Óriási a versengés az amerikai ligák között, az ünnepnapra szervezett meccsek ugyanis busásan megtérülnek. Ki, hogy találta meg a saját helyét a naptárban, egyáltalán kinek áll az érdekében szenteste felmenni a pályára?

A karácsonyi rövid időszak szinte minden ágazatban egyenlő a leállással, ilyenkor végre van egy kis idő átgondolni az előző évet és lehet a családra fókuszálni. Különösen érvényes ez a megállapítás egy olyan vészterhes időszakban, amikor a vírus okozta bizonytalanság a legbiztosabb dolog. Van viszont néhány olyan terület, ahol bizony a karácsonyi munka rengeteg pénzt hozhat a konyhára. Természetesen számunkra a legfontosabb ezekből a sport. Tavaly elhoztuk az olvasóinknak a Premier League-ben már-már legendássá vált Boxing Day forduló történetét, idén pedig megmutatjuk, hogyan (nem) csinálják ezt a tengerentúlon és ott is elsősorban a jégkorongot helyezzük középpontba.
Az NHL, NFL és NBA közül a jégkorongozók profi szervezete alakult meg elsőként 1917-ben. Mint első fecske a sportág gyorsan felismerte a karácsonyi mérkőzésekben lakozó üzleti lehetőséget, emiatt 1920 és 1971 között – néhány kivételes évet leszámítva - nem múltak el az ünnepek hoki nélkül. Az első meccset 1920-ban a Toronto St. Patricks játszotta a Montreal Canadiens csapatával (5:4).
NHL
Wayne Gretzky szerint Ovechkin megdönti az ő hihetetlennek tűnő rekordját
25/12/2021 09:00
Több érdekes történet is származik ebből a bő ötven éves időszakból, de talán a New York Rangersé a legkülönlegesebb. Összesen három olyan csapat volt az NHL történetében, akik az angol terminológia szerint Christmas Eve (december 24. este) és Christmas Day (december 25.) is mérkőzést kaptak, viszont egyedül a Rangerst érte az a „megtiszteltetés”, hogy ezek közül mindkettőt idegenben kellett megvívniuk, ráadásul eközben egy utazás is várt rájuk Montreal és Chicago között. Ettől függetlenül sikerült felszívniuk magukat és két győzelemmel jöttek le a jégről. Előszeretettel játszatták a népszerű csapatot ebben az időszakban és akár a szentesték specialistájának is tarthatjuk őket, ugyanis veretlenek maradtak mind az öt meccsükön és ha a két ünnepnapot nézzük, akkor pedig egy 22 éves veretlenségi szériát is jegyeznek 1928 és 1950 között, amelybe sorozatban 16 sikeresen lejátszott találkozó fért bele. Végül a játékosok és az edzők felől érkező nyomásnak köszönhetően a liga 1972-től moratóriumot hirdetett és megtiltotta mérkőzés megrendezését december 24-25. között. Butch Goring akkoriban a Los Angeles csapatát erősítette és egyértelműen jó döntésnek tartotta a leállást.

A New York Rangers a karácsonyi időszak egyik legfoglalkoztatottabb csapata volt 1920 és 1971 között (bluelinestation.com)

