A múlt héten újra felrepültek azok a pletykák, miszerint az NHL újabb városokkal bővülhet a közeljövőben.  A jelentések szerint 2017-re négy csapattal nőhet a liga létszáma, 30-ról 34-re. Várhatóan lesz csapata Las Vegasnak, Seattlenek, újra járhatnak majd NHL mérkőzésre Quebec City lakosai és a torontóiak is szoríthatnak majd saját együttesnek. Mindezért, a négy jövendőbeli csapat tulajdonosa összesen 1.4 milliárd dollárt fizet az NHL-nek (csapatonként 350 millió dollár). Érdekességképpen, 1924-ben a Boston Bruins első tulajdonosa még csak 15 ezer dollárt fizetett az NHL tagságért.
Ahogy szárnyra kaptak a híresztelések, másnap már Bill Daly, Gary Bettman helyettese nyilatkozott az ügyben, vagy legalábbis írt egy e-mailt, amelyben kifejtette, hogy semmilyen új történés nincs a bővítéssel vagy a csapatok költöztetésével kapcsolatban. A héten pedig az NHL komisszárja, Gary Bettman is megszólalt, aki júniusban még azt találta mondani, hogy meghallgatják azokat, akik érdekeltek egy új csapat létrehozásában.
Gary Bettman a következőket nyilatkozta az ügyről szerdán:
„Az egész sztori egy kitaláció. A legnehezebben hihető része az, hogy mindössze 1.4 milliárd dollárért értékesítenénk négy franchiset. Ha így tennénk, nagyon leértékelnénk a mostani csapatokat
(
Megjegyzés:
A legutóbbi bővítés alkalmával a Minnesota és a Columbus is alig 80 millió dollárt fizetett a ligának. Azóta természetesen jóval megnőttek a liga bevételei, így annak is többet kell fizetnie, aki új csapatot akar létrehozni.)
. Azon túl, hogy nincs napirenden a bővítés, más csapatok, így a Florida Panthers átköltöztetésére sem fog sor kerülni
. Ez a spekuláció alaptalan és tisztességtelen a csapattal és szurkolóival szemben. Gazdasági szempontból a liga csapatai és az NHL még sohasem volt ilyen jó állapotban. Nem szeretném senkinek sem az elvárásait megnövelni. Jelenleg nem vagyunk abban a pozícióban, hogy növeljük a liga létszámát. Abban a pozícióban biztosan nem, hogy Keleten új csapatok legyenek. Mindig őszinték vagyunk és a folyamatok megkezdésekor tájékoztatunk mindenkit, így ha egy bővítési folyamat zajlana, már mindenki tudna róla. Nem szeretnénk a ligát bővíteni és egyik csapatot sem akarjuk elköltöztetni.”
NHL
Detroiti legendák kerülnek be a hokis Hírességek Csarnokába
30/06/2015 09:22
Olvasva Bettman szavait, nagyon úgy tűnik, a közeljövőben nem lesznek új csapatai az NHL-nek. Azonban erre mi nem vennénk mérget, Bettman ugyanis az NHL klubtulajdonosok érdekeit is képviseli, továbbá jelenleg 16 csapat található a Keleti főcsoportban, míg csak 14 a Nyugatiban. És, hogy ezek miért fontosak?
Először is a franchise jog megvásárlásából származó pénzösszegek nem a jégkoronggal kapcsolatos bevételek közé tartoznak, így ezt a bevételt, ami úgy 300-400 millió dollár körül mozoghat új csapatonként, nem kéne a mostani harminc klub tulajdonosának játékosaikkal megosztani. Másodszor pedig, az új csapatok felvétele megszüntethetné a most fennálló egyenlőtlenséget, és mindkét főcsoportban egyenlő létszámban lehetnének jelen a csapatok, amely megkönnyítené a szezon menetrendjének készítését is.

