Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hokihírek: Aggódnak az NHL-játékosokért, a magyar válogatott programja is változhat

Eurosport Magyarország

Publikálva 28/02/2022 - 22:08 GMT+1

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) hétfőn jelezte, hogy elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját, és a ligában szereplő orosz játékosok nem hazájuk, hanem klubjaik nevében szerepelnek a bajnokságban. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) kizárta a májusi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat, ezáltal módosulhat a divízió I/A-torna programja is.

Alex Ovechkin- Az NHL aggódik az orosz játékosok miatt

Fotó: Getty Images

Ukrajnai háború - Az NHL aggódik az orosz játékosok miatt
Az NHL közölte azt is, hogy a lehető leggyorsabb békés megoldást sürgeti, egyben azonnali hatállyal felfüggeszti az orosz üzleti partnereivel a kapcsolatokat, szünetelteti az orosz nyelvű közösségi és digitális médiaoldalait, ezen kívül a jövőben nem tervez oroszországi eseményeket.
A liga elsősorban azért emelte fel a hangját az ukrajnai háború miatt, mert a 32 NHL-es klub aktív keretében jelenleg 43 orosz játékos - köztük több világsztár, például Alexandr Ovechkin, Evgeni Malkin, Andrei Vasilevskiy vagy Nikita Kucherov - szerepel, és többüket fenyegetés érte.
"Továbbra is aggódunk az orosz játékosok jóléte miatt, akik NHL-klubjaik nevében játszanak a ligában, nem pedig Oroszország nevében. Megértjük, hogy ők és családjaik rendkívül nehéz helyzetbe kerültek" - írta közleményében a liga.
picture

Alex Ovechkin, Evgeni Malkin

Fotó: Getty Images

Kizárták az orosz és a fehérorosz hokiválogatottat a vb-ről, módosulhat a magyar program

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) kizárta a májusi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat, ezáltal módosulhat a magyar érdekeltségű divízió I/A-torna programja is. A szervezet további büntetéssel is sújtotta a két ország szövetségét.
Az IIHF vezető testülete hétfőn azért döntött így, mert Oroszország múlt csütörtökön - fehérorosz támogatással - háborút indított Ukrajna ellen.
Első lépésben az olimpiai ezüstérmes orosz, valamint a fehérorosz válogatott nem vehet részt a május 13-29. közötti finnországi vb-n.
Arról egyelőre nem született döntés, hogy a két kieső csapat helyére felkerülhet-e együttes a magyar érdekeltségű ljubljanai divízió I/A-tornáról. Sajtóértesülések szerint az egyik forgatókönyv, hogy az oroszok helyére a helsinki A csoportba Ausztria, a fehéroroszok helyére a tamperei B csoportba Franciaország kaphat besorolást. Így aztán az is kérdés, hogy ennek a divíziónak a küzdelmeit négy csapattal - a rendező Szlovénia mellett Magyarország, a Koreai Köztársaság és Románia részvételével - rendezik-e meg május 2-8. között, vagy a divízió I/B-ből feltöltik két csapattal. Ott eredetileg Litvánia, Lengyelország, Japán, Észtország, Ukrajna és Szerbia érdekelt április 25. és május 1. között.
A finnországi vb házigazdái arról döntöttek, hogy az orosz tulajdonban lévő fővárosi Hartwall Aréna helyett egy másik csarnok ad otthont a helsinki csoport küzdelmeinek.
Ezeken túl az IIHF elvette a 2022. december 26. és 2023. január 5. között Novoszibirszkbe és Omszkba tervezett junior (U20) világbajnokság rendezési jogát.
Az IIHF nemcsak a felnőtt férfi, hanem minden korosztályban az orosz és fehérorosz férfi és női válogatottakat és klubcsapatokat is büntette. Ezek alapján a fehérorosz HK Gomel nem vehet részt a Kontinentális Kupa most hétvégén esedékes négyes döntőjében. A két ország ifjúsági (U18) válogatottja az április 21.-május 1. közötti elitvilágbajnokságon, az orosz junior válogatott a nyár végére került kanadai világbajnokságon, az orosz női U18-as válogatott a vb-n, valamint az orosz női felnőtt válogatott a kanadai elit-világbajnokságon augusztus 26. és szeptember 4. között nem szerepelhet.
A svéd, a finn és a cseh hokiszövetség hétfőn arról határozott, hogy nem hívják meg az orosz válogatottat a május eleji, Svédországban esedékes négy nemzet tornára. Ez a négy szövetség évtizedek óta szorosan együttműködik, az idénybeli négy nemzetközi szünet alatt hagyományosan egy-egy tornának adnak otthont a másik három nemzeti csapat részvételével.
Az IIHF közleményében jelezte azt is, hogy teljes mértékben elutasítja a háborús erők alkalmazását és sürgeti, hogy diplomáciai úton rendezzék a konfliktust.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés