Vasárnap befejeződött a jégkorong világbajnokság Minszkben, a bronzmérkőzést és a döntőt rendezték meg.
A bronzmérkőzésen a címvédő Svédország Csehországgal találkozott, mint kiderült, ez volt a cseh legenda, Jaromír Jágr utolsó mérkőzése a válogatottban. A bejelentés elég meglepő volt, mivel Jágr nem a jégkorongozást fejezi be - 42 esztendősen ez sem lenne világraszóló szenzáció - hanem csak a válogatottból vonul vissza. Akkor, amikor 2015-ben Csehország rendezhet világbajnokságot...
Hiába lőttek többet kapura a csehek az első harmadban, mégis hátrányba kerültek az 5. percben, Joakim Lindström góljával szerzett vezetést a svéd csapat. Bő 10 perccel később pedig megduplázta előnyét Svédország, Simon Hjalmarsson volt eredményes, így az első harmadot követően 2-0 állt az eredményjelzőn. A második harmad gólt nem hozott, pedig 8 kiállítás is volt, Ericsson és Jordán keménykedésért kapott büntetést. 40 perc alatt 23-15 volt a lövések aránya - a csehek javára.
NHL
Visszavonul az NHL legeredményesebb amerikai kapusa
29/04/2021 18:57

Svédország sima meccsen lett bronzérmes

Fotó: Eurosport

A harmadik harmadban is folytatódott a kiegyenlített játék, a mérkőzés végkimenetele azonban a 49. percben eldőlt, Mikael Backlund növelte háromra a svédek előnyét. A hátralévő időben már nem változott az eredmény, Svédország 3-0-ra győzött, a New York Islanders kapusa, Anders Nilsson 29 védéssel keserítette meg a csehek életét... miközben az NHL rájátszásában egy bizonyos Henrik Lundqvist teszi ugyanezt az ellenfelekkel.
Rendkívül parázsan kezdődött a torna döntője, amelyen az egyetlen 100%-os csapat, a félig-meddig hazai pályán (földrajzilag nem, a szurkolótáborok arányát tekintve igen) játszó Oroszország a csoportkörben bukdácsoló, ám a kieséses szakaszban Kanadát és Csehországot is legyőző Finnországgal csapott össze. Ez utóbbi kifejezés (mármint az összecsapás) már a második percben érvényessé vált, amikor egy-egy játékost keménykedésért kellett kiállítani a két csapatból. További hat percnyi megítélt büntetés után az orosz csapat szerezte meg a vezetést emberelőnyben, Sergei Shirokov találatával. A lehető legjobb pillanatban, három másodperccel az első harmad vége előtt egyenlített a finn csapat, Iiro Pakarinen volt a gólszerző.

Itt még a finnek ünnepeltek

Fotó: Eurosport

A második harmad 7. percében, emberelőnyből a vezetést is megszerezte a finn együttes, Olli Palola találata 2-1-es állást jelentett, ám nem telt el egy perc sem, amikor Alexander Ovechkin, az oroszok csapatkapitánya kiegyenlített. A harmad vége felé egy percen belül Immonen és Kontiola is büntetést kapott, a kettős emberelőnyt pedig Evgeni Malkin váltotta gólra, visszaszerezve a vezetést az orosz csapatnak.

Ovechkin gólja az egyenlítést jelentette

Fotó: Eurosport

A záró játékrész elején ismét emberhátrányba kerültek a finnek, Danis Zaripov pedig büntetett, így negyed órával a vége előtt két gólos előnyt szereztek az oroszok. Négy perccel a vége előtt pedig eldőlt a mérkőzés, Viktor Tikhonov ismét emberelőnyből talált be. A végeredmény 5-2 lett, így az esélyeknek megfelelően Oroszország nyerte a világbajnoki döntőt, és a tornára nem igazán jellemző módon 100%-os mérleggel nyerte meg a világbajnokságot. Legutóbbi két éve szintén az oroszok gázoltak át hasonló módon a mezőnyön. A csapat ezen a néven az ötödik, a szovjet időket is beleszámítva a 27. alkalommal lett világbajnok.
A folytatás 2015 májusában Prágában!
Jégkorong
Elhunyt a csehek legendás hokijátékosa
27/04/2021 20:06
NHL
Bár a hosszabbításban kikapott, így is rájátszásban a Carolina
27/04/2021 07:49