las_vegas2

Fotó: Eurosport

A bővítés a szakírók szerint több, mint valószínű, hogy bekövetkezik valamikor a közeljövőben. Az NHL vezetői csak bizonyítékokat szeretnének látni, mint például létesítményeket és a helyi piac támogatását a csapat irányába, ami körülbelül 12 ezer bérlettel rendelkező nézőt jelent, valamint megtalálni az adott klub megfelelő tulajdonosát. Ha ezek meglennének, valószínűleg Bettmanék hivatalosan is bejelentenék az NHL bővítését. Mindenesetre a két legesélyesebb város Seattle és Las Vegas, hiszen mindkettő nyugaton található, így 16-16 csapat lehetne a két főcsoportban. A két város közül Las Vegas az érdekesebb, ugyanis a „bűnös városnak” egyetlen egy profi sportcsapata sem volt ezidáig.
Hogy miért nem voltak eddig profi sportcsapatai? Ennek több oka is van. Legfőképpen azért, mert nem voltak megfelelő létesítmények, viszont azért nem voltak, mert a város addig nem épít, míg a csapatok nem kötelezik el magukat a városhoz. De ide lehet még venni a szerencsejátékot, a szórakoztatóipart, a népességet és a munkabeosztásokat is.
Szerencsejáték: A profi csapatok mindig tartózkodtak a várostól, többek között a fogadóirodáknak, a sportfogadásnak és a kaszinóknak köszönhetően.
Szórakoztatóipar: Las Vegas a világ fővárosa, ami a szórakoztatást illeti. Rengeteg show, koncert, előadás és egyéb rendezvény van az év bármely napján, amelyek mellett fennáll annak a veszélye, hogy nem látogatnak ki az emberek a helyi sportcsapatok mérkőzéseire.
Népesség: Ugyan a város nagy és egyre csak növekszik, de még mindig kicsi más városokhoz képest, amelyek nagyobb piacot jelentenek a televíziós csatornáknak. (2010-ben mindössze 500 ezren laktak a városban)
Munkabeosztás: Las Vegas egy 24/7 város, azaz sose áll meg az élet. Rengetegen a vendéglátóiparban dolgoznak, ráadásul sokszor nem a máshol megszokott beosztással, és mivel a csapat szurkolóit főleg a helyiek tennék ki, ezért elképzelhető, hogy a drukkerek munkájuk miatt nem tudnának a mérkőzésekre kilátogatni.
Azonban az elmúlt években a Las Vegas-i gazdaság növekedésnek indult, ami azt jelenti, hogy több pénz áll rendelkezésre különböző projektekre és a befektetők is nagyobb kedvvel jönnek a városba. A sportfogadás immáron világméretűvé vált, így a csapatok és a tulajdonosok is kevesebb figyelmet szentelnek nekik Vegas kapcsán. A turizmus pedig egyre növekszik, egyre több időt töltenek el a turisták a városban, amely azt is jelentheti, hogy nagyobb valószínűséggel látogatnak majd ki egy-egy mérkőzésre is.
Ezeknek hála, egy NHL csapat jelenléte nem elképzelhetetlen, és ha nem is feltétlenül egy jégkorong csapat lesz Las Vegas történetének első profi sportcsapata (az MLS 24 csapatosra bővül, és a város létre akar hozni egy profi focicsapatot is), akkor se földtől elrugaszkodott ötlet egy NHL csapat létrehozása. Legfőképpen azért sem, mert a térségben találhatóak olyan üzletemberek és befektetők, akiknek lenne pénzük egy NHL csapat létrehozására, valamint már a létesítményékkel sem lenne probléma, hiszen épül egy új aréna az MGM Resorts International és az AEG jóvoltából (az építkezés itt élőben figyelemmel követhető). Az épülő stadion jégkorong és kosárlabda mérkőzések, valamint 20 ezer néző befogadására is alkalmas lesz. A létesítmény átadása 2016 tavaszára várható és általa megoldódik a stadionprobléma, azaz már csak a megfelelő jövendőbeli tulajdonost kell megtalálni és kiépíteni egy szurkolói bázist.
Az NHL bővítése valószínűleg bekövetkezik majd. Az, hogy mely városok lesznek a szerencsések még a jövő kérdése, az azonban biztos, hogy nem csak a helyi szurkolók és a tulajdonosok járhatnak jól az új csapatokkal, hanem egyes jégkorongozók is, hiszen így megnő az esélyük a világ legjobb jégkorong ligájában játszani. És ez érvényes a magyar jégkorongozókra is.
NHL
Nincs meglepetés: McDavid az 1/1-es
27/06/2015 10:15
NHL
Price tarolt az NHL díjátadóján
25/06/2015 09:46