Az amerikai major ligákban, mivel hogy nincs feljutás és kiesés, kétféleképpen lehet egy városnak csapata. Vagy egy már létező csapat elhagyja székhelyét és egy új városba költözik, vagy a liga kibővül egy új csapattal, ezt hívják expanziónak.

Az NHL-ben az elmúlt években egyetlen költözés történt, 2011-ben az Atlanta Trashers költözött Winnipegbe, és a korábban létező winnipegi csapat nevét felvéve ma már Jetsként működik. Ahogy más ligákban is, itt is az ezredforduló környékén volt nagyobb mozgás, csapatok költöztek új városba, és a liga bővülése miatt új franchise-ok is alakultak.

Seattle Kraken

Fotó: From Official Website

Jégkorong
Ovecskin azért hosszabbított, hogy megdöntse Gretzky rekordját
30/07/2021 18:40
Aztán 2017-ben bővült újra a liga, némiképp szokatlan módon, mindössze egy csapattal, ez volt a Vegas Golden Knights. Azonban lehetett tudni, hogy ez csak ideiglenes állapot, hiszen hosszútávon nincs értelme a 31 csapatos működésnek, sőt már négy évvel korábban is a 32 csapatos struktúrát készítette elő a liga, amikor átrendezte a konferenciákat, és a korábbi 15-15-ös elosztás helyett nyugaton 14, keleten pedig 16 csapat lett.
Idén végre megérkezik a 32. csapat, a Seattle Kraken. Szerdán meg is történt az ilyenkor szokásos expanziós draft, ez azt jelenti, hogy az új csapat úgy tölti fel a keretét, hogy minden más csapattól vehet el játékost vagy játékosokat, mivel kizárólag a sima úgynevezett entry draftról, illetve a szabadügynök piacról nem lehet felépíteni egy teljes keretet.
Ez alapvetően egy jól működő, évtizedek óta létező rendszer a többi ligában is. Az első expanziós draftot 1967-ben rendezték az NHL-ben, ekkor volt a liga nagy bővítése az Original Six éra után, ezután már nem 6, hanem 12 csapat alkotta a ligát.
Az expanziós draftnál a meglévő csapatok védettség alá helyezhetnek bizonyos számú játékost a saját keretükből. Két dolog határozza meg, hogy mennyire alakulnak át az erőviszonyok, egyrészt, hogy hány csapat vesz részt az expanziós drafton, vagyis hányan csatlakoznak újonnan a ligához és, hogy a meglévő franchise-ok, hány játékost védhetnek le.
A Karaken expanziós draftját a négy évvel ezelőtti metódus szerint rendezték meg, tehát ugyanolyan szabályok szerint választhatott, mint 2017-ben a Golden Knights. A Seattle tehát 30 csapatból választhatott (a Vegasnak nem kellett résztvennie az idei drafton) 1-1 játékost, a csapatok 7 csatárt, 3 hátvédet és egy kapust, vagy 8 mezőnyjátékost védhettek le, emellett voltak egyéb korlátozások is, például az első és másodéves játékosok pedig mentességet élveztek.
2017-ben csökkent a levédhető játékosok száma, a korábbi expanziós draftokhoz képest, például lehetetlenné vált, hogy egy csapat két kapust védjen le. Természetesen mindig van olyan csapat, akinek két elit kapusa van, így a Vegas meg tudta szerezni az akkor kétszeres bajnoki címvédő Pittsburgh legendáját Marc-Andre Fleuryt. Emellett az NHL csapatok mélysége lehetőséget adott arra, hogy az új kiválasztási feltételek miatt rendkívül hasznos játékosok kerüljenek a Vegashoz. A csapatépítés eredménye már az első szezonban egyértelmű volt, a Golden Knights rögtön első szezonjában eljutott a Stanley-kupa döntőjébe, ahol végül öt meccsen vereséget szenvedett az Ovechkin vezette Washington Capitalstől.

