Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

900 millió dollárral száll be a Liverpool tulajdonosa az NHL-be

Sergő Z. András

Frissítve 11/12/2021 - 22:04 GMT+1

A Boston Red Sox és a Liverpool után az NHL-be is beszáll a Fenway Sports Group (FSG). A Pittsburgh Penguins kanadai legendája, Mario Lemieux több mint 20 évig elnökölte a klubot, de most talán egy új korszak kezdődik.

Zach Trotman #5, Sidney Crosby #87 és Chad Ruhwedel #2 - fotó: Patrick Smith

Fotó: AFP

Mario Lemieux kétszer kezdte el karrierjét élete egyetlen NHL klubjában, a Pittsburgh Penguinsben. Először 1984-ben, amikor 19 évesen elkezdte játékos pályafutását. Másodszor 1999-ben, amikor Ron Burkle-lel együtt megvette a klubot, megmentve ezzel a csődtől. Több, mint 20 évvel később a csapatot új tulajdonosi csoport vette meg. Hogy ez az előzőhöz hasonló fordulattal jár-e, nem tudjuk, de nagy mérvű lépés, az biztos.
Ahogy egy ideje már egyre több híradás jelzi, a klubot a bostoni székhelyű Fenway Sports Group (FSG) vásárolta meg. A csoport leginkább onnan lehet ismerős, hogy tulajdonában van az MLB-ben szereplő Boston Red Sox, egy ideje pedig a Liverpool futballcsapata is. Az új üzletet néhány héttel az első bejelentés után véglegesítették, a vételárat 900 millió dollárban határozták meg.
A cégcsoportot John W. Henry alapította 2001-ben, jelenleg Tom Verner az elnöke. A fentebb említett két csapat mellett az FSG-nek érdekeltsége van a Nascar sorozatban is a Roush Fenway Racing csapattal, illetve többségi részesedése van a New England Sports Network (NESN) nevű tv-társaságban, ami többek között a Red Sox baseball- és a Boston Bruins hokimeccseit is közvetíti.
picture

Anfield, 2019. május - fotó: Paul Ellis

Fotó: Eurosport

A cégcsoport 2001-es megalakulása és a Red Sox 2002-es átvétele óta az FSG a liga egyik legerősebb és legnevesebb csapatává tette a bostoni MLB-franchise-t. Az új tulajdonos 2004-ben véget vetett „Bambino átkának”, hiszen 86 év után ismét World Series-győztest csinált Bostonban. (Bambino = Babe Ruth, a valaha volt legnagyobb bostoni legenda, akit eladtak a nagy rivális New York Yankeesnek, de bár ne tették volna…) Azóta rendszeresen bejutnak az MLB utószezonjába, és további három World Series-bajnokságot nyertek.
A Liverpool irányítását 2010 októberében vették át, tovább erősítve a világszerte már addig is markánsan látható márkát. Az FSG-vel a csapat olyan sikeres lett, hogy rendszeresen ott van a bajnoki esélyesek között, 2019-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, 2020-ban pedig – 30 év kihagyás után – az angol bajnoki címet.
A kosárlabda-ikon LeBron James szintén befektetője az FSG-nek. Bár ez nem jelenti azt, hogy James részt vesz az NHL-draftértekezleteken vagy a szabadügynöki döntéseken, technikailag mégis kisebbségi tulajdonossá teszi őt.

Lemieux = Penguins... lassan 40 éve

A Penguins korábbi tulajdonosi csoportját Lemieux és Burkle hozta létre Lemieux Group LP néven. Ők ketten egyesítették erejüket, hogy megvásárolják a csapatot 1999-ben, amikor a franchise egy újabb csődeljárás közepén állt, sőt a csapat áthelyezésének lehetőségei is szóba kerültek.
Lemieux tulajdonlása alatt a szervezet képes volt kihúzni magát az adósságból, új arénát építettek, és továbbra is Pittsburgh városát hívja otthonának. Lemieux és Burkle tulajdonosi tevékenysége alatt a Penguins három Stanley-kupát nyert, és csak négyszer maradt le a rájátszásról.
picture

Mario Lemieux - fotó: Bruce Bennett

Fotó: AFP

A Pens-szurkolóknak nem kell aggódniuk, hogy a franchise megmentője a közeljövőben távozik. Lemieux és Burkle azt tervezi, hogy résztulajdonosként maradnak, és továbbra is részt vesznek a szakmai feladatokban, az FSG pedig többségi vezetőként lép be. Azt még nem tudni, hogy ki veszi át a vezető szerepet az FSG-től.
Az új tulajdonosokkal gyakran jár együtt a csapat elköltözésével vagy esetleges bukásával kapcsolatos aggodalom. Itt nem ez lesz a helyzet, mivel a Penguins 2036-ig megállapodást kötött a PPG Paints-szel az aréna névhasználati jogairól. A liga szabályai szerint pedig az új tulajdonosok nem költözhetnek át az eredeti vásárlástól számított hét éven belül.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés