tömkelegétől, akiknek van NHL-tapasztalata. Az olimpiát legutóbb 2014-ben Szocsiban nyerő Kanada ráadásul azt a bravúrt is elmondhatja magáról, hogy keretében tudhatja az NHL pillanatnyilag legnagyobb értékre taksált fiatal játékosát.
Owen Powerről van szó, akit az amerikai major sportokban hagyományos játékosbörzén, azaz a drafton választott ki a Buffalo Sabres csapata 2021 nyarán. Power ráadásként azt is elmondhatja magáról, hogy a létező legnagyobb kitüntetést jelentő első kör első kiválasztottjaként kelt el a játékjoga, ő lett tehát az 1/1. A gólerős védő azonban egyelőre még nem csatlakozott a Sabres-hoz, egy évet még inkább maradt a Michigani Egyetemen, hogy befejezhesse sportmenedzsment tanulmányait, valamint, hogy tovább játsszon az ottani NCAA-csapatban. Ennek köszönhetően lehet most ott az olimpián, a korábbi megállapodással ellentétben ugyanis az NHL-játékosok mégsem vesznek részt az olimpián, Kanadának így más ligákból kellett összeverbuválnia a keretét alkotó játékosokat. Owen Power közel sem számít új arcnak a juharlevelesek körében, tevékeny tagja volt ugyanis a 2021-ben világbajnoki címet szerző válogatottnak. 19 évesen így elmondhatja magáról, hogy már felnőtt világbajnok, draft 1/1 kiválasztott, és most már olimpikon is. Nem rossz pedigré ennyi évesen.
picture

Xavier Bourgault és Owen Power

Fotó: AFP

“Úgy gondolom, hogy az olimpián játszani valami egészen különleges élmény lesz. Persze, minden alkalom egyedi, amikor az országodat képviselheted, de az olimpia mégiscsak kiemelkedik minden esemény közül.”
A fiatal védő, nevének jelentésével összecsengve, a benne rejlő erőt és potenciált, kiegészülve az egy évvel ezelőtti viágbajnokságon gyűjtött nemzetközi tapasztalattal, most a válogatottnál kamatoztathatja. Szükség is lesz minden egyéni- és csapat képességre, hiszen az NHL visszavonulója után alig két hónappal a játékok előtt kellett teljesen újragondolni a kanadai jégkorong-válogatott olimpiai terveit.
“Vannak hasonlóságok a vb-felkészüléssel, de azért ez most más helyzet. Teljesen más a keret. A legfőbb kihívás, ami előttünk áll, hogy csapattá formálódjunk és összeszokjunk. Ha ebben sikeresek leszünk, akkor jó tornánk lehet.”
picture

Owen Power

Fotó: AFP

Owen Power egyébként fiatal kora ellenére már elég sokféle sportágat űzött, ami nem meglepő, hiszen egész családja igencsak sportos beállítottságú. A Power család az Ontario államban található Mississauga városából származik, itt nőtt fel az újdonsült olimpikon szüleivel, valamint két testvérével. Szülei kezdettől fogva arra bíztatták, hogy minél több sportágat próbáljon ki, a sokszínűség pedig később a javára vált. Az évszakokhoz igazított sportág-fókuszról így mesélt:
“Gyerekkoromban a hoki amolyan fő sportágnak számított az életemben télen, nyáron viszont általában lacrosse-oztam a suliban, kosaraztam vagy épp röplabdáztam. Tulajdonképpen mindent csináltam, amire lehetőségem és alkalmam nyílt.”
A sport polihisztorának címére is joggal pályázó fiatalember végül a jégkorong mellett tette le a voksát, szezonális elfoglaltságból hivatássá minősítve a Kanadában valóságos intézményként számontartott sportágat. Hogy ez mennyire jó döntés volt a részéről, arra vonatkozóan úgy hisszük kellő bizonyítékkal szolgálnak az írásunk elején közölt eredmények, címek. Habár nincs kódolva, hogy egy 1/1-ként kiválasztot játékosból közép- és hosszútávon az NHL legjobbja lesz, esély mégiscsak több mutatkozik rá, mintha csak a sokadik kör “kitudjahanyadik” helyén, csereügyletek sokaságának farvizén kötött volna kis valamelyik franchise-nál.

Kanada számára csütörtökön kezdődik meg az olimpia, amikor is Powerék a Phjongcshangban egészen a döntőig menetelő, végül ezüstérmet szerző Németországgal csapnak össze. A mérkőzést 14:30-as kezdettel élőben közvetítjük az Eurosport 1-en.
Forrás: olympics.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés