A szokásosnál valamivel hosszabb válogatott szünet miatt sokan féltették az osztrák jégkorongligában játszó Hydro Fehérvár AV19 csapatát, de a rövid felkészülés ellenére a mutatott játék eddig pazar.

Nagyszerűen kezdte a szezont a Hydro Fehérvár AV19 csapata, ugyanis 10 fordulót követően a második helyen állnak a fehérváriak az osztrák jégkorong bajnokságban. Igaz, a 14 csapatosra felduzzasztott liga alapszakasza alig kezdődött meg, mégis érdemes egy pillanatra megállni és röviden összegezni a Volán szezonkezdetét.
Kezdjük a nyers tényekkel. Három mérkőzéssel az 1. forduló vége előtt a Fehérvár 7 győzelemmel és 3 vereséggel áll, mindez a tabella második helyét jelenti és csak kettő pont a lemaradás a HK Olimpija mögött. Az első fordulók után többször is a tabella első helyén találhattuk a magyar csapatot, de a legutóbbi játéknapon a Bolzanotól elszenvedett vereséget követően előztek a szlovénok. A jó rajt persze valahol várható is volt, ugyanis mind anyagilag, mind a keret tekintetében erősödött a Volán és a stabilitás kezdi meghozni a gyümölcsét.
Jégkorong
Egyszerre áldás és botrány csapatának az NHL megabüntetését jövő héten letöltő fenegyereke
TEGNAP 16:53
Kapus poszton hagyományosan erős lábakon áll a Fehérvár, de a szokásosnál hosszabb szezon sikeres teljesitésének alapja az lehet, mely csapatok rendelkeznek több jó kapussal is. Kornakker Dániel mellé erre a szezonra érkezett a finn és svájci ligákban egyaránt védő Rasmus Tirronen, aki egyértelmű erősités és a szezon eleji tendenciát nézve, ha nem lesz tapasztalható különösebb formahanyatlás, akkor megoszthatják az alapszakaszt egymás között. Mindketten 90% környéki hatékonysággal védenek eddig és ez összesen 23 kapott góllal párosul, ami a liga legjobb mutatója.
Az idei sikeres szereplés másik fontos záloga lehet, hogy sikerült megtartani a kemény magot Székesfehérváron. Az előző szezon egyik legjobbja Erdély Csanád (22 gól +18 gólpassz) 1+1 éves megállapodást kötött. Egyelőre a csúcsformát még nem érte el, de Petan kivételével ez a megállapítás a teljes 2. sorra igaz. Ezzel szemben a tavaly Finnországból hazatérő Hári János parádésan kezdte az idényt. A 29 éves támadó 11 ponttal és 12-es +/- mutatóval a Fehérvár legeredményesebb játékosa.

Hári János (fehervarav19.hu)

Fotó: From Official Website

A stabil alapemberek mellett a friss igazolások is hozzájárulnak a jó teljesítményhez. Kezdjük a sort a válogatott Terbócs Istvánnal, aki MAC-tól érkezett a koronázóvárosba. A 24 éves támadó előző szezonja nagyszerűen sikerült, mivel pont/meccs fölött termelt mind az alapszakaszban, mind a playoffban az Erste ligában. Terbócs idén is remekel és szerepeltetése egyértelműen hibátlan húzásnak tűnik, 6 találatával egyelőre a csapat gólkirálya, nem mellesleg a 2 légióssal Jacobssal és Shaw-al nagyszerű a játékkapcsolata.
Folytatva a sort a válogatott jégkorongozókat illetően, mindenképpen beszélni kell a Székesfehérvárra visszatérő Magosi Bálintról is. Magosi 2011 és 2015 között játszott a Volánnál, majd egy rövid légiós karrier után a DVTK-hoz került, onnan pedig újra a Raktár utcába vezetett az útja a rutinos támadónak. Nem gyenge sorban kapott helyet, a Hári-Kuralt-Atkinson-Nilsson-Magosi ötöst bármelyik csapat szívesen venné, a magyar játékos 8-as plusz-mínusz mutatója pedig önmagában is megsüvegelendő.
Légiós vonalon talán a legjobb választás Josh Atkinson szerződtetése volt. A kanadainak természetesen tengerentúli tapasztalata is van az AHL-ből és az ECHL-ből is, az utolsó két szezonban az Iowa Wild csapatát erősítette. A Paul Geiger pótlására érkező játékos eddig bőven a várakozásoknak megfelelően teljesít és 8 pontjával védő létére folyamatos veszélyt jelent az ellenfelek kapujára. A csapat menedzserének Szélig Viktornak már a szezon előtt is jó megérzései voltak Atkinsonnal kapcsolatban.

Josh Atkinson (fehervarav19.hu)

Fotó: From Official Website

„Josh az AHL-ből érkezik, ahol sokkal inkább a védekező játék volt a feladata, azonban az ECHL-ben a támadásokban is számítottak rá, így a pálya mindkét részén otthon érzi magát., ráadásul a fizikai hokitól sem retten meg. Különös erőssége a sebessége, ráadásul egyetemi évei alatt olimpiai méretű pályán játszottak, így reméljük, gyorsan alkalmazkodni tud majd a nagyobb jégfelülethez.”
Sajnos nem csak Paul Geiger, hanem a sérült Chris Langkow pótlását is meg kellett oldani, végül a magyar hokival is komfortos Colin Jacobsra esett a választás. Jacobs az előző szezonban Szlovákiában kergette a pakkot és a wild card körben búcsúzó Kosice csapatát erősítette. A jobbkezes védővel elsődlegesen a harmadik-negyedik sorban számolnak, de szélen is bevethető, így egy igazi multifunkcionális tagja a csapatnak. A tengerentúli kontingensből nem szabad kihagyni Brady Shawt sem. Shaw egészen ragyogó szezont produkált a dán Esbjerg Energy alakulatában, ahol a liga legponterősebb játékosa lett 34 góljával és 3 asszisztjával (47 mérkőzésen). Szerencsére a lendülete kitart a fehérvári „kiruccanására” is, igaz 7 pontja és 3-as +/- mutatója nem rossz, de nem is kiemelkedő. A légiósok sorát 2 védő teszi teljessé, Gleason Fournier és Henrik Nilsson is ICEHL csapatokból érkezett és sebességük, valamint fizikális képességeik nagy szerepet játszanak abban, hogy a kapusok jól védenek és megadják a stabilitást a teljes csapatnak.
A játékosok mellett edző poszton is nagyhalat fogott a Volán. Antti Karhula helyére az NHL-t is megjáró Kevin Constantine érkezett, akivel valós célkitűzés lehet a rájátszás elérése, sőt ott akár 1-2 párharc megnyerése is benne lehet a pakliban. A 62 éves szakember nyolc évet edzősködött a legmagasabb szinten és öt alkalommal rájátszásig is elvezette aktuális csapatát. Olyan legendák fordultak meg a keze alatt, mint Jaromír Jágr, Marty Brodeur vagy Scott Niedermayer, de a sort nagyon sokáig folytatni lehetne. A játékos pályafutása alatt kapus poszton szereplő Constantine Észak-Amerika után Európában és a Távol-Keleten is dolgozott, nehéz lett volna tehát többet látott edzőt hozni Fehérvárra. Az elvárások vele szemben is magasak, de Szélig Viktor szerint az amerikai gyorsan megtalálta a hatékony felállást.

Kevin Constantine (fehervarav19.hu)

Fotó: From Official Website

„Az edzői stáb lassan kezdi megtalálni a játékosok helyét, ahol a leghatékonyabban tudnak játszani, örülünk, hogy az új srácok eredményesen mutatkoztak be. Fontos kiemelni, hogy nem tudnának ők sem jól teljesíteni, ha a csapatmunka nem lenne hatékony. Az ő teljesítményükben benne van az egész keret jó munkája.”
Ahol biztosan van még tér a fejlődésre az az emberelőny játék, ebben ugyanis a mezőny második felében találjuk csak a Hydro Fehérvár AV19-et (15,15%). Nem sokkal jobb a helyzet az emberhátrányok kivédekezésében (76%). Csak összehasonlításképp, a ligaelső HK Olimpija ugyanezen mutatója 93,75%, ami nagyban hozzájárul a vezető pozíciójukhoz. Nem kérdés, a speciális játékhelyzetekben van még tér a fejlődésre, de nem most kell csúcsformában lenni, egyelőre a legfontosabb az optimális sorok megtalálása és az új emberek integrálása Constantine rendszerébe. A kezdés mindenesetre biztató, remélhetőleg az alapszakasz további részében is tartja jó formáját a Volán, 1 hetes pihenőt követően folytatás október 22.-én a Linz ellen. A tervek szerint rendszeres időközönként hosszabb cikkben beszámolunk a fehérvári csapattal kapcsolatos eredményekről és hírekről.
Forrás: www.fehervarav19.hu
Szöveg: Szegedi Kristóf
Peking 2022
Gyerekkori barátok és betonbiztos védőpár. Fox és McAvoy az olimpián is rombolhat!
TEGNAP 10:02
Jégkorong
Páratlan fejlődés és bizonytalan jövő az olimpiai döntős német hokicsapatban
20/11/2021 18:43