Csütörtök hajnalban a Los Angeles-i Staples Centerben megkezdődik az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) nagydöntője a Stanley Kupáért. A négy győzelemig tartó párharcban a két évvel ezelőtti bajnok Los Angeles Kings a győzelemre húsz (!) éve éhes New York Rangers találkozik.
A két csapat ugyan találkozott az idei bajnokságban több alkalommal is, de kár lenne bármiféle következtetést levonni az utolsó összecsapásaikból, hiszen a tavaly októberi és novemberi két mérkőzésen a csapatok teljesen más erőt képviseltek, mint a fél évvel későbbi rájátszásban.
A Rangers ősszel még új edzője, Alain Vigneault irányítása alatt kereste identitását, a Kings pedig sehol sem volt attól a formától, ami eljutatta az idei nagydöntőbe.
NHL
Öreg hokis nem vén hokis
07/08/2014 19:54
A Rangers a keleti főcsoport-döntőben a Montreal Canadienst verte hat mérkőzést számláló sorozatban, melynek köszönhetően később még akár döntőnek is bizonyulható hat napos pihenőhöz jutott.
A Los Angeles Kings útja rögösebb volt a döntőig. A nyugati főcsoport-döntőben a címvédő Chicago együttesét a csapatra az idei rájátszásban jellemző módon hátrányból 5-4 arányban megverte a mindent eldőntő mérkőzésen, és ezzel két év után ismét harcolhat a Stanley Kupáért.
Fontos szempont, hogy a Kings a rájátszás mindhárom körében a hetedik mérkőzésen szerezte meg a továbbjutást. A Chicago elleni sorozatban ráadásul két mérkőzésen csak a hosszabbításban tudtak dönteni. Egyetlen korábbi döntős csapat sem játszott 21 mérkőzést a rájátszásban és a szakértők szerint a Kings komoly fizikai és mentális fáradtságot eredményező útja komolyan befolyásolhatja majd a döntő első mérkőzéseit.
A két együttes közül a Rangers számít a gyorsabb csapatnak a döntőben és a Kings fáradt védőivel szemben ezt a tulajdonságát most hatványozottan kihasználhatja a New York-i együttes. A Kings előnye viszont a méretbeli fölény. A fizikális, agresszív hokit játszó csatáraik rendkívül veszélyesek és nagyon összeértek a rájátszásban. A számukra 21 mérkőzést hozó rájátszásban a kanadai pontverseny első öt helyezettjéből négy a Kings keretét erősíti. Ráadásul a Kopitar, Carter, Gaborik és Williams négyes mindegyike bevethető.
Mindkét védelem két hatalmas klasszisra épül. A Rangers hálóőre az olimpiai bajnok Henrik Lundqvist, míg a Kingsnél a két évvel ezelőtt a csapattal bajnokságot nyerő Jonathan Quick korcsolyázik majd ki a jégre. Mindkét játékos képes arra, hogy egyedül döntsön el meccseket.
A fogadóirodáknál a Kings a favorit. De ez valószínűleg nem nyugtatja meg a kaliforniai csapatot, hiszen ők idén már sokszor bemutatták, hogy a papírforma borítható.
Első mérkőzés (magyar idő szerint): 2:05, Június 5, Staples Center, Los Angeles
NHL
Az NHL nyáron sokkal gazdagabb
30/07/2014 18:03
NHL
Új csarnokban a Red Wings, elfogyott a Kings-bérlet
24/07/2014 06:54