Fotó: Other Agency

„Ez az évnek azon időszaka, amikor az embernek nincs igazán kedve hokizni. Gyerekkorunkban úgy nőtünk fel, hogy 24-e, 25-e, sőt Kanadában még 26-a is ünnep. Ilyenkor pihenhettünk kicsit, élveztük az estéket, másnap pedig volt időnk kiheverni ezeket. Ha ebben a szemléletben nevelkedsz, akkor nehéz ráhangolódni egy tétmeccsre.
Az NHL utolsó karácsonyi mérkőzését 1971. december 25-én a Los Angeles Kings és a California Golden Seals csapata játszotta és Stan Gilbertson üres kapus góljával a Seals 3:1-re nyert. A most 77 éves Gilbertson az utolsó gól mellett elmondhatja magáról azt is, hogy ő volt az utolsó kiállított játékos és az utolsó olyan játékos, akinek kiállítása alatt gólt lőtt az ellenfél csapata a karácsonyi fordulóban.
Egy további érdekes szempont a leállás mellett, miszerint az NHL kőkeményen kiáll az állam és az egyház szétválasztása mellett, mindezt Egyesült Államok és Kanada szélességben is. Tehát mindenek felett áll a vallás és a családközpontúság, a jégkorong meccseken néha-néha előbújó erőszaknak ezeken a napokon nincs helye. Voltak 1972 után is kisebb-nagyobb próbálkozások a visszatérésre, de végül a liga kollektív vezetése lesöpörte ezeket a javaslatokat az asztalról és a sportág szellemiségét helyezték a legmagasabb polcra.
Persze naiv dolog lenne azt hinni, hogy csakis a ligában szereplők nyugodt pihenése játszott szerepet a moratóriumban, ugyanis ha kicsit mélyebbre ásunk, láthatjuk milyen üzleti érdekek húzódnak meg az egyes szervezetek között. Az előző évtizedekben mindegyik liga próbálta megtalálni a maga helyét a naptárban. Az NFL egy meglehetősen rövid versenynaptárral dolgozik, így nem fér bele a leállás. Pont emiatt, mivel karácsony most hétvégére esik, ezért megtartják az aktuális fordulót. Persze az esetek többségében az NFL forduló nem érinti az ünnepeket, ilyenkor nincs is miről beszélni. E mellett nagyon szépen megtalálták a hálaadás napját 1934-től, amikor déltől-estig rendeznek meccseket és az ország minden részén lehet látni legalább egyet ezek közül, függetlenül a kábeltársaságok által sugárzott csatornáktól. Ez a nap teljesen egybeforr az amerikai focival.

James és Curry nem csak bajnoki döntőkben, hanem karácsonykor is találkozott (bluemanhoop.com)

Fotó: Other Agency

Az NBA szintén lépett és 1947-től elkezdtek találkozókat rendezni december 25-én, ráadásul a mostani felállásban tulajdonképpen kosárünnepről beszélhetünk, mivel közel 12 órában 5 mérkőzést is játszanak egymás után, sőt gyakran az előző szezon döntős párosítását is elhozzák az ünnepnapra. Ezek közül is kiemelkedik a 2016-os Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers rangadó, ami tulajdonképpen a megelőző szezonban lejátszott parádés 7 meccses sorozatnak a visszavágójának is volt tekinthető, LeBron James és Stephen Curry főszereplésével. Nem mellesleg, az ABC történetében a mai napig ez az ötödik legnézettebb alapszakasz mérkőzés. Tehát, ha a karácsony hétvégére esik, akkor a kosárlabda és az amerikai foci is konkurenciát jelent az NHL-nek, de az NBA már önmagában is kisajátította magának az évnek ezen szakaszát.
Így hiába volt az első fecske az NHL 1920-ban ünnepi játéknapot tekintve, a 2000-es évekre a versenytársaknak köszönhetően eléggé kiürült a repertoár. Nem maradt más választás, mint megtalálni értelmes keretek között a még szabad lyukakat és végül a megoldás az újév első napja lett a 2008 óta tartandó Winter Classical, ami villámgyorsan kiszorította az addig népszerű egyetemi foci meccseket. Mindenesetre, ha valaki két percig sem bírja élő sportműsor nélkül, akkor hála az amerikai ligáknak van alternatíva a Reszkessetek betörőkkel szemben. Igaz, hamisítatlan amerikai hokit és nagy verekedéseket nem láthatunk, de így is igen bőséges lesz a kínálat.
December 25.
NBA
18:00 New York Knicks – Atlanta Hawks
20:30 Milwaukee Bucks – Boston Celtics
23:00 Phoenix Suns – Golden State Warriors
02:00 Los Angeles Lakers – Brooklyn Nets
04:30 Utah Jazz – Dallas Mavericks
NFL
22:30 Green Bay Packers – Cleveland Browns
02:15 Arizona Cardinals – Indianapolis Colts
NHL
Tarol a covid az NHL-ben, sorra fújnak visszavonulót a csapatok
20/12/2021 21:09
NHL
900 millió dollárral száll be a Liverpool tulajdonosa az NHL-be
11/12/2021 18:08