Vegas Golden Knights, 2018

Fotó: Getty Images

Nem kétséges, hogy a Vegasnál rendkívüli munkát végeztek a keret kialakításánál, de még se tűnik igazságosnak a többi csapattal szemben, hogy valakinek fennállása első szezonjában megvan a lehetősége egy ilyen szintű eredmény elérésére, miközben más franchise-ok akár évtizedeken át is küzdenek egy bajnokesélyes keret kialakításával, sokszor sikertelenül.
Az expanziós folyamat könnyítése, egy tudatos döntés volt az NHL részéről, mert a korábban az expanziós draftokon nem sok értékelhető játékost hoztak el az újonnan megalakuló csapatok. Ez pedig azt eredményezte, hogy több évre a liga leggyengébb csapatai közé kerültek. Ez pedig nem volt túl jó a ligának, hiszen a gyenge csapat miatt a hoki nem tudta igazán megvetni magát az új városban, nem tudta igazán megszólítani az embereket, hogy az új franchise-nak egy stabil rajongótábora alakuljon ki. Ennek a legeklatánsabb példája az Atlanta Trashers volt, aki 1999-ben csatlakozott a ligához, azonban a gyenge támogatottság, és az ebből adódó rossz bevételi adatok miatt a csapat 12 évvel később Winnipegbe költözött.
Szóval ezt akarta elkerülni az NHL a Vegas esetében, ahol azért a jégkorongnak nincs egy természetes beágyazottsága, és most ezt akarja elkerülni Seattle kapcsán is. Azért lehet érdemes lenne megtalálni a középutat, hogy az új csapat ne legyen éveken át sikertelen, de ne legyen egyből bajnokesélyes sem. Ezt viszont nagyon nehéz beállítani az expanziós draft szabályrendszerén keresztül.
A Seattle Kraken viszont eléggé más utat választott, mint négy éve a Vegas, ők arra mentek rá, hogy a választásik után a lehető legnagyobb helyük maradjon a fizetési plafon alatt. Ez sikerült is nekik, és bőven lesz helyük még válogatni a szabadon igazolható játékosok közül. Azonban így nem lett olyan félelmetes a keret, mint amire a védetlen játékosok névsorából sokan következettek. A Kraken nem vitte el a liga legjobban kereső kapusát Carey Price-t, aki fantasztikus teljesítménnyel vezette idén döntőbe az esélytelennek tartott Montrealt, azonban már 33 éves, és a hatalmas, 10.5 millió dolláros fizetése miatt gyakran érik kritikák ám az idei rájátszásban elcsendesültek ezek a hangok.

Carey Price

Fotó: AFP

A Montreal hatalmas fizetése miatt nem védte le kapusát, ami azért nagyon furcsa volt az idei playoff után. Azonban Price pont a fizetése miatt nagyon nem illeszkedett a Seattle stratégiájába, a Kraken nem gondolta, hogy egy sztár kapussal kéne megalapoznia a csapatát, úgy ahogy azt a Vegas tette Fleuryvel. Így nem történt meg az, hogy az elmúlt évtized két legjobb kanadai kapusa egyaránt csapatot vált két egymást követő expanziós drafton.
A Seattle nem választotta ki a második legnagyobb nevű játékost sem, Vladimir Tarasenkót. Az orosz ceneter két éve Stanley-kupát nyert a St.Louis-zal, és többször hozott már 70 pont körüli alapszakaszokat, de az elmúlt években sokat volt sérült és neki is elég nagy a bérköltsége.

Mark Giordano

Fotó: AFP

Azért a Kraken így is választott komoly hírnevű játékosokat. Elhozták a Calgarytól a 37 éves Mark Giordanót, aki két éve elnyerte a liga legjobb védőjének járó Norris Trophy-t. Megszerezték az Islandersszel az elmúlt két szezonban főcsoportdöntőbe jutó szélsőt, Jordan Eberle-t. Price helyett pedig a Floridából hozták el azt a Chris Driedgert, aki idén párszor közel járt ahhoz, hogy megelőzze az elmúlt évek egyik legjobb kapusát Sergei Bobrowskit a Panthers kapusrangsorában, illetve kiválasztották a bajnok Tampa harmadik soros centerét Yanni Gourde-ot.
Sokan gondolták, hogy hasonlóan bombaerős keretet fog összeválogatni a Seattle, mint négy éve a Vegas, de ők más utat választottak. A Golden Knights stratégiája már középtávon is sikeresnek mondható, hiszen az első év Stanley-kupa döntője után, az elmúlt három szezonból kétszer is főcsoportdöntőig jutottak. Kérdés, hogy a Seattle Kraken ezzel a stratégiával megtudja-e közelíteni a Vegas sikereit, de erre a kérdésre csak a következő évek adnak majd választ.
Jégkorong
38 évesen búcsúzik az NHL-legenda
13/07/2021 14:40
World Championship
Az ég kék, a fű zöld, Kanada hoki vb-t nyer
06/06/2021 